Berberaap

Introductie

Berberapen hebben geen (zichtbare) staart. Onder de apen vormen zij daarmee, samen met de mensapen en de gibbons, een uitzondering.

Bij de baby’s is altijd nog wel iets te zien dat op een staartje lijkt, maar bij het opgroeien verdwijnt dat stompje al vrij snel in de vacht. Een staart is erg lastig om warm te houden en in het gebied waar Berberapen leven kan het nu eenmaal flink vriezen. Dat gebied is het Atlasgebergte. In dit Noord-Afrikaanse berggebied sneeuwt het vaak in de winter; ‘s nachts kan het er ook behoorlijk vriezen.Als één van de weinige apensoorten krijgen Berberapen daarom in de winter een warme ondervacht. Dankzij die dichte vacht zijn zij ook goed bestand tegen ons klimaat. Ieder voorjaar verharen ze, iedere herfst groeit er weer een nieuwe ondervacht.

Download de spreekbeurt