Nieuwe apensoort in Apenheul

Foto: Apenheul

In Apenheul is een nieuwe apensoort te zien: de baardsaki. Twee mannen verhuisden onlangs vanuit dierentuinen in Belfast en Colchester naar het dierenpark in Apeldoorn. Apenheul is erg blij met de komst van het tweetal. Baardsaki’s zijn wereldwijd namelijk in slechts een handjevol dierentuinen te zien. Apenheul is nu één van de vier dierentuinen in Europa die ervaring kan opdoen in het houden van deze zeldzame soort.

Wennen
Bezoekers kunnen de baardsaki’s bewonderen aan het einde van de looproute van Apenheul. Daar zijn ze te zien op een gedeelte van het wolapeneiland. De baardsaki’s wennen momenteel nog aan hun nieuwe onderkomen. “Eén van de twee mannen is al regelmatig buiten op het eiland te vinden. De ander is nog wat terughoudend”, vertelt Warner Jens, hoofd dierverzorging. “Het is de bedoeling dat de baardsaki’s het eiland in de toekomst met de wolapen delen. De wolapen zijn overigens gewoon zichtbaar op het andere gedeelte van het eiland.”

Unieke soort
Baardsaki’s staan, zoals hun naam al zegt, bekend om hun karakteristieke baard. Mannen én vrouwen hebben er één. Ook hun relatief grote, dikke staart valt goed op. In het wild leeft de soort in de regenwouden van Suriname, Guyana en Noord-Brazilië. “In dierentuinen komen baardsaki’s bijna niet voor. We zijn er trots op dat we ervaring mogen opdoen in het houden van baardsaki’s en dat bezoekers deze unieke soort in Apenheul kunnen zien. Door mensen in contact te brengen met bijzondere apensoorten, hopen we nog meer bij te dragen aan onze missie: liefde voor dieren en natuur stimuleren.”

Met de komst van de baardsaki’s telt de collectie van Apenheul maar liefst 38 verschillende apensoorten. In totaal gaat het om bijna 300 apen, waarvan ongeveer de helft los tussen de bezoekers loopt.

Jaguarwelpen in ARTIS voor het eerst buiten het nest

Foto: ARTIS, Joke Kok

De twee zwarte jaguarwelpen die op 28 juni in ARTIS geboren werden, hebben hun eerste stappen in het buitenverblijf gezet. De jonge jaguars bleven bijna vijf weken in het nest, waar ze vooral sliepen en dronken bij de moeder. Hun ogen, die bij de geboorte nog dicht waren, gingen pas na ongeveer twee weken open. De ogen van jonge jaguars zijn in het begin grijsblauw gekleurd. Langzaamaan leren ze focussen en komen de gele, groene en oranje tinten van volwassen jaguars erin. Afgelopen zaterdag zetten zij, met de moeder in hun kielzog, de eerste stappen buiten het nest. De moeder sleepte een prooidier mee naar buiten, zodat de welpen het konden onderzoeken. De welpen zullen vanaf nu af en toe zichtbaar zijn in het buitenverblijf.

Melktanden
Jaguars (Panthera onca) hebben bij de geboorte nog geen tanden. Pas na zo’n anderhalve maand beginnen de melktanden te groeien. Toch kunnen de welpen met hun ruwe tong nu al kleine stukjes vlees en vleesvocht binnenkrijgen. In de aankomende zes maanden zullen de jaguars van moedermelk geleidelijk overgaan op vlees.

Zwarte welpen
De twee welpen in ARTIS zijn zwart van kleur. De kleur zegt niets over het geslacht van de welpen: de zwarte kleur ontstaat door een specifiek gen. Of de jaguarwelpen van ARTIS mannetjes of vrouwtjes zijn, wordt na ongeveer negen weken bekeken.

Dekking
Jaguars zijn solitaire dieren, die alleen tijdens de voortplantingsperiode bij elkaar komen. Het nieuwe jaguarverblijf dat eind 2016 geopend werd, is dan ook zo ingericht dat de twee jaguars gescheiden kunnen leven. ARTIS maakt deel uit van het Europese fokprogramma (EEP) voor jaguars. In het kader daarvan kwamen het zwarte mannetje en gevlekte vrouwtje eind vorig jaar bij elkaar, en er werden meerdere dekkingen waargenomen. Eenmaal drachtig werden de twee jaguars weer van elkaar gescheiden. Een jaguar heeft een draagtijd van ongeveer drie à vier maanden. Het vrouwtje brengt de welpen alleen groot. Na anderhalf à twee jaar zijn de jonge jaguars zelfstandig.