Reuzenpandaverblijf in Ouwehands Dierenpark Rhenen goedgekeurd!

Pandasia. Foto: Ouwehands Dierenpark Rhenen.

Vandaag, woensdag 11 januari, heeft de Chinese delegatie bestaande uit dhr. Zhong Yi, dhr. Liu Dewang, dhr. Wei Rongping en mevr. Luo Yu het reuzenpandaverblijf officieel goedgekeurd. Dinsdag 10 januari heeft de inspectie onder grote belangstelling van de pers plaatsgevonden in Ouwehands Dierenpark. De delegatie werd begeleid door het Pandasia Projectteam van Ouwehands Dierenpark vertegenwoordigd door Robin de Lange, directeur, José Kok, manager Zoölogie, Educatie en Onderzoek en Johan Veerhuis, projectleider Bouw. Dhr. Zhong gaf tijdens de inspectie al aan dat Pandasia het mooiste en grootste reuzenpandaverblijf is wat hij tot nu toe heeft gezien. Tijdens de inspectie zijn de binnenverblijven, nachtverblijven, kraamkamer, bamboeopslag, buitenverblijven en verzorgersruimte geïnspecteerd.

Naast alle lovende woorden zijn er een paar kleine punten die moeten worden aangepast. In de binnenverblijven zullen een aantal klimtakken moeten worden ingekort, omdat reuzenpanda’s erg goede klimmers zijn en mogelijk via deze takken bij leidingen kunnen komen. Verder wordt er samen met delegatieleden nagedacht over een mooiere bescherming van de eiken in de buitenverblijven, zodat schrikdraad niet meer nodig is. Daarnaast zullen de buitenverblijven van meer schuilhutten worden voorzien.

Pandasia

Het verblijf van de reuzenpanda’s maakt onderdeel uit van een groter Aziatisch project ‘Pandasia’, dat onderdak zal bieden aan verschillende Aziatische diersoorten zoals kleine panda’s en muntjaks. De grootte van het gehele gebied is circa 9.000 m², waarvan 3.400 m² is gereserveerd voor het reuzenpandaverblijf. Het verblijf bestaat uit twee delen, een apart binnen- en buitenverblijf voor het mannetje én voor het vrouwtje, meerdere nachtverblijven, een kraamkamer, een koelcel voor bamboeopslag, een veterinaire en een verzorgersruimte. Daarnaast maken een restaurant met Chinees-Aziatische uitstraling en een Pandashop het project compleet.

Natuurbescherming reuzenpanda

De reuzenpanda is een bedreigde diersoort en komt alleen in China in het wild voor. De laatste telling heeft aangetoond dat er nog ongeveer 1.850 reuzenpanda’s in het wild leven. Met het ondertekenen van de samenwerkingsovereenkomst met de Chinese Wildlife Conservation Association committeert Ouwehands Dierenpark zich aan een uitgebreid natuurbeschermingsproject met als doel het beschermen van de reuzenpanda in het wild. Naast de komst van de reuzenpanda’s naar Rhenen zal er door Ouwehands Dierenpark jaarlijks een grote financiële bijdrage worden gedaan om de natuurbeschermingsactiviteiten in China te ondersteunen.