ZooParc Overloon ontwikkelt nieuw Zuid-Amerika expeditiedeel: Madidi

Overloon, 27 augustus 2020 – ZooParc Overloon krijgt er binnenkort een nieuw expeditiedeel bij. Aan het dierenpark wordt het Zuid-Amerikaanse themagebied Madidi toegevoegd. De aanleg zal in fases gebeuren. Het eerste deel, een volière, zal in de tweede helft van september geopend worden.

Beeld: ZooParc Overloon

Daarin zullen ruim veertig Chileense flamingo’s hun intrede nemen. Een klein gedeelte van deze groep verblijft momenteel al in ZooParc Overloon. De overige flamingo’s komen over vanuit Dierenrijk. “Daar verbleef de groep tijdelijk, tot ons verblijf klaar was. Nu komen ze dus over naar Overloon”, vertelt Roel Huibers, general manager van ZooParc. Naast de Chileense flamingo’s zullen er ook kuifhoenderkoeten en kaneeltalingen in de volière te zien zijn.

Grote wens

Het nieuwe expeditiedeel was al langer een grote wens van Huibers. “Na Australië en Madagaskar wilden we heel graag dit stuk van de wereld extra belichten.” De komst van de tweevingeringe luiaard Odin, die sinds begin augustus te zien is in het park in Overloon, sluit ook aan bij het nieuwe thema. De Zuid-Amerika-expeditie wordt gefaseerd gebouwd. Na de volière wordt het gebied in de toekomst nog uitgebreid.

Huibers: “We leggen de focus in dit nieuwe gebied op het thema Zuid-Amerika, omdat dit gebied ernstig onder druk staat door de vernietiging van het regenwoud en we daar graag onze bezoekers meer over zouden willen vertellen. We willen hen laten zien hoe mooi het daar is en welke unieke diersoorten er leven, maar ook welke gevolgen de ontbossing heeft voor plant, dier en mens.”

Meer diersoorten

Uiteindelijk zullen nog meer dieren een plek krijgen in Madidi. In de volière komen in de toekomst nog meer vogelsoorten. Ook de witgezichtsaki’s verhuizen hier later naar toe. “Daarnaast willen we ook brulapen toevoegen in dit nieuwe expeditiedeel”, aldus Huibers.

ARTIS-Avondwandeling wegens succes verlengd in september

Vanwege groot succes wordt de ARTIS-Avondwandeling verlengd tot en met de maand september. In september is het park daarom op donderdag, vrijdag en zaterdag  langer open. Beleef ARTIS na sluitingstijd en ontdek hoe de stadsnatuur tot leven komt en welke dieren juist wakker worden als de schemering valt. Ga zelf op ontdekkingstocht of navigeer met de Avondwandeling- app door het park en luister naar gesprekken tussen verschillende ARTIS-experts. Kijk naar de vele vogels in het park en leer de geluiden herkennen, speur naar egelhopen en ontdek waarom de hoveniers van ARTIS de dode bomen laten liggen. Als groene oase in de buitenlucht, met ruimte om 1,5 meter afstand te bewaren en een parkeerterrein voor eigen vervoer is ARTIS een fijne en veilige plek om een mooie nazomeravond door te brengen. Toegangskaarten voor de Avondwandeling kun je aanschaffen via www.artis.nl. Het reserveren van een starttijd is verplicht. De Avondwandeling-app is gratis te downloaden voor zowel iOS als Android. 

Foto: ARTIS, Ronald van Weeren

Natuur in de stad 

De stad is veel meer dan alleen de plek waar mensen wonen: het barst er van de natuur. Van de bloemen op het balkon en de waterplanten in de grachten tot de vele vogels die in de bomen en struiken leven. In ARTIS leven dieren in het park, staan eeuwenoude bomen, maar is ook stadsnatuur. Dat wil zeggen: dieren en planten die er zelf zijn gaan leven, die komen en gaan en zo onderdeel zijn van de dieren en planten in de stad. Denk aan egels, paddenstoelen, blauwe reigers en de zeldzame nachtreiger de kwak. Stadsnatuur is dan ook onderdeel van ARTIS en ARTIS is onderdeel van de stadsnatuur. Tijdens de ARTIS-Avondwandeling ontdek je deze natuur van de stad. Wat is stadsnatuur nu precies? Welke dieren en planten rekenen we hiertoe? Zijn wij mensen zelf ook stadsnatuur? Tijdens de interactieve luistertour, waar je als bezoeker voor een deel zelf de route kunt bepalen, ontdek je hier alles over en zie je wat zelf kunt doen om de stadsnatuur een handje te helpen.

 Oude bomen en jonge zebra

Naast de Avondwandeling is in de maand september genoeg te beleven in het ARTIS-Park. Wandel in de open lucht onder de eeuwenoude bomen in het park en bekijk de eetbare tuinen. Loop langs de Savanne waar het zebraveulen zich steeds vaker buiten laat zien. Of kom kijken hoe de jonge Alpensteenbok de Steenbokkenrots beklimt. Ontdek het nieuwe restaurant, de Serre, tegenover de Afrikaanse pinguïns. Het assortiment is helemaal vegetarisch. Op het Artisplein is sinds kort een pop-up winkel geopend. Mocht je de winkel aan het begin van het park hebben gemist, kun je hier alsnog een aandenken kopen. Er is voldoende ruimte in het park om afstand te houden en er zijn extra hygiënemaatregelen genomen.

 Nazomeren na sluitingstijd

De ARTIS-Avondwandeling loop je tot en met 26 september op donderdag, vrijdag en zaterdag, tussen 18.00 en 20.00 uur. Het park sluit om 21.00 uur. De wandeling duurt ongeveer anderhalf uur, is Nederlands gesproken en wordt aanbevolen voor volwassenen en kinderen vanaf 10 jaar. Toegangskaarten zijn te koop via www.artis.nl en kosten € 15,00 voor reguliere bezoekers, toegang voor ARTIS-leden is gratis. Het reserveren van een starttijd is verplicht en kan uitsluitend via de website. De ARTIS-Avondwandeling-app is gratis te downloaden voor zowel iOS als Android telefoons.  Bezoekers dienen een eigen koptelefoon of oordopjes mee te nemen en niet te vergeten een telefoon met voldoende opgeladen batterij.

Dierenrijk breidt grootste kolonie rode ibissen in Europa verder uit met jongen

Mierlo, 18 augustus 2020 – In Dierenrijk zijn afgelopen maand dertig tot veertig jonge rode ibissen geboren. De geboortes betekenen dat de grootste kolonie van Europa van deze beschermde diersoort in een dierentuin nog groter is worden.

In totaal verblijven er 103 volwassen rode ibissen in het park in Mierlo. Daar komen nu dus dertig tot veertig jongen bij. Daarmee heeft Dierenrijk ook het hoogste aantal geboortes in Europa van deze vogelsoort.

Foto: Dierenrijk

Met rust

“Wij laten de rode ibissen tijdens de broedperiode met rust, omdat we ze niet willen verstoren. Daarom weten we het exacte aantal jongen nog niet”, aldus hoofd dierenverzorging Stephan Rijnen. “We laten nu de natuur zijn gang gaan en gaan eind van het jaar de jongen tellen.”

De rode ibis komt voor in de kustgebieden van het noorden van Zuid-Amerika. In het mangrovegebied nestelen ze in grote kolonies. Om zichzelf te beschermen tegen roofdieren verblijven de strandvogels samen met andere soorten watervogels die zich bij de kolonie vestigen, in een grote groep. Mochten de rode ibissen in gevaar zijn, dan waarschuwen ze elkaar.

Voordeel

Het leven in een grote groep heeft nog een voordeel voor de rode ibis, die gemiddeld tussen de 770 en 900 gram weegt. De strandvogel eet kleine waterdiertjes en als de groep gezamenlijk door het water stapt, gaan deze prooidiertjes bewegen. Zo kunnen de rode ibissen hun voedsel gemakkelijker vinden.

Gemiddeld wordt een rode ibis 33 jaar oud. In die jaren broedt de vogelsoort twintig dagen op gemiddeld twee eieren per keer. De rode ibis is een beschermde diersoort, omdat er tot voor kort flink op gejaagd werd.

Jonge vogels

De vogel is vernoemd naar zijn rode verenkleed. Jongen zien er echter heel anders uit: als zij uit het ei kruipen, hebben zij grijsbruine veren met een witte buik. Als de kuikens tussen de twee en drie jaar oud zijn, verschijnt langzaamaan de rode kleur.

Tweevingerige luiaard Odin sinds deze week te zien in ZooParc Overloon

Foto: ZooParc Overloon

Overloon, 11 augustus 2020 – Het aantal bewoners van ZooParc is uitgebreid met een tweevingere luiaard. Dit bijzondere dier, dat zo veel ondersteboven hangt dat de haren op de vacht naar beneden groeien, slechts een keer per week plast en niet op zijn vingers tot drie kan tellen is sinds deze week te zien in de dierentuin in Overloon.  

Odin, zoals de anderhalfjarige luiaard heet, is afkomstig van Zoo Heidelberg in Duitsland, waar hij is geboren. Hij heeft een plekje aan het eind van de wandelroute gekregen, in het verblijf van de reuzenmiereneter. “Odin is inmiddels aardig gewend en doet het goed in zijn nieuwe thuis. Hij heeft het naar zijn zin en heeft ook al lekker gegeten”, aldus hoofd dierenverzorging Steven van den Heuvel.

Eigen plan 

Voor general manager Roel Huibers gaat met de komst van de luiaard een langgekoesterde droom in vervulling. “Ik vind het fantastische dieren”, verklapt hij. “Ze doen alles net even anders, door ondersteboven in de boom te hangen en totaal geen haast te hebben. Ze lijken maling te hebben aan hun omgeving en trekken gewoon hun eigen plan. Ik hou daar enorm van.”

ZooParc is de vijfde plek in Nederland waar luiaards te bewonderen zijn. Odin is naar ZooParc gekomen in het kader van het Europese fokprogramma, al zal het nog wel even duren voor er een vrouwtje bij komt. Huibers: “Luiaards zijn solitaire dieren, dus ze vinden het helemaal niet erg om alleen te zijn. Maar het zou wel mooi zijn als we over een aantal jaar hier een paartje en mogelijk zelfs een kleintje hebben.”

Gio van 9 jaar haalt 1100 euro op voor cheeta’s met fietstocht door Safaripark

Foto: Safaripark Beekse Bergen

Hilvarenbeek, 2 augustus 2020 – De 9-jarige Gio Cruz heeft ruim 1100 euro opgehaald met een sponsorfietstocht door Safaripark Beekse Bergen. Het geld gaat naar een beschermingsproject voor cheeta’s. De jonge dierenliefhebber wist in een uur tijd zeven rondjes door het Wildlifepark te fietsen.

De scholier uit Amstelveen fietste zaterdagavond, 1 augustus, na sluitingstijd onder toeziend oog van onder andere de giraffen, leeuwen en uiteraard de jachtluipaarden in een uur tijd zo veel mogelijk rondjes langs het 2,25 kilometer lange parcours over de wandelpaden van het Wildlifepark. De teller stond zaterdagavond op 1135 euro.

Gio werd in zijn challenge gesteund door wereldkampioen BMX Twan van Gendt en wielrenster Puck Moonen. Ook fietsten Rens Willemsen, general manager van het Safaripark en Kris Hekhuis van Stichting Wildlife, dat de de donatie bij het cheeta-project zal bezorgen, met hem mee.

Cheeta’s helpen

“Dit was echt heel leuk om te doen”, vertelt Gio na de fietstocht. “Het is heel bijzonder om zo na sluitingstijd door Safaripark Beekse Bergen te mogen fietsen en er dan ook nog eens geld mee op te halen voor de cheeta’s. Ik vind dat een hele mooie diersoort en ik wil heel graag helpen om te zorgen dat ze in het wild niet uitsterven.”

Door corona krijgen de goede doelen minder geld binnen en dat triggerde de scholier om zelf actie te ondernemen. “Ik hoop dat door deze fietsactie er toch genoeg geld gaat zijn om de cheeta’s te redden.”

Beschermen 

Gio fietste voor de Cheetah Conservation Botswana. Deze organisatie heeft als doel de populatie jachtluipaarden van dit Afrikaanse land te beschermen door middel van wetenschappelijk onderzoek, outreach programma’s en natuureducatie.

De jonge Amstelvener is al zijn leven lang een grote dierenvriend. Eerder zamelde hij al geld in voor het WNF en het NWC van Freek Vonk. Sinds anderhalf jaar zet hij zich ook in voor Stichting Wildlife. Hij zamelt geld in om via deze organisatie dieren te adopteren en heeft inmiddels zo al zeven soorten kunnen helpen.

Burgers’ Ocean kweekt koraal voor heel europa

Foto: Koninklijke Burgers’ Zoo

Wederom schenkt Burgers’ Ocean een grote partij zelfgekweekte koralen en vissen aan een Europees collega-publieksaquarium. Op 15 juli 2020 vertrekken 39 steenkoralen, 40 zachte koralen en 15 vissen naar Tierpark Berlin. Het Arnhemse koraalrifaquarium is vanwege het grote kweeksucces de afgelopen jaren uitgegroeid tot Europa’s hofleverancier van zelfgekweekte koralen. Sinds 2010 zijn er al 2575 steenkoralen en zachte koralen uit Koninklijke Burgers’ Zoo vertrokken.

Recente omvangrijke donaties aan Europese collega’s
Op 5 november 2019 vertrokken ruim 100 zelfgekweekte koraalkolonies vanuit Arnhem naar Düsseldorf (Duitsland) en Pula (Kroatië). Op 23 januari 2019 haalde Burgers’ Zoo het landelijke nieuws met een transport van ruim 300 zelfgekweekte koralen, zeeanemonen en koraalvissen naar London Aquarium en Chester Zoo (Engeland). En op 25 november 2010 reisden 250 Arnhemse vissen en koralen naar vier verschillende Deense aquaria. Sinds 2010 zijn er in totaal 2575 in Burgers’ Ocean gekweekte koralen aan Europese collega’s geschonken: 1430 steenkoralen en 1145 zachte koralen. Koralen zijn beschermd en hebben het erg zwaar in de natuur: vooral door klimaatverandering, maar ook door vervuiling en overbevissing.

Het grootste levende koraalrif van Europa

Foto: Koninklijke Burgers’ Zoo

Burgers’ Ocean is een tropisch koraalrifaquarium van acht miljoen liter water. Een zeer belangrijk onderdeel van het Arnhemse aquarium is het levende koraalrif in een bassin van 750.000 liter water. Dit Arnhemse levende koraalrif is het grootste van alle publieksaquaria in Europa. Wereldwijd bestaan er slechts twee levende koraalriffen in aquaria die groter zijn: Townsville (Australië) en San Francisco (USA).

 

Succesvolle kweek met zachte koralen en steenkoralen
Koralen kunnen in twee hoofdgroepen worden onderverdeeld: zachte koralen zonder uitwendig skelet en steenkoralen die een kalkskelet bouwen en daarmee de basis van een koraalrif vormen. Het team van biologen en dierverzorgers van Burgers’ Ocean weet al jarenlang succesvol te kweken met zowel zachte koralen als steenkoralen. In de beginjaren van de Ocean werden veel koralen achter de schermen gekweekt. Tegenwoordig wordt de kweek achter de schermen tot enkele zeer gevoelige soorten beperkt. Na vele jaren noeste arbeid door het team van biologen en dierverzorgers van Burgers’ Ocean is het namelijk gelukt om voor de schermen een goed groeiend miniatuurkoraalrif te creëren, dat zo hard groeit dat er regelmatig veel koralen geoogst moeten worden voor collega-aquaria.

Foto: Koninklijke Burgers’ Zoo

Giftige oorlogsvoering tussen koralen
Wanneer koralen tegen elkaar aangroeien, gaan ze ruzie maken. Ze vechten daarbij met speciale lange tentakels die gif bevatten. Andere soorten verteren de buurman door hun zeer eenvoudige darm uit te stulpen en op hem te leggen. Ook overgroeien koralen elkaar, waardoor het onderste koraal geen – of niet voldoende – licht meer ontvangt en op die plek afsterft. Weer andere koralen maken een giftig stofje en laten dat vervolgens vrij om zo de koralen in de directe omgeving te vergiftigen. Om een beetje orde te houden in het koraalrifaquarium ‘snoeien’ duikende dierverzorgers regelmatig om zo de koralen niet te dicht tegen elkaar aan te laten groeien. De koraalgroei is echter zo succesvol dat er erg veel gesnoeid moet worden. Al die koralen worden weggegeven aan andere publieksaquaria.

 

Leeuwenman Ramzes maakt kennis met leeuwinnen in DierenPark Amersfoort

Foto: DierenPark Amersfoort

De pas gearriveerde mannetjesleeuw Ramzes heeft kennisgemaakt met de twee leeuwinnen in DierenPark Amersfoort. “Het is altijd even afwachten hoe de roofdieren op elkaar reageren”, vertelt hoofd Dierverzorging Willem Verdonck. “De ontmoeting verliep rustig en goed; Ramzes keek vooral afwachtend toe, terwijl de dames toenadering zochten.”

Klik op de afbeelding om de video te starten

Voor de ontmoeting hebben de drie leeuwen elkaar al van een afstandje kunnen observeren, ruiken en horen. “Het introduceren van zo’n imposante mannetjesleeuw bij de vrouwtjes gebeurt met veel zorg, waarbij de leeuwen langzaam aan elkaar wennen”, legt Willem uit. “Leeuwenman Ramzes heeft dan wel een indrukwekkende manenbos en een groot postuur, maar wij ontdekten dat hij een rustig karakter heeft. De vrouwtjes toonden veel interesse in deze nieuwe heer, maar hij bleef kalm en afwachtend toekijken. Er kwam geen uiterlijk vertoon aan te pas zoals je soms bij mannetjesleeuwen ziet; Ramzes is op zijn gemak aan het wennen.”

Of er ook welpjes op komst zijn in het Amersfoortse dierenpark? “Dat zou natuurlijk erg leuk zijn”, aldus het hoofd Dierverzorging. “Wij hopen dat het goed klikt tussen Ramzes en de vrouwtjes en dat zij in de toekomst samen voor nageslacht zorgen. Het is nu in elk geval duidelijk dat de dames deze nieuwe leeuwenman wel zien zitten.” Ramzes en de zussen Sabi en Zaila zijn te bewonderen in de Stad der Oudheid in DierenPark Amersfoort.

Bijzondere geboorte: palmgiertje uit het ei gekropen in ZooParc Overloon

Foto: ZooParc Overloon

In ZooParc Overloon is een palmgiertje uit het ei gekropen. Het is slechts de derde palmgier die dit jaar in een van de Europese dierentuinen verwelkomd kon worden. Het jong werd ongeveer zes weken geleden geboren in de dierentuin in Overloon en groeit als kool, meldt verzorger Steven Van Den Heuvel. “Omdat het zelden voorkomt dat je zo’n kleine gier in een dierenpark kan bewonderen is het wel echt bijzonder om dat zo te kunnen meemaken.”

Twee plaatsen
In Nederland is de palmgier slechts op twee plekken te zien. In het wild komt deze soort voor in bossen en op savannen in Afrika beneden de Sahara, dichtbij water. Deze vogels worden ook vaak gierarend genoemd, omdat ze wat betreft uiterlijk meer lijken op een arend dan op een gier.

Het zijn middelgrote zwart-wit gekleurde vogels met een kenmerkende rode vlek rond de ogen. Volwassen dieren zijn 56 tot 65 centimeter groot. Hun brede maar relatief korte vleugels hebben een spanwijdte van 130 tot 150 centimeter.

Op de kop hangend
De vogel eet in tegenstelling tot zijn bekendere soortgenoot niet uitsluitend vlees, maar vooral vruchten van de oliepalm. Deze vruchten plukt hij op de kop hangend uit de boom.

Nieuwe mannetjesleeuw in DierenPark Amersfoort

Foto: DierenPark Amersfoort

De twee leeuwinnen in DierenPark Amersfoort krijgen gezelschap. “Deze week hebben de zussen Zaila en Sabi kennisgemaakt met de imposante mannetjesleeuw Ramzes”, vertelt dierverzorger Marc Belt. “Op dit moment bekijken zij elkaar nog van een afstandje om rustig te wennen, maar binnenkort zijn zij samen in het verblijf te zien.”

Foto: DierenPark Amersfoort

De mannetjesleeuw is vanuit een dierentuin in Slowakije gearriveerd in het Amersfoortse dierenpark. “De vijfjarige Ramzes heeft een imposante bos manen en een zelfverzekerde brul”, aldus de roofdierverzorger. “Hij en de leeuwinnen hebben elkaar al goed geobserveerd van een afstandje. Zo kunnen zij rustig aan elkaar wennen en de kat uit de boom kijken. Zodra wij zien dat zij er klaar voor zijn, introduceren wij hen samen in het buitenverblijf.”

Leeuwen zijn de enige katachtigen die in groepen leven. “Zo’n groep bestaat uit vrouwtjes, waarbij de man af en toe wisselt”, legt Marc uit. “Wij zien dat de dames positief reageren op de nieuwkomer en verwachten dan ook dat de ontmoeting goed zal verlopen.” De nieuwe mannetjesleeuw is op dit moment in zijn binnenverblijf te bewonderen voor bezoekers en binnenkort zijn de drie leeuwen samen te zien in het buitenverblijf van DierenPark Amersfoort.

Frankrijk verwelkomt Arnhemse tijgers

Foto: Koninklijke Burgers’ Zoo

Twee in Arnhem geboren Sumatraanse tijgers verhuizen maandag 29 juni 2020 van Koninklijke Burgers’ Zoo naar Zoo de Maubeuge (Frankrijk). Het transport van de twee 5,5-jarige vrouwtjes vindt plaats in het kader van het Europese fokprogramma voor deze bedreigde ondersoort van de tijger. De tweeling kwam op 1 september 2014 in het Arnhemse dierenpark ter wereld.

Toestemming om te fokken
In 2008 opende Burgers’ Zoo ter gelegenheid van het 95-jarige jubileum Burgers’ Rimba, met als onderdeel daarvan een gloednieuw tijgerverblijf. Nadat eerst drie jonge vrouwtjes het nieuwe verblijf enkele jaren bewoonden, kreeg het Arnhemse dierenpark toestemming om te gaan fokken van het Europese fokprogramma. In juni 2011 kwam uit het Duitse Krefeld een vrouwtje dat succesvol werd gekoppeld aan een mannetje uit het Engelse Paignton.

Foto: Koninklijke Burgers’ Zoo

Even pas op de plaats
Het Duits-Engelse tijgerpaar bleek zo’n goede match, dat ze tot tweemaal toe een tweeling succesvol hebben grootgebracht. Binnen een Europees fokprogramma ziet de coördinator erop toe dat het genetische materiaal van de dierentuinpopulatie liefst zo gevarieerd mogelijk blijft met het oog op de toekomst. Daarom kreeg Burgers’ Zoo het logische advies om met dit koppel even pas op de plaats te maken en niet meer verder te fokken.

Donkere wolken boven Sumatra
Hoewel het goed gaat met het Europese fokprogramma voor de Sumatraanse tijger in dierenparken, pakken donkere wolken zich samen voor wat betreft de tijgerpopulatie in het wild op Sumatra. De tijger wordt steeds verder teruggedrongen doordat natuurlijk leefgebied verdwijnt, dieren worden bejaagd voor de illegale handel en gebieden waar de tijger nog voorkomt, steeds verder versnipperd raken. Experts schatten dat er nog slechts twee- tot driehonderd Sumatraanse tijgers in het wild leven momenteel.