Voor het eerst kasuariskuiken uit ei gekropen in DierenPark Amersfoort

Foto: DierenPark Amersfoort

Na bijna twee maanden broeden is helmkasuaris Jos trotse vader geworden van een kuiken. “Het duurde een aantal dagen langer dan verwacht, maar toen verschenen opeens de eerste barsten in het knalgroene ei”, vertelt dierverzorger Dik Eenink.

Het is de eerste keer dat de Amersfoortse dierentuin een kuiken bij de gevaarlijke loopvogels kan verwelkomen. De nieuwkomer loopt dapper met zijn vader mee en komt al af en toe buiten. “Het kuiken komt amper boven het gras uit en het opstapje weer terug naar binnen bleek ook een uitdaging ”, vertelt Dik. “Wij hebben maar even een tegel neergelegd, zodat de kleine zijn vader beter bij kan houden als de twee weer binnen willen kijken.”

Foto: DierenPark Amersfoort

In april werden er door vrouwtje Sien vier eieren achtergelaten bij het mannetje. Via de webcam kan iedereen vanaf dat moment meekijken bij de helmkasuaris. “De – toen nog aanstaande – vader heeft zijn verzorgende rol erg serieus genomen en heeft zijn nest 55 dagen lang bijna niet verlaten”, vertelt de dierverzorger. “Waarom er maar één ei is uitgekomen, is niet duidelijk. Wij zijn uiteraard al erg blij met dit ene kuiken!” De jonge kasuaris is samen met zijn vader Jos te vinden in het DinoPark van DierenPark Amersfoort.