De Nederlandse Vereniging van Dierentuinen heeft een nieuwe voorzitter en een nieuwe directeur

De brancheorganisatie heeft 13 professionele en uiteenlopende grote dierentuinen in Nederland in haar ledenbestand die als kwaliteitsdierentuinen willen inspireren tot liefde en respect voor de natuur. De NVD behartigt de belangen van haar leden, bewaakt de kwaliteit van haar leden op dierenwelzijn, veiligheid en educatie en bevordert de gezamenlijkheid tussen de leden.

De nieuwe voorzitter is Erik Zevenbergen (directeur Diergaarde Blijdorp, Rotterdam) en volgt Marc Damen op. De nieuwe directeur is Lisette de Ruigh die Mariëlle van Aggelen opvolgt. Lisette is geen onbekende in de dierentuinenwereld: zij was tot de zomer van 2017 werkzaam als operationeel manager van WILDLANDS Adventure Zoo Emmen.

De overige bestuursleden (John de Hoon, directeur Vogelpark Avifauna en Rob Huppertz, directeur GaiaZOO) reageren verheugd op de nieuwe directeur en voorzitter: “de leden hebben beide benoemingen unaniem ondersteund. Erik is als directeur van één van de grootste parken in Nederland, een belangrijke aanvulling in het bestuur. Daarnaast heeft zijn educatieve achtergrond (voorheen directeur van een grote scholengemeenschap) grote waarde voor de NVD, aangezien educatie één van de speerpunten van de NVD is. Lisette heeft in haar vorige functie respect afgedwongen door haar combinatie van vakinhoudelijke, biologische kennis met managementeigenschappen. Met Erik en Lisette heeft de NVD de juiste personen binnengehaald om het voortouw te nemen in een toekomstbestendige koers voor de dierentuinbranche in Nederland”.

Beiden hebben zin in hun nieuwe functies: “nu, meer dan ooit, ligt er een cruciale rol bij dierentuinen als verbinder tussen bewustzijn voor de omgeving en daadwerkelijke bescherming ervan. Dat brengt zowel verplichtingen als ook kansen voor de sector, in het vertellen van het verhaal en ook in het daadwerkelijk doen. Zij gaan samen met de 13 leden daaraan invulling geven. Het feit dat de leden inmiddels aantoonbaar duurzaam ondernemen, is een heel goede stap van een nooit eindigend proces”.

Beiden zijn reeds gestart in hun nieuwe functies. Lisette de Ruigh is het eerste aanspreekpunt namens de NVD en verantwoordelijk voor de dagelijkse bedrijfsvoering.