Voor het eerst kasuariskuiken uit ei gekropen in DierenPark Amersfoort

Foto: DierenPark Amersfoort

Na bijna twee maanden broeden is helmkasuaris Jos trotse vader geworden van een kuiken. “Het duurde een aantal dagen langer dan verwacht, maar toen verschenen opeens de eerste barsten in het knalgroene ei”, vertelt dierverzorger Dik Eenink.

Het is de eerste keer dat de Amersfoortse dierentuin een kuiken bij de gevaarlijke loopvogels kan verwelkomen. De nieuwkomer loopt dapper met zijn vader mee en komt al af en toe buiten. “Het kuiken komt amper boven het gras uit en het opstapje weer terug naar binnen bleek ook een uitdaging ”, vertelt Dik. “Wij hebben maar even een tegel neergelegd, zodat de kleine zijn vader beter bij kan houden als de twee weer binnen willen kijken.”

Foto: DierenPark Amersfoort

In april werden er door vrouwtje Sien vier eieren achtergelaten bij het mannetje. Via de webcam kan iedereen vanaf dat moment meekijken bij de helmkasuaris. “De – toen nog aanstaande – vader heeft zijn verzorgende rol erg serieus genomen en heeft zijn nest 55 dagen lang bijna niet verlaten”, vertelt de dierverzorger. “Waarom er maar één ei is uitgekomen, is niet duidelijk. Wij zijn uiteraard al erg blij met dit ene kuiken!” De jonge kasuaris is samen met zijn vader Jos te vinden in het DinoPark van DierenPark Amersfoort.

Olifantendrollen stapelen, sprayen als een stinkdier… Viespeukenweek in Dierenrijk komt er aan!

Foto: Dierenrijk

Alle smeerkeesjes in Nederland opgelet: Viespeukenweek in Dierenrijk komt er aan! Kinderen kunnen van zaterdag 15 juli t/m zaterdag 22 juli voor één keer lekker vies worden tijdens verschillende activiteiten zoals olifantendrollen stapelen, spugen als een lama, sprayen als een stinkdier en insecten eten! 

Naast een week vol vieze activiteiten is Viespeukenweek ook een heel leerzame week. Zo komen bezoekers alles te weten over bijvoorbeeld het verteringsstelsel van de dieren in Dierenrijk en kunnen ze raden welke poep bij welk dier hoort.

Foto: Dierenrijk

Professor Poets en Dokter Doek
Om alle vieze kinderen weer een klein beetje op te poetsen zijn ‘Professor Poets’ en ‘Dokter Doek’ tijdens Viespeukenweek ook aanwezig in het park. Kinderen die naar de Viespeukenweek komen kunnen natuurlijk wel het beste hun oudste kleren aantrekken!

Sociale band kudde zichtbaar bij opening olifantenverblijf ARTIS

Foto: ARTIS

Meer ruimte voor Aziatische olifanten in ARTIS
De drie Aziatische olifantenkoeien verkenden vanochtend het nieuwe buitenverblijf in ARTIS.  Na het openschuiven van de toegangspoort stapten ze hun nieuwe leefwereld binnen, terwijl ze klapperden met hun oren. Dit gedrag is een teken van positieve opwinding. Het olifantenkalf rende diverse keren terug naar het binnenverblijf, op de voet gevolgd door haar moeder en zus; olifanten hebben een sterke sociale band. Pas na enige tijd kwamen de olifanten richting het water gelopen.

 

Vier jaar lang is er gewerkt aan het verblijf om het zo goed mogelijk aan te laten sluiten op de behoeften van de olifanten, zodat ze hun natuurlijke gedrag kunnen vertonen. Bij een olifantenkudde is dat onder meer bewegen, zwemmen en eten. In het verblijf is een modderpoel, een schuurboom en Amsterdams grachtenwater om in te zwemmen. De langverwachte uitbreiding van het buitenverblijf is dankzij de steun van velen tot stand gekomen. ARTIS creëert meer ruimte voor dier en plant, voor educatie en erfgoed. Hiervoor is een stuk van het parkeerterrein aan de olifanten gegeven.

Matriarchaat
Olifanten leven in vrouwengroepen, een matriarchaat. Eén olifantenkoe, de matriarch, heeft daarbij de leiding.  Bullen, mannetjesolifanten, leven alleen of samen in kleine troepen en bemoeien zich slechts met de koeien als er seks in het spel is. Met het nieuwe buitenverblijf kan ARTIS in het kader van het Europese fokprogramma permanent een bul houden. Er wordt geschat dat er nog maar 45.000 wilde Aziatische olifanten (Elephas maximus) zijn, en daarnaast zo’n 18.000 getemde (werkolifanten, tempelolifanten, circusdieren). De Aziatische olifant leeft in Zuidoost-Azië, India, Sri Lanka, Nepal en Zuid-China. Dit leefgebied is in de afgelopen eeuw sterk versnipperd geraakt, doordat de mens het heeft ingepikt, onder meer voor landbouw.

Foto: ARTIS

Rotslandschap en water
Opvallend in het buitenverblijf zijn de acht rotspartijen. De dieren kunnen zich daardoor aan elkaars zicht onttrekken, en kiezen voor verschillende plekken: in de wind en in de luwte, in de zon en in de schaduw, in de warmte of koelte. Aan de rotsen zijn diverse verrijkingselementen toegevoegd, waar de dieren op onverwachte momenten voedsel kunnen ontdekken, of mineralen kunnen vinden. Olifanten spelen in de natuur veel met water en sproeien zich nat om zich te koelen. Het zijn van nature goede zwemmers. Vanaf de verdiepte brug kun je als bezoeker oog in oog komen te staan met zwemmende olifanten. Andere gedragsverrijkende elementen in het verblijf zijn een schuurboom en de modderpoel. Met modder beschermen ze hun huid tegen de zon en parasieten. En met de bovenkant van hun rug schuren ze tegen de boom. De beplanting aan de parkzijde van het verblijf is gebaseerd op natuurlijke omgeving van de olifant in Azië, en aan de zijde van het Entrepotdok staan bomen en planten uit moerasachtige milieus. De diversiteit van de beplanting weerspiegelt de diversiteit in de natuurlijke habitat van de Aziatische olifant.

 

IJsvogel en vleermuizen
ARTIS trekt als groene oase in de stad Amsterdam veel inheemse diersoorten en houdt daar altijd rekening mee. In de rotsen van het olifantenverblijf zijn broedkasten voor mussen gemaakt en is een ijsvogelwand gecreëerd. De ijsvogel kan zich daar nestelen. Voor vleermuizen zijn vier vleermuiskasten gemaakt waar ze kunnen overwinteren en roesten; rusten in een grote groep.

Ringstaartmaki geboren in DierenPark Amersfoort

Foto: DierenPark Amersfoort

De maki klemt zich de eerste weken stevig aan moeder vast en de dierverzorgers verwachten dan ook dat het geslacht pas na deze periode duidelijk wordt. “Wanneer het kleintje wat vaker los van de moeder gaat spelen, kunnen wij beter zien of het een jongen of meisje is”, vertelt Willem.

Ringstaartmaki’s staan vooral bekend om hun opvallende staart. “De maki’s hebben veertien zwarte ringen in hun lange staart”, zegt de hoofddierverzorger. “Ondanks dat het staartje van het jong nog maar heel kort is, zijn alle ringen al te zien.” Met de komst van het jong, wonen er nu zeventien ringstaartmaki’s in DierenPark Amersfoort.

Hoera! Voor het eerst is er een lynx geboren in Dierenrijk!

Foto: Dierenrijk

Bij lynxen is het gebruikelijk dat de vrouwtjes voor het jong zorgen, vader Bob bemoeit zich dus niet veel met de opvoeding. De zoogtijd duurt ongeveer twee tot vijf maanden en in die tijd blijft het jong nog in moeders veilige nest. In totaal zorgt de moeder zo’n 12 maanden voor het jong voordat het helemaal op eigen benen kan staan.

Leefgebied
Lynxen leven en jagen in de natuur alleen. In hun leefgebied in Europa zijn lynxen samen met de wolf en bruine beer de grootste roofdieren. Ondanks dat ze zelf niet veel groter zijn dan een herdershond, jagen ze niet alleen op kleine prooidieren zoals hazen en vogels, maar ook op reeën en grotere hertensoorten. Wanneer ze zo’n grote prooi gevangen hebben kunnen ze soms wel 6 keer terugkomen naar de prooi om het hele dier op te kunnen eten. Maar het liefst maken ze het zichzelf gemakkelijk: vaak kiezen ze een prooi uit dat niet oplet of verzwakt is.

Diergaarde Blijdorp ontvangt opnieuw twee prijzen

Foto: Diergaarde Blijdorp

Restaurant  ‘Poort van Azië’ is uitgeroepen tot ‘Beste restaurant van België & Nederland’ en het okapiverblijf als ‘Mooiste dierenverblijf van Nederland’. Blijdorp ontving hiermee twee Diamond Themepark Awards uit handen van Patrick Joossens, een van de organisatoren. De jaarlijkse verkiezing is een initiatief van Pretparkbeest.be en Parkworld.be en gericht op pretparken en dierenparken in Nederland en België. Meer dan 47.000 mensen brachten dit jaar hun stem uit. Daarnaast gaf ook een vakjury zijn mening. De vakjury bestaat uit verschillende fansites uit België en Nederland met ervaring en kennis in het bezoeken van pretparken, dierentuinen en andere toeristische attracties.

Restaurant Poort van Azië is gehuisvest in de voormalige (monumentale) theeschenkerij van architect Sybold van Ravesteyn (1889-1983) en is nu volledig gerenoveerd en ondergedompeld in ‘1001-nacht’ sferen. Vanuit dit restaurant heb je uitzicht op het nieuwe leeuwenverblijf en de olifantenkudde. Zowel de Poort van Azië als het leeuwenverblijf zijn voor een groot deel gefinancierd met het jubileumgeschenk van de gemeente Rotterdam aan de Diergaarde vanwege het 150 jarig bestaan in 2007.

Foto: Diergaarde Blijdorp

Het okapiverblijf is een stukje Centraal-Afrikaans regenwoud met een ruim binnen- en buitengebied, een geschenk van de Vereniging Vrienden. De okapi’s leven samen met tropische vogels zoals bijeneters en toerako’s en er is gekozen voor planten die ook in het natuurlijk leefgebied voorkomen. Als bekroning werd op 13 mei jongstleden een okapi in het nieuwe verblijf geboren!

 

Eerder dit jaar ontving Blijdorp ook al twee ZooSite Awards. Een voor ‘Mooiste dierentuin van de Benelux’, die we ook al in 2016 mocht ontvangen. En de award voor ‘Leukste Geboorte in een EAZA-dierentuin’ voor de geboorte van Maleise tapir Penang (aug. 2016). Verder kreeg Blijdorp de ANWB-award voor de landelijke top drie van ‘Leukste Dagje Uit’. Ook werd Blijdorp door lezers van het vakblad MEETINGS uitgeroepen tot ‘Beste Evenementenlocatie van het Jaar’.

Blijdorp is trots op al deze awards. Het zijn mooie graadmeters voor de waardering voor Diergaarde Blijdorp door dieren(tuin)-liefhebbers, het bedrijfsleven en bezoekers. Blijdorp gaat de komende jaren uiteraard gewoon door met vernieuwen en verbeteren.

Zeehondje geboren in AquaZoo Friesland!

Foto: AquaZoo Friesland

Voor het eerst sinds de opening van het ruime, interactieve zeehondenverblijf in AquaZoo Friesland is er een zeehondje geboren! Moeder Loes en haar kleine maken het goed, al is de eerste periode altijd spannend. Het jong moet namelijk goed gaan drinken bij de moeder. De verzorgers hebben het geslacht van het zeehondje nog niet kunnen bepalen.

In het zeehondenverblijf in AquaZoo dat bijna twee hectare groot is wonen nu in totaal 11 gewone zeehonden. Bezoekers met een beetje geluk kunnen de pasgeboren zeehond zien met een van de strandkijkers aan de rand van het verblijf.

 

Foto: AquaZoo Friesland

Gewone zeehonden
Gewone zeehonden komen veel voor in de Noordelijke Atlantische en Grote Oceaan. Na 10,5 maand dracht komt er één jong ter wereld dat direct kan zwemmen. De extra vette moedermelk zorgt ervoor dat het jong na vier weken al twee keer zo zwaar is als bij de geboorte. De zoogtijd duurt zo’n vier tot vijf weken.

Manoelkitten Loesje verrast Blijdorp

Foto: Diergaarde Blijdorp/Rob Doolaard

Manoelkitten Loesje, die in Blijdorp is geboren, laat zich sinds kort regelmatig zien in het verblijfje aan de rand van de Mongoolse steppe. De eerste weken bleef zij veilig in het nest. Nu gaat ze regelmatig op pad met haar moeder. De verzorgers waren blij verrast door de kleine manoel. Het ouderstel was deze winter namelijk nogal aan het kwakkelen met de gezondheid zodat de kans op gezonde jongen niet zo groot was. Het prachtige kitten is de eerste nakomeling van het relatief jonge stelletje, waarvan het mannetje uit Parijs komt en het vrouwtje uit Novosibirsk (Rusland).

Foto: Diergaarde Blijdorp/Rob Doolaard

 

In het wild komen de dieren voor in Azië, waar ze helaas worden gestroopt voor hun prachtige vacht. De vachtharen van deze bijzondere katten zijn wel 6 centimeter lang. Opmerkelijk is ook dat de oren niet bovenop de kop staan maar aan de zijkant. In dierentuinen waren manoels vroeger zelden of nooit te zien. Inmiddels verloopt de fok beter en zijn er momenteel zo’n 40 Europese dierentuinen met één of meer exemplaren.

‘Limburgse apen’ in GaiaZOO

Foto: GaiaZOO

Een grote groep berberapen afkomstig uit een Schotse dierentuin heeft zijn intrek genomen in het gloednieuwe verblijf in de ‘Taiga’ van GaiaZOO. Deze makaken zijn de eerste én de laatste dieren die men ziet tijdens een bezoek aan de Limburgse ZOO. Op vrijdag 2 juni vond de officiële opening plaats van het vernieuwde Taiga-gebied. Ook het gloednieuwe lynxenverblijf maakt hier onderdeel van uit. Met de opening van deze verblijven is het gebied ‘Taiga’ compleet. De komende weken zijn de berberapen in hun binnenverblijf te zien omdat ze rustig moeten wennen aan hun nieuwe leefomgeving. 

De bedreigde berberaap, die alleen nog in Marokko en Algerije voorkomt, leefde ruim een miljoen jaar geleden in Limburg en past daardoor perfect bij de diercollectie van de Zuid-Limburgse ZOO. Het is een diersoort met een bijzonder verhaal waarvoor natuurbehoud van levensbelang is en dat sluit perfect aan op de rol die een moderne dierentuin als GaiaZOO wil vervullen. GaiaZOO coördineert voor alle Europese dierentuinen het fokprogramma van deze zeer bedreigde apensoort.

Het hoge Noorden
In het hart van GaiaZOO bevindt zich een prachtig natuurgebied dat tot voor kort werd aangeduid als ‘IJstijd’. Het gebied vormt de verbinding tussen het Limburgse hart van de dierentuin en ‘het Hoge Noorden’ van de veelvraten, muskusossen en bosrendieren. De ongerepte natuur van dit gebied vormt het ideale decor voor twee zeer ruime leefgebieden voor enerzijds lynxen en anderzijds berberapen. Dit zijn de enige nog in Europa levende primaten die veel mensen kennen van de bekende toeristische plaatjes van de rots van Gibraltar.

Foto: GaiaZOO

Limburgse apen
De berberaap (macaca sylvanus) heeft ooit in Limburg geleefd. Vlakbij het Limburgse Tegelen zijn fossiele resten van deze apensoort gevonden, waaruit blijkt dat hun verspreidingsgebied zich ooit tot in onze provincie uitstrekte. Makaken hebben van alle apen de noordelijkste verspreiding; ook in koudere klimaten kunnen ze goed leven. Waarschijnlijk leefde de ‘makaak van Tegelen’ dan ook niet in een heel warm klimaat.

Nieuw lynxenverblijf
Vanwege de komst van de berberapen is de inmiddels grote groep lynxen verhuisd naar een nieuw onderkomen waardoor hun leefgebied in GaiaZOO bijna is verdriedubbeld. Bezoekers lopen tussen beide dierverblijven door om uit te komen bij een imposant uitzichtpunt: het gloednieuwe TaigaTerras (360° view). Vanaf dit uitzichtpunt meandert het wandelpad langs de bevers verder richting de vorig jaar geopende Taiga|Volière met onder meer de grote groep vale- en monniksgieren.

Steun de berberapen!
In de natuur leeft de berberaap in ruige gebergtes in Marokko. De populatie neemt echter steeds sneller af. Barbary Macaque Awareness & Conservation (BMAC) is een natuurbeschermingsorganisatie die de wilde berberapen beschermt. Gaia Nature Fund, de natuurbehoud stichting van GaiaZOO, zet zich dit jaar in om geld in te zamelen voor BMAC. Om deze bedreigde makaken te steunen haakt een groep vrijwilligers uit heel Nederland met man en macht aapjes die te koop zijn in de souvenirshop van GaiaZOO. www.GaiaZOO.nl/berberaap

Steun van het Limburgse bedrijfsleven
Vaste partners Wiertz Personeelsdiensten en Bakkerij Voncken hebben hun geloof en vertrouwen in GaiaZOO onderstreept door het sponsoren van het berberapen- en lynxenverblijf. Wiertz Foundation is de trotse sponsor van het berberapenverblijf en Bakkerij Voncken heeft zijn naam gekoppeld aan het gloednieuwe lynxenverblijf. Beide succesvolle Kerkraadse bedrijven zijn niet meer weg te denken uit Limburg, evenals de lynx en berberaap die ooit in Limburg gevestigd waren.

DierenPark Amersfoort krijgt drie nieuwe leeuwinnen

Foto: DierenPark Amersfoort

Deze zomer verhuizen drie leeuwinnen uit GaiaZOO naar DierenPark Amersfoort. De zussen zullen hun intrede maken in het nieuwe leeuwenverblijf dat in Amersfoort wordt geopend. “Wij zijn erg blij dat wij de dames kunnen ontvangen, zodat zij hier als familiegroep samen kunnen wonen”, vertelt bioloog Raymond van der Meer.

Deze zomer opent de dierentuin in Amersfoort een nieuw leeuwenverblijf, waar de drie zussen Zaila, Lewa en Sabi komen te wonen. “Wij hopen ook nog een mannetjes leeuw te verwelkomen, om de groep compleet te maken”, zegt de bioloog. “Leeuwen leven in een vrouwengroep, waarvan de man soms wisselt. Het is fijn dat de zussen hier samen heen verhuizen.”

Vorig jaar is de drieling geboren in GaiaZOO Kerkrade en binnenkort is het tijd om het ouderlijk huis te verlaten. Het nieuwe leeuwenverblijf krijgt een oppervlakte van ruim 1500m2 en wordt een prachtig onderkomen voor de familiegroep. “Wij zien uit naar hun komst en zullen de leeuwinnen een warm welkom heten”, vertelt Raymond. De nieuwkomers zullen vanaf 8 juli te zien zijn in het nieuwe leeuwenverblijf in DierenPark Amersfoort.