Symposium Dierentuin en Wetenschap

Tweede symposium ‘Dierentuin en Wetenschap’ en 50 jarig jubileum van de Nederlandse Vereniging van Dierentuinen (NVD)

Op 3 november 2016 wordt vanaf 10.00 uur in Safaripark Beekse Bergen in Hilvarenbeek het tweede NVD symposium Dierentuin en Wetenschap georganiseerd. Bij het symposium zullen wetenschappers en studenten presentaties geven over hoe dierentuinen en universiteiten elkaar kunnen ondersteunen en versterken en welke onderzoeken relevante en interessante resultaten hebben opgeleverd. Het symposium bestaat uit een wetenschappelijk deel in de ochtend en een algemener deel in de middag. Voor deze combinatie is gekozen vanwege het 50 jarig bestaan van de Nederlandse Vereniging van Dierentuinen.

Het symposium wil de relatie tussen dierentuinen en universiteiten hechter maken. Op dit moment worden onderzoeksvragen die leven in dierentuinen door de studenten van universiteiten opgepakt. Daarnaast leveren dierentuinen een schat aan data en onderzoeksmogelijkheden op voor studenten, waar ze in de natuurlijke leefomgeving van dieren onmogelijk of heel moeilijk aan kunnen komen.

Tijdens dit symposium zal in de ochtend gesproken worden over de soms langjarige onderzoeken die in dierentuinen worden gehouden naar bijvoorbeeld mensapen en de eerste resultaten van een onderzoek bij en het voedingsprotocol en de consequenties voor de dieren in een dierentuin. Sprekers zijn o.a. Dr. Z. Pereboom (KMDA – Zoo Antwerpen) en de keynotespeaker is Prof Dr Liesbeth Sterck van de Universiteit Utrecht.

In de middag zal de toon wat luchtiger zijn en worden er presentaties gegeven over o.a. het onderzoek naar bezoekersgedrag in dierentuinen door Nienke Lemmen van de RUG, zal een gedragsdeskundige de bezoekers vermaken met verschillen en overeenkomsten tussen dieren- en mensengedrag en natuurlijk zal de geschiedenis van de Nederlandse Vereniging van Dierentuinen de revue passeren.

Tijdens het symposium zijn ook posters van studentenonderzoeken te bekijken en elke persoon, die een poster aanlevert krijgt zijn of haar ‘60 seconds of fame’ op het centrale podium, om zijn of haar poster voor het voetlicht te brengen.

De deelnamekosten na 25 oktober bedragen 25 euro.
Aanmelden voor deelname kan via het aanmeldingsformulier en deze dient gestuurd te worden naar aanmelden@nvddierentuinen.nl.
Na aanmelding ontvangt u een factuur en na betaling is de toegang gewaarborgd.

De opbrengst wordt in dit jubileumjaar helemaal besteed aan een natuurbeschermingsproject, dat in overleg met Quagga, het natuurbeschermingsfonds van de dierentuinen, zal worden besteed.

Aarzel niet, meld je aan en laat je verrassen of inspireren!

Download hier het programma van het Symposium.