Dierentuinen binnenkort weer open

Dierentuinen zullen in overleg met hun burgemeester en veiligheidsregio toewerken naar een gedoseerde heropening. De parken zien er prachtig uit in deze tijd van het jaar, alles groeit en bloeit en het is dé tijd van veel jonge dieren. De dierentuinen staan dan ook te popelen om de Nederlanders weer een leuke dag uit te kunnen aanbieden! Samen met de Club van Elf (Nederlandse Dag Attracties) heeft de Nederlandse Vereniging van Dierentuinen (NVD) het protocol ‘Veilig Samen Uit’ opgesteld. Het omzetverlies is dit jaar rond de 70%, een verlies dat de tuinen niet zelf kunnen dragen.

‘Wij zijn heel bij dat we weer kunnen opstarten. In de top 10 van meest gemiste dagattracties tijdens Pasen stonden 7 dierentuinen. Het bieden van een veilig en onbezorgd dagje uit is altijd de kernkwaliteit van de toonaangevende, grootste Nederlandse dierentuinen. De dierentuinen zijn veelal buitenattracties in de natuur en hebben veel ruimte, waardoor de anderhalve meter regel heel goed haalbaar is. Als vanzelfsprekend zullen onze leden ‘Veilig Samen Uit’ oppakken om garant te staan voor dat leuke én veilige dagje uit’, aldus Lisette de Ruigh, directeur van de NVD.

Inspireren en stimuleren tot liefde en zorg voor de natuur

Inspireren en stimuleren tot liefde en zorg voor de natuur is de missie van de NVD dierentuinen. De 13 grote kwaliteitsdierentuinen die de NVD vertegenwoordigt, zijn samen verantwoordelijk voor ca. 1.000 diersoorten en 75.000 dieren en ontvangen meer dan 10 miljoen gasten op jaarbasis.

Drie garanties

Het protocol ‘Veilig Samen Uit’ biedt drie garanties:

  1. Anderhalve meter afstand
  2. Voldoende en heldere informatie
  3. Extra hygiënemaatregelen

Wat betekent dit voor de gast?

Ieder park zal via de website communiceren wanneer en onder welke voorwaarden gasten welkom zijn. De verkoop van tickets zal uitsluitend online plaatsvinden. Het maximum aantal toegelaten gasten per dag zal sterk gereduceerd worden om aan de anderhalve meter afstand tussen huishoudens te kunnen voldoen.

Voor de reguliere gasten is het misschien even wennen omdat het park er op sommige plaatsen iets anders uitziet. Het vraagt net als bij de supermarkten soms wat aanpassingsvermogen. Getraind personeel is zichtbaar aanwezig om uitleg te geven. Er wordt duidelijk gecommuniceerd met speciaal op de situatie toegespitste bebording. Daarnaast zijn extra hygiënemaatregelen getroffen. Contactpunten worden vaker schoongemaakt en centrale desinfectiepunten zijn aanwezig. 

Dringend beroep op noodsteun

De dierentuinsector heeft inmiddels een omzetverlies van ruim 50 miljoen euro opgelopen door de lock down. Dit verlies zal nog verder oplopen tot ruim 100 miljoen euro, aangezien we gedoseerd gaan heropenen met substantieel minder gasten per dag. Dierentuinen zijn veelal stichtingen zonder winstoogmerk. Al het geld wordt in normale tijden geïnvesteerd in renovatie van dierverblijven, educatie, onderzoek en natuurbehoud. Op lange termijn verwachten dierentuinen grote financiële problemen als geen extra noodsteun vrijkomt. De sector heeft een dringend beroep gedaan op de overheid om hierin tegemoet te komen.

Wij zijn er klaar voor! 

Dierentuinen zijn er klaar voor om weer gasten te ontvangen. Wij verheugen ons erop onze gasten weer een heerlijk dagje uit te kunnen bieden. 

Reservering en meer informatie

Voor reservering en meer informatie kunnen gasten terecht op de websites van de diverse dierentuinen.