Zeeleeuwen ontdekken watergangen van Europa’s grootste zeezoogdierenverblijf in Safaripark Beekse Bergen.

De zeven Californische zeeleeuwen die sinds april in Safaripark Beekse Bergen verblijven, ontdekten deze week voor het eerst de wateren van Europa’s grootste zeezoogdierenverblijf. De dieren zijn inmiddels allemaal gewend aan hun vaste voeder- en schuilplaats, waardoor de verzorgers het nu aandurfden ze alle watergangen in het Safaripark te laten ontdekken. Vrijwel meteen gingen de zeeleeuwen op ontdekkingstocht door de ruim tien hectare aan watergangen.

Foto: Zeeleeuwen ontdekken de watergangen

Bezoekers van Safaripark Beekse Bergen kunnen de zeeleeuwen vanaf nu op meerdere plaatsen in het park bewonderen: vanaf de boot tijdens een bootsafari, langs de wandelsafari of tijdens een educatieve voederpresentatie op het strand aan de rand van het Kongoplein.

Zeeleeuwen en zeeberen
Naast de zeven Californische zeeleeuwen verwacht Safaripark Beekse Bergen over een aantal jaar ook Zuid-Afrikaanse zeeberen te verwelkomen in het gebied. Dat kan niet meteen, omdat zeeberen moeilijker te trainen zijn. Bij zeezoogdieren is een dagelijkse training zeer belangrijk. Met name om medische controles uit te kunnen voeren is het van groot belang dat de dieren gewend zijn aan hun verzorgers en hun aanrakingen. De zeeleeuwen in het Safaripark zijn al getraind voor deze medische doeleinden (zoals bloedprikken en gebitscontrole) en bij zeeleeuwen in het algemeen is het niet heel lastig om ze te trainen. Bij Zuid-Afrikaanse zeeberen is dit moeilijker maar ze zijn wel snel geneigd om gedrag van andere dieren over te nemen. Daarom ontdekken de zeeleeuwen nu eerst de ruime watergangen in Safaripark Beekse Bergen.

Plastic soup
Safaripark Beekse Bergen heeft rondom de vaste voeder- en schuilplaats van de zeeleeuwen een interactieve educatie rondom de plastic soup gemaakt. De grote afvaleilanden die op de oceaan drijven zijn een enorme bedreiging voor zee(zoog)dieren. Voor zeeleeuwen, die voornamelijk in kustgebieden leven, is het zwerfafval op de stranden een groot gevaar. Onder andere tijdens de educatieve voederpresentaties wordt aandacht besteed aan deze problematiek.

Luiaard geboren in DierenPark Amersfoort

Foto: DierenPark Amersfoort

Luiaard Amaka is bevallen van een jong in DierenPark Amersfoort. “Het kleintje doet het erg goed, het houdt zich stevig vast aan de buik van zijn of haar moeder”, vertelt dierverzorger Thijs Zonnenberg. “Vanaf moeders’ buik kijkt het jong al lekker eigenwijs de wereld in.”

 

Na een dracht van tien maanden is moeder Amaka bevallen. Luiaards doen alles hangend en op zijn kop, zo ook een bevalling. “Wij wisten wel dat de moeder drachtig was, maar het blijft een verrassing wanneer de kleine luiaard wordt geboren”, laat Thijs weten.  “Je komt ‘s morgens aan en opeens ontdek je een klein kopje in moeders vacht. ” Het geslacht van de nieuwkomer in de Amersfoortse dierentuin is nog niet bekend.

Wanneer het jong geboren is, klimt het meteen op de buik van de moeder. “De nagels van het kleintje zijn nog niet ver ontwikkeld,  dus het jong kan nog niet goed zelfstandig hangen”, legt de verzorger uit. “Over een aantal weken zal de luiaard steeds meer zelf op onderzoek gaan.” De luiaardfamilie is te bewonderen in De Nacht van DierenPark Amersfoort.

Olifantje in DierenPark Amersfoort heet Thabo

Foto: DierenPark Amersfoort

‘Thabo’ is de naam van het vorige week geboren olifantenbulletje in DierenPark Amersfoort. Dit werd vanochtend onder grote belangstelling bekendgemaakt in het park. De dierentuin had een namenwedstrijd op de Facebookpagina uitgezet waar bijna drieduizend inzendingen op binnenkwamen. “Wij hebben gekozen voor een korte en stoere naam voor het olifantje, maar het was moeilijk kiezen uit al die mooie suggesties”, vertelt olifantenverzorger Rob Saris.

 

Foto: DierenPark Amersfoort

Ook de bedenkster van de naam, Monique Rijksen, was aanwezig tijdens dit speciale moment. “Ik ben een grote olifantenliefhebber en het voelt heel speciaal dat het jong nu een naam draagt die ik heb ingezonden”, zegt Monique. Wethouder Willem-Jan Stegeman (onder andere Toerisme) van de gemeente Amersfoort was ook bij het officiële moment aanwezig om Thabo in te schrijven als nieuwe ‘inwoner’ van de gemeente.

Naast de bekendmaking van de naam is het ook Dierendag vandaag. Dierverzorger Rob: “De olifantenfamilie heeft daarom een vers gemaakte groentetaart gekregen, gemaakt door enthousiaste kinderen. De olifanten genoten er zichtbaar van; de taart was zo op.” Bezoekers werden op hun beurt getrakteerd op beschuit met blauwe en witte muisjes en kregen geboortekaartjes uitgedeeld. Bezoekers kunnen Thabo dagelijks in het Rijk der Reuzen bewonderen van de Amersfoortse dierentuin.

AquaZoo Friesland is op zoek naar vrijwilligers!

AquaZoo Friesland is op zoek naar enthousiaste vrijwilligers die het leuk vinden om samen met een gedreven team van vrijwillige gidsen van Stichting Wildlife rondleidingen, activiteiten en themadagen in het park te organiseren. 

Foto: AquaZoo Friesland

Stichting Wildlife is nu ruim een jaar actief in het Friese dierenpark, waar bezoekers in een prachtige groene omgeving een spetterende dag beleven. De vrijwilligers helpen de bezoekers van AquaZoo met het ontdekken van het park. In het gebied waar bezoekers de ringstaartmaki’s van heel dichtbij ontmoeten vertellen ze de gasten bijvoorbeeld alles over deze bijzondere dieren. Naast het verzorgen van diverse educatieve activiteiten en het begeleiden van rondleidingen zijn de vrijwilligers natuurlijk als eerste op de hoogte van alle nieuwtjes rondom de dieren.
Opleiding tot vrijwillige gids
Iedereen die enthousiast is over dieren en graag met mensen omgaat, kan zich aanmelden om vrijwillige gids te worden. Het betreft een aantal dagdelen per maand waarbij de werktijden altijd in overleg worden vastgesteld. Om met de nodige kennis en zelfvertrouwen aan de slag te kunnen gaan krijgt iedere vrijwilliger een gratis opleiding aangeboden door de stichting. Na het succesvol voltooien van de opleiding weten de vrijwilligers alles wat nodig is om aan het werk te kunnen gaan.

Enthousiast?

Al enthousiast geworden, zin om de handen uit de mouwen te steken en niet vies van een nieuwe uitdaging? Aanmelden kan door een mail te sturen naar: stichtingwildlife.azf@gmail.com

Vacature ANTWERP ZOO SOCIETY

De ANTWERP ZOO SOCIETY heeft een vacature voor een postdoctorale onderzoeker in dierenwelzijn. Voor meer informatie bekijk de vacature of ga naar de website van het onderzoekscentrum in Antwerpen.

Langverwacht Grévy-zebraveulen geboren in ARTIS

Vannacht is er in ARTIS een Grévy-zebraveulen (Equus grevyi) geboren. De dierverzorgers wachtten al enkele weken in spanning af. In 2016 was er een dekking waargenomen, maar het was niet meteen duidelijk of dit de dekking was waarbij het veulen werd verwekt. De draagtijd van de zebra is doorgaans dertien maanden en daarom werd het veulen deze zomer verwacht. De dierverzorgers troffen het veulen, een merrie, en de moeder vanochtend pas aan in de stal. 

Foto: ARTIS Edwin Butter

De Grévy-zebra en haar veulen zullen woensdag 27 september om 12 uur naar buiten gaan. Het veulen is geboren in de stal van de grote koedoes, een antilopesoort die samen met de zebra’s op de Savanne leeft. De dieren in ARTIS hebben ’s nachts de keuze of ze binnen of buiten willen zijn. De kudde op de Savanne in ARTIS bestaat nu uit vijf merries en één hengst.

Veulens worden kort na de geboorte door de moeder schoongelikt. Omdat het veulen al helemaal droog was, was duidelijk dat het al een aantal uur oud was. Ook heeft het veulen al gedronken bij de moeder. Dit is altijd een belangrijk moment omdat in de eerste melk, de biest, belangrijke afweerstoffen zitten. Het veulen stond al stevig op de poten, maar blijft dicht in de buurt van de moeder. De moeder houdt de eerste periode andere zebra’s op afstand, zodat zij en haar jong zich aan elkaar kunnen hechten. Het veulen herkent haar de eerste dagen aan haar geur en geluid. Later herkent zij het unieke strepenpatroon van de moeder.

Koele strepen
In de hele wereld komen drie zebrasoorten voor: de steppezebra, de bergzebra en de Grévy-zebra. Elke zebra heeft zijn eigen unieke vacht. De Grévy-zebra heeft de smalste strepen. Over de functie van de strepen doen verschillende theorieën de ronde. Een van de meeste aanvaarde is dat het patroon hen camoufleert tussen het hoge gras op de savanne. Daarnaast werkt bij het vluchten de veelheid van strepen verwarrend voor roofdieren. Een andere verklaring is de sociale functie. De dieren kunnen elkaar zo onderling herkennen. Ook zouden de strepen helpen bij het afweren van bijtende insecten zoals de tseetseevliegen die ziekten kunnen overbrengen. In 2015 kwam een groep Amerikaanse onderzoekers met de theorie dat zebra’s strepen hebben om zich koel te houden. Doordat de witte strepen met een andere snelheid opwarmen dan de zwarte zouden rond de zebra kleine luchtstromingen ontstaan. Zebra’s die in relatief koele delen van Afrika wonen blijken een minder duidelijk patroon te hebben dan de zebra’s die in de warmere delen van Afrika wonen.

Bedreigde diersoort
De populatie van Grévy-zebra is de laatste 30 jaar gedaald met bijna 70 procent. Naar schatting leven er in het leefgebied in Kenia en Ethiopië ongeveer 2.000 dieren in het wild. Bedreigingen zijn onder meer gebrek aan water, voedselschaarste door landruige droogte, ziekten en de jacht. ARTIS neemt deel aan het Europese fokprogramma van deze soort.

Vroeg in de ochtend olifantje geboren in DierenPark Amersfoort

Foto: DierenPark Amersfoort

In DierenPark Amersfoort is olifant Kina vanmorgen rond half 5 in de ochtend bevallen van haar eerste jong. “Wat een geweldig moment om dit mee te mogen maken”, vertelt olifantenverzorger Rob Saris die getuige was van de bevalling. “Na een dracht van 22 maanden, is onze Kina voor het eerst moeder geworden.” Het Amersfoortse dierenpark is nu de enige Nederlandse dierentuin waar vier generaties olifanten samenleven.      

 

Foto: DierenPark Amersfoort

Kina en haar jong maken het goed, het kleintje staat dapper tussen de rest van de grijze reuzen. “Nu hebben wij een overgrootmoeder, oma, moeder en jong, voor iedereen is dit een nieuwe rol”, zegt de olifantenverzorger “Het is prachtig om te zien hoe alle dames zich in die eerste ogenblikken na de geboorte ontfermden over het jong, zodat moeder Kina even kon bijkomen van alle ongemakken. Het was een bevalling volgens het boekje.” De kleine reus weeg naar schatting 65 kilo.

Vandaag vanaf 10.00 uur mag iedereen onder begeleiding van een gids even in het binnenverblijf bij de kleine reus op kraamvisite. “Onze bezoekers hebben zo meegeleefd,” vertelt Rob “Iedereen kan live met de olifanten meekijken via de webcams op onze site en wij hebben al heel wat mooie reacties ontvangen.” Het olifantje heeft nog geen naam. Wanneer het geslacht bekend is, kan iedereen een naam voor het kleintje aandragen via de Facebookpagina van DierenPark Amersfoort.

Leeuw en leeuwinnen maken kennis met elkaar in Amersfoort

Foto: DierenPark Amersfoort

Mannetjes leeuw Dukat heeft voor het eerst kennisgemaakt met de drie leeuwinnen in DierenPark Amersfoort. “Het mannetje liet aan het begin even zien wie er de baas is, maar al snel was de rust weer terug”, vertelt hoofddierverzorger Willem Verdonck. “Nu kijken zij vooral de kat uit de boom.”

Voor de daadwerkelijke ontmoeting hebben de leeuwen elkaar al een tijd kunnen observeren, horen en ruiken. “Een blinddate was het niet, de dieren hebben al een tijd aan elkaar kunnen wennen”, vertelt Willem Verdonck. “Pas toen de dames en heer compleet op hun gemak leken, hebben wij de dieren bij elkaar geïntroduceerd.”

Foto: DierenPark Amersfoort

Leeuwen leven in groepsverband, waarvan de groep meestal bestaat uit één mannetje en meerdere vrouwtjes. Nadat de eerste ontmoeting heeft plaatsgevonden, bekijken de dames Zaila, Lewa en Sabi en man Dukat elkaar rustig van een afstandje. “Op deze manier wennen zij aan elkaar”, vertelt de hoofddierverzorger. “Wij zijn erg tevreden over het verloop van de ontmoeting.” De leeuwen zijn samen te zien in het nieuwe leeuwenverblijf dat begin juli dit jaar is geopend in DierenPark Amersfoort.

ARTIS biedt nieuwe blik op de zeeleeuwen

Rol van de mens in onderzees ecosysteem zichtbaar gemaakt
Gisterenavond heeft ARTIS de vernieuwde Robbenzaal geopend. Deze zaal biedt een nieuwe blik op de groep zeeleeuwen bestaande uit een mannelijke en vier vrouwelijke zeeleeuwen, en op de Afrikaanse pinguïns, eiders en roze pelikanen die met hen samenleven. De bezoeker komt alles te weten over de natuurlijke leefwereld van de Californische zeeleeuw: de kelpwouden langs de kust van Noord-Amerika. Zo wil ARTIS bezoekers inspireren zorg te dragen voor het ecosysteem onder water. De ARTIS-bezoeker krijgt niet alleen overdag, maar ook ’s avonds tijdens evenementen een onderwaterbeleving van de zeeleeuwen.

Foto: ARTIS Ronald van Weeren

Kelpwoud
Californische zeeleeuwen leven voor de Noord-Amerikaanse kust en hebben een voorkeur voor zeegebieden met kelp. Dat zijn onderzeese wouden van grote slierten bruinwieren, rijk aan allerlei diersoorten, planten, en microben. Voor veel vissoorten is het kelpwoud een kraamkamer voor hun jongen. Zeeleeuwen kunnen er schuilen en hun voedsel bij elkaar zoeken. In de vernieuwde Robbenzaal komt de bezoeker alles te weten over de samenhang in dit ecosysteem.  De relatie tussen mens en natuur staat centraal, want de mens kan zowel positieve als negatieve impact hebben op het kelpwoud. In het zeeleeuwenbassin is een kelpwoud nagebootst. De kelp in het zeeleeuwenbassin biedt, net als het laten samenleven van verschillende diersoorten in één verblijf, gedragsverrijking voor de dieren.

Dineren met zeeleeuwen op de achtergrond
De vernieuwde Robbenzaal besteedt aandacht aan behoud van de natuur, maar is naast publieksruimte ook een evenementenlocatie. ARTIS is een stichting en een erkend goed doel. Evenementen in de Robbenzaal dragen hier aan bij. De zaal kan worden omgetoverd tot een plek waar diners, presentaties en feesten plaatsvinden, waarbij het licht de indruk wekt dat je – net als de zeeleeuwen – onder water bent.

ARTIS vernieuwt
ARTIS is sinds 2005 bezig met grootschalige vernieuwingen, waarmee meer ruimte voor dieren en planten, voor educatie en voor erfgoed wordt gecreëerd.

Verstoten babygorilla komt naar ARTIS

 

Foto: ARTIS

Op woensdag 30 augustus is er een jonge westelijke laaglandgorilla (Gorilla gorilla gorilla), een vrouwtje van tien maanden, naar ARTIS gekomen. De gorilla werd geboren op 29 oktober 2016 in Erlebnis Zoo Hannover, en kort daarna verstoten door haar moeder. Gorilla’s leven in familiegroepen. Ze moeten sociale signalen leren lezen, leren om geuren en geluiden te herkennen en leren welk gedrag geaccepteerd wordt om deel te kunnen nemen aan de groep. Het Europees fokprogramma (EEP) zocht naar een  gorillagroep om haar op te nemen. Dit om een kans te bieden op groepsleven, waardoor er kans is dat zij door een van de vrouwtjes beschermd zal worden en zo zal leren sociale relaties aan te knopen. ARTIS is uitgekozen om haar rustige gorillagroep, met een tolerante zilverrug en zorgzame vrouwen. De groep in ARTIS bestaat uit een dominante man, met een haremgroep van drie vrouwtjes en vier jonge mannetjes. Na een zwangerschap van bijna 9 maanden, wordt een enkel jong geboren. Een pasgeboren baby weegt slechts 2 kilogram. Tot ongeveer vierjarige leeftijd wordt het jong gezoogd. De eerste periode zal de jonge gorilla niet zichtbaar zijn voor het publiek. ARTIS werkt voor de introductie intensief samen met het Europese fokprogramma voor westelijke laaglandgorilla’s.

Bedreigde diersoort
Sinds 2007 behoort de westelijke laaglandgorilla tot de zeer bedreigde diersoorten van de IUCN, International Union for Conservation and Nature.  De westelijke laaglandgorilla leeft in het wild in acht Afrikaanse landen maar de populatie neemt sterk af.  De daling wordt veroorzaakt door onder meer illegale jacht voor de handel in hun vlees (bushmeat), ontbossing en habitatverlies door landbouw.