ARTIS-Bibliotheek weer onderdeel van het erfgoed-ensemble van ARTIS

Foto: ARTIS, Edwin Butter

Vandaag was de symbolische overdracht van de ARTIS-Bibliotheek door de Universiteit van Amsterdam (UvA) aan ARTIS. Hiermee is het erfgoed-ensemble van ARTIS weer compleet.

De  boeken- en prentencollectie zal in het gebouw blijven, in eigendom van de UvA. Door de hernieuwde taakverdeling tussen ARTIS en de UvA blijven het gebouw en de collectie toegankelijk. In de 19de-eeuwse ARTIS-Bibliotheek werd kennis van de natuur van over de hele wereld  verzameld en bestudeerd. Na een opknapbeurt zal de ARTIS-Bibliotheek een plek blijven om de natuur te bestuderen, maar zal ook een plaats zijn waar mensen samen kunnen komen, voor colleges, lezingen van de ARTIS-Academie en de UvA , of voor andere  bijeenkomsten.

Historie

Foto: ARTIS, Edwin Butter

De ARTIS-Bibliotheek heeft een rijke historie. Het gebouw werd ontworpen door architecten G.B. Salm en zijn zoon A. Salm, en gebouwd tussen 1867 en 1872. Grondlegger van de boekencollectie was ARTIS-oprichter en -directeur Westerman (1807-1890).  Doel van het ARTIS-genootschap was destijds “het bevorderen van de kennis der natuurlijke historie”. In ARTIS kon men de levende collectie dieren en planten bestuderen, in het Zoölogisch Museum de niet-levende collectie, en in de ARTIS-Bibliotheek allerlei boeken en prenten over de natuur. Het bibliotheekgebouw had ook andere functies. Zo diende tot 1920 de benedenverdieping als zebra- en paardenstal. Hier overleed op 12 augustus 1883  de laatste quagga, een nu uitgestorven zebrasoort.

Collectie
In 1939 kwam de bibliotheek in beheer van de UvA. De bijzondere collectie in de ARTIS-Bibliotheek geeft inzicht in de geschiedenis van natuur, kunst en wetenschap. Namen van wetenschappers en kunstenaars van wie werken in de bibliotheek aanwezig zijn, staan op de gevel van de ARTIS-Bibliotheek in plaquettes gegraveerd. De boeken, handschriften, archieven en prenten worden beheerd door de afdeling Bijzondere Collecties van de UvA. De collecties bestrijken verschillende terreinen zoals natuurlijke historie, ARTIS, moderne natuurstudie, land- en reisbeschrijvingen, evolutietheorie (Darwiniana) en Carolus Linnaeus (Linnaeana). Er zijn onder meer vroege drukken te vinden van Maria Sibylla Merian (1647- 1717), een van de beroemdste Nederlandse natuurtekenaars. Zij was de eerste die de samenhang in de natuur in beeld bracht. Ook worden er brieven bewaard van Charles Darwin, de grondlegger van de evolutietheorie.

Verzorg een expeditie als educatieve vrijwilliger bij ZooParc Overloon!

Foto: ZooParc Overloon

ZooParc Overloon is op zoek naar enthousiaste vrijwilligers die het leuk vinden om samen met een gedreven team van vrijwillige gidsen van Stichting Wildlife verschillende rondleidingen, kinderfeestjes en themadagen in het park te organiseren.

Stichting Wildlife is sinds 2015 actief in ZooParc Overloon, dat garant staat voor avontuurlijke ontmoetingen met bijzondere diersoorten in een prachtige, natuurlijke omgeving. Vrijwilligers verzorgen diverse educatieve activiteiten, begeleiden kinderfeestjes en geven rondleidingen. Zij halen hiermee geld op voor verschillende natuurbeschermingsprojecten.

Opleiding
De stichting verzorgt voor alle nieuwe vrijwilligers een opleiding zodat zij goed voorbereid aan de slag kunnen. Iedereen die ouder is dan 18 jaar, de Nederlandse taal beheerst en enthousiast is kan vrijwilliger worden in ZooParc Overloon. Een vrijwilliger is minimaal vier halve dagen per maand beschikbaar, werktijden zijn altijd in overleg en worden in een rooster vastgelegd.

Informatiebijeenkomst
Op zaterdagmiddag 25 november a.s. is er voor enthousiaste geïnteresseerden een informatiebijeenkomst in ZooParc Overloon. Voor meer informatie of aanmelden: stichtingwildlife@gmail.com

Rondje Diergaarde Blijdorp: Leuk en Leerzaam Peuterboekje

Foto: Rondje Diergaarde Blijdorp

Na het succesvolle peuterboekje ‘Een rondje Rotterdam’ van Ckoe is er nu ook ‘Een rondje Diergaarde Blijdorp’ verschenen: hèt kartonboekje voor de allerkleinste dieren- of Blijdorpfans.

Het boekje is een samenwerking tussen Ckoe en Diergaarde Blijdorp. Het neemt je mee vanaf de monumentale ingang aan de Van Aerssenlaan via de flamingo’s, de komodovaraan en de kleine panda’s naar het Oceanium en weer terug langs de okapi en haar jong naar de gorilla’s. Behalve de bekende dierentuin-dieren hebben ook andere, minder bekende diersoorten een plekje gekregen, zoals het slurfhondje en de bijeneter.

Foto: Rondje Diergaarde Blijdorp

Het boekje is een vrolijk geïllustreerd aandenken aan een van Nederlands populairste dierentuinen. Maar het is vooral ook een leuke en leerzame manier om jonge kinderen kennis te laten maken met dieren in het algemeen.

Dat Ckoe zijn tweede ‘Rondje’ wijdde aan Blijdorp is voor hem logisch: “Ik heb zo’n 6 jaar in Rotterdam Noord gewoond en de Diergaarde was als het ware mijn achtertuin. Ik kwam er graag en vaak. Mooi weer of niet. En nu nog steeds, met mijn drie zoons”.

Rondje Rotterdam is vanaf vandaag verkrijgbaar in de Zee van ZOOvenirs in Diergaarde Blijdorp en binnenkort ook in diverse geselecteerde boekwinkels. Het boekje telt 22 pagina’s en kost 8,95 euro, ISBN: 978-90-823053-4-0

Zeldzame Okapi geboren in Blijdorp: Tweede okapijong in jubileumjaar

Foto: Diergaarde Blijdorp/verzorgster Kim Hartog

Zaterdag 28 oktober is in Diergaarde Blijdorp een okapi geboren,een jong van moeder M’buti en vader Ngwani. Een prachtig cadeau voor het 160-jarig Jubileum van de Diergaarde. Het is een hengstje en het heeft nog geen naam. Voor M’buti is dit het eerste jong. Dat maakte het best een beetje spannend, maar de bevalling verliep gelukkig voorspoedig. Binnen een uur kon het kleintje staan en had hij al gedronken. Het is de tweede okapigeboorte dit jaar in Diergaarde Blijdorp. Precies 6 maanden eerder (op 13 mei) kreeg Kamina een jong, Gerrit genaamd. Gerrit is in feite een jonge oom van de nieuweling. Kamina is dit jaar zowel moeder als oma geworden.

De kleine blijft voorlopig achter de schermen in de stal en is nog niet voor bezoekers te zien. Pasgeboren okapi’s zijn ‘nestblijvers’. De moeder laat ze achter op een veilige plek en keert alleen terug om te zogen. De jonkies brengen de dagen slapend en drinkend door. Via de webcams op de site en de Blijdorp-app kan iedereen een kijkje nemen in de kraamkamer: diergaardeblijdorp.nl/okapi. Op de Blijdorpsite is het filmpje van de geboorte en de eerste stapjes te bekijken.

De dracht duurde in totaal ca. 15 maanden. Voor dierentuinen blijven okapi’s bijzondere en zeldzame bewoners. Blijdorp kent een lange historie met okapi’s. In 1957 kwamen de eerste dieren naar Rotterdam. Toen was er nog niet veel bekend over deze mysterieuze diersoort. Okapi’s zijn pas begin vorige eeuw voor het eerst ontdekt door Europeanen. Blijdorp heeft vanaf het begin veel succes gehad met de voortplanting.

In maart 2015 betrokken de okapi’s een geheel nieuw verblijf dat uniek is in de dierentuinwereld. Het is een van de grootste okapi-verblijven van Europa. De okapi’s leven in Blijdorp samen met Afrikaanse vogels tussen planten die ook in hun natuurlijk leefgebied voorkomen. Het nieuwe onderkomen is een geschenk van de Vereniging Vrienden van Blijdorp.

De bedreigde okapi is familie van de giraffen en wordt ook wel bosgiraffe genoemd. Deze schuwe diersoort komt alleen voor in het ondoordringbare oerwoud va n Congo waar ze worden bedreigd door o.a. stroperij en houtkap. De dieren hebben een prachtige bruine fluweelachtige vacht en een uniek streeppatroon op het achterwerk. Diergaarde Blijdorp ondersteunt al vele jaren het Okapi Conservation project in Congo.

 

Orang-oetan geboren in Apenheul

Foto: Apenheul

In Apenheul is een orang-oetan geboren. Moeder Samboja (12) beviel op 19 oktober 2017 van een gezonde dochter. Het is haar eerste kind. Samboja zelf is een dochter van orang-oetan Sandy. Zij leeft ook in Apenheul en is nu dus oma geworden. Met de geboorte van de baby leven er maar liefst drie generaties orang-oetans in Apenheul.

Bekijk hier de eerste beelden van de orang-oetanbaby

Kraamvisite
Bezoekers van Apenheul kunnen meteen op kraamvisite komen. Samboja en haar baby zijn te zien in het binnenverblijf van de orang-oetans. Samboja is een beschermende moeder en houdt haar dochter dicht bij zich. Hierdoor kan het zijn dat de kleine niet altijd even goed zichtbaar is. In Apenheul werd twee jaar geleden voor het laatst een orang-oetanbaby geboren. Toen beviel Wattana van zoon Baju. Op dit moment leven er 11 orang-oetans in Apenheul.

Toekomst orang-oetans
Apenheul is erg blij met de geboorte van het meisje. Het apenpark doet al sinds 1999 actief mee aan het internationale fokprogramma voor orang-oetans in dierentuinen. Binnen dit fokprogramma is de geboorte van een meisje heel erg welkom. Zij zal hopelijk in de toekomst voor nakomelingen zorgen. Dit is belangrijk om een gezonde populatie orang-oetans in dierentuinen in stand te houden.

Bedreigde apensoort
In het wild worden orang-oetans met uitsterven bedreigd. De mensapen leven op de Indonesische eilanden Borneo en Sumatra. De bossen daar worden gekapt en moeten onder andere plaatsmaken voor palmolieplantages. Het Apenheul Natuurbehoudfonds steunt een belangrijk project – het Kinabatangan-project – om de ontbossing tegen te gaan en zo de orang-oetans in het wild voor uitsterven te behoeden.

Bezoekersinformatie
Apenheul is nog open t/m zondag 5 november. Daarna sluit het park tot halverwege april de deuren voor de winterperiode. Wie een symbolisch kraamcadeau wil geven, kan een donatie overmaken naar rekeningnummer NL06TRIO0197986145 o.v.v. ‘Orang-oetanbaby’. Met dit bedrag wordt een puzzel voor de orang-oetans aangeschaft. Het resterende bedrag komt ten goede aan bovengenoemd project ter bescherming van de orang-oetans in het wild.

Slingeraapje geboren in WILDLANDS

Foto: WILDLANDS Adventure Zoo Emmen

Het is het tweede kind van deze moeder; het eerste jong werd vorig jaar levenloos geboren. Slingerapen zijn ongeveer 8 maanden drachtig. Als alles goed gaat, wordt binnen een paar maanden nog een tweede baby in de groep verwacht.

De slingerapen in WILDLANDS leven in een groep van dertien. Ze maken deel uit van een internationaal fokprogramma, omdat de bruinkopslingeraap een ernstig bedreigde soort is. WILDLANDS is coördinator van dit fokprogramma en dat maakt de geboorte van deze kleine extra bijzonder.

WILDLANDS Adventure Zoo Emmen is geopend sinds 25 maart 2016 en bestaat uit drie werelden. Serenga: zorgen voor de natuur, Jungola: samenleven met de natuur en Nortica: onderzoek naar de natuur.

Gorillaverzorger Frans Keizer na 40 jaar Apenheul met pensioen

Foto: Apenheul

Gorillaverzorger Frans Keizer gaat binnenkort met pensioen. In maart 2018 werkt hij maar liefst 40 jaar bij Apenheul: het langst van alle medewerkers ooit. In aanloop naar zijn pensioen geeft hij op woensdag 18 oktober een speciale gorillapresentatie waarin hij terugblikt op ’40 jaar gorilla’s in Apenheul’. Iedereen die Apenheul die dag bezoekt, is welkom bij deze presentatie om 15.30 uur bij de Bongo Bonde (de gorillavoederplaats).

Gorilla-encyclopedie
Frans begon zijn loopbaan in Apenheul een paar jaar nadat Wim Mager het park in 1971 oprichtte. Hij werkte toen als ‘opperman’ bij de bouw van Wim Mager zijn woning boven het gorillaverblijf. Al snel mocht Frans aan de slag als gorillaverzorger. En dat is hij tot op de dag van vandaag nog steeds.

40 jaar gorilla’s
In de afgelopen 40 jaar heeft Frans een schat aan kennis en ervaring opgebouwd over gorilla’s. Hij was erbij toen de dierverzorgers in de beginjaren van Apenheul nog bij de gorilla’s op het eiland mochten. Hij zag de eerste gorilla’s opgroeien en samen een stabiele groep vormen. Met eigen ogen kon hij zien hoe zilverrug Bongo de onbetwiste gorillaleider van Apenheul werd. Ook was hij erbij toen Bongo overleed en de huidige leider, Jambo, in de groep werd geïntroduceerd.

Speciale band
Tientallen geboortes passeerden de revue, waaronder een heuse babyboom in 2011. Toen werden er maar liefst vijf gorilla’s in één jaar geboren. Een wereldrecord! De meest speciale ‘band’ had Frans naar eigen zeggen met gorilla Lobo. Zij was één van de eerste gorilla’s in Apenheul en overleed twee jaar geleden. Frans zag haar opgroeien van kleuter tot een zeer ervaren moeder die hoog in de rangorde stond. En dit alles is nog maar een kleine greep uit zijn loopbaan.

Goed om te weten
Al zijn kennis over de gorilla’s in Apenheul zal Frans delen tijdens zijn afscheidspresentatie. Bezoekers van het park zijn hierbij van harte welkom. Aanmelden is niet nodig, maar vol = vol. Het is niet mogelijk een plaats te reserveren.

Zeeleeuwen ontdekken watergangen van Europa’s grootste zeezoogdierenverblijf in Safaripark Beekse Bergen.

De zeven Californische zeeleeuwen die sinds april in Safaripark Beekse Bergen verblijven, ontdekten deze week voor het eerst de wateren van Europa’s grootste zeezoogdierenverblijf. De dieren zijn inmiddels allemaal gewend aan hun vaste voeder- en schuilplaats, waardoor de verzorgers het nu aandurfden ze alle watergangen in het Safaripark te laten ontdekken. Vrijwel meteen gingen de zeeleeuwen op ontdekkingstocht door de ruim tien hectare aan watergangen.

Foto: Zeeleeuwen ontdekken de watergangen

Bezoekers van Safaripark Beekse Bergen kunnen de zeeleeuwen vanaf nu op meerdere plaatsen in het park bewonderen: vanaf de boot tijdens een bootsafari, langs de wandelsafari of tijdens een educatieve voederpresentatie op het strand aan de rand van het Kongoplein.

Zeeleeuwen en zeeberen
Naast de zeven Californische zeeleeuwen verwacht Safaripark Beekse Bergen over een aantal jaar ook Zuid-Afrikaanse zeeberen te verwelkomen in het gebied. Dat kan niet meteen, omdat zeeberen moeilijker te trainen zijn. Bij zeezoogdieren is een dagelijkse training zeer belangrijk. Met name om medische controles uit te kunnen voeren is het van groot belang dat de dieren gewend zijn aan hun verzorgers en hun aanrakingen. De zeeleeuwen in het Safaripark zijn al getraind voor deze medische doeleinden (zoals bloedprikken en gebitscontrole) en bij zeeleeuwen in het algemeen is het niet heel lastig om ze te trainen. Bij Zuid-Afrikaanse zeeberen is dit moeilijker maar ze zijn wel snel geneigd om gedrag van andere dieren over te nemen. Daarom ontdekken de zeeleeuwen nu eerst de ruime watergangen in Safaripark Beekse Bergen.

Plastic soup
Safaripark Beekse Bergen heeft rondom de vaste voeder- en schuilplaats van de zeeleeuwen een interactieve educatie rondom de plastic soup gemaakt. De grote afvaleilanden die op de oceaan drijven zijn een enorme bedreiging voor zee(zoog)dieren. Voor zeeleeuwen, die voornamelijk in kustgebieden leven, is het zwerfafval op de stranden een groot gevaar. Onder andere tijdens de educatieve voederpresentaties wordt aandacht besteed aan deze problematiek.

Luiaard geboren in DierenPark Amersfoort

Foto: DierenPark Amersfoort

Luiaard Amaka is bevallen van een jong in DierenPark Amersfoort. “Het kleintje doet het erg goed, het houdt zich stevig vast aan de buik van zijn of haar moeder”, vertelt dierverzorger Thijs Zonnenberg. “Vanaf moeders’ buik kijkt het jong al lekker eigenwijs de wereld in.”

 

Na een dracht van tien maanden is moeder Amaka bevallen. Luiaards doen alles hangend en op zijn kop, zo ook een bevalling. “Wij wisten wel dat de moeder drachtig was, maar het blijft een verrassing wanneer de kleine luiaard wordt geboren”, laat Thijs weten.  “Je komt ‘s morgens aan en opeens ontdek je een klein kopje in moeders vacht. ” Het geslacht van de nieuwkomer in de Amersfoortse dierentuin is nog niet bekend.

Wanneer het jong geboren is, klimt het meteen op de buik van de moeder. “De nagels van het kleintje zijn nog niet ver ontwikkeld,  dus het jong kan nog niet goed zelfstandig hangen”, legt de verzorger uit. “Over een aantal weken zal de luiaard steeds meer zelf op onderzoek gaan.” De luiaardfamilie is te bewonderen in De Nacht van DierenPark Amersfoort.

Olifantje in DierenPark Amersfoort heet Thabo

Foto: DierenPark Amersfoort

‘Thabo’ is de naam van het vorige week geboren olifantenbulletje in DierenPark Amersfoort. Dit werd vanochtend onder grote belangstelling bekendgemaakt in het park. De dierentuin had een namenwedstrijd op de Facebookpagina uitgezet waar bijna drieduizend inzendingen op binnenkwamen. “Wij hebben gekozen voor een korte en stoere naam voor het olifantje, maar het was moeilijk kiezen uit al die mooie suggesties”, vertelt olifantenverzorger Rob Saris.

 

Foto: DierenPark Amersfoort

Ook de bedenkster van de naam, Monique Rijksen, was aanwezig tijdens dit speciale moment. “Ik ben een grote olifantenliefhebber en het voelt heel speciaal dat het jong nu een naam draagt die ik heb ingezonden”, zegt Monique. Wethouder Willem-Jan Stegeman (onder andere Toerisme) van de gemeente Amersfoort was ook bij het officiële moment aanwezig om Thabo in te schrijven als nieuwe ‘inwoner’ van de gemeente.

Naast de bekendmaking van de naam is het ook Dierendag vandaag. Dierverzorger Rob: “De olifantenfamilie heeft daarom een vers gemaakte groentetaart gekregen, gemaakt door enthousiaste kinderen. De olifanten genoten er zichtbaar van; de taart was zo op.” Bezoekers werden op hun beurt getrakteerd op beschuit met blauwe en witte muisjes en kregen geboortekaartjes uitgedeeld. Bezoekers kunnen Thabo dagelijks in het Rijk der Reuzen bewonderen van de Amersfoortse dierentuin.