Zeebeer Miguel vergezelt Bonita in AquaZoo Leeuwarden

Foto: AquaZoo Leeuwarden

Vanuit Bristol Zoo is afgelopen vrijdag de 9-jarige Zuid-Amerikaanse zeebeer Miguel aangekomen bij AquaZoo. De reis vanuit Engeland is zeer goed verlopen. Miguel vergezelt vrouwtje Bonita. “Ze hadden direct een goede klik. Hopelijk gaan Miguel en Bonita in de toekomst voor nageslacht zorgen.” : aldus verzorger Lisa Duijst. Miguel is vanaf deze week voor het publiek te bewonderen.

Reis onder begeleiding
Voor de eerste gewenning van Miguel, is een van zijn vaste verzorgers, Imogen Callender, meegereisd vanuit Bristol Zoo. Het biedt meteen de mogelijkheid om de overdracht tussen verzorgers optimaal te laten verlopen. Zoals de overdracht van specifieke trainingen, die belangrijk zijn om de dieren dagelijks goed te kunnen inspecteren.

Bijzondere aanwinst
De komst van dit mannelijke dier is in overleg gegaan met het Europees fokprogramma en is bijzonder omdat er slechts 27 Zuid-Amerikaanse zeeberen in Europese dierentuinen leven. Miguel is bij AquaZoo geïntroduceerd bij vrouwelijke zeebeer Bonita. Een belangrijk doel is om in de toekomst nageslacht te mogen verwelkomen van dit nieuwe paar.

Miguel komt na een verdrietige periode
In mei liet AquaZoo via hun social media kanalen weten dat er in korte tijd drie Zuid-Amerikaanse zeeberen, door verschillende oorzaken, overleden waren. De eerste vrouwelijke zeebeer is verdronken tijdens een paring met een nog onervaren mannetje. Nog voordat de uitslag van de  sectie, uitgevoerd door de faculteit diergeneeskunde in Utrecht, bekend was van dit ongelukkige vooral, bleek ook het tweede vrouwtje verdronken. Meteen hierna is uit voorzorg het derde vrouwtje, Bonita, apart gezet in het ander verblijf. Het achtergebleven mannetje is kort hierna door een beschadiging in zijn ruggenmerg overleden. Hoe dit is veroorzaakt is ook na uitvoerig onderzoek helaas onduidelijk. Miguel en Bonita vormen nu samen de volledige groep in AquaZoo.