Voor het eerst kroonmaki geboren in DierenPark Amersfoort

Foto: DierenPark Amersfoort

Er is een kroonmaki geboren in DierenPark Amersfoort. “De geboorte is voor ons een primeur”, vertelt apenverzorger Teun Ent. “Het is de eerste keer dat wij een jonge kroonmaki kunnen begroeten.” De dierverzorgers hadden al een vermoeden dat het vrouwtje drachtig was, maar helemaal zeker wisten zij het niet.

Het jonge halfaapje weegt ongeveer zeventig gram en klampt zich stevig vast aan de buik van de kersverse moeder. “Wij hebben nog niet toevallig kunnen zien of het een mannetje of een vrouwtje is, dus dat weten wij nog niet”, legt de apenverzorger uit. “Na een aantal maanden zal de kleine langzaam aan steeds vaker de moeder even los laten om alles verder te ontdekken.”

Kroonmaki’s danken hun naam aan de oranje, v-vormige vlek op hun hoofd, hierdoor lijkt het net alsof zij een kroontje dragen. “Deze soort leeft in familiegroepen, waarbij het vrouwtje het voor het zeggen heeft”, vertelt de verzorger. “Met de komst van de kleine bestaat de kroonmaki-familie nu uit opa, vader en moeder en jong.” De halfapen zijn te zien op het Apeneiland in DierenPark Amersfoort.