Bijzondere eieren gevonden in DierenPark Amersfoort

Foto: DierenPark Amersfoort

De afgelopen dagen vonden de dierverzorgers van DierenPark Amersfoort voor het eerst eieren in het verblijf van kasuaris Jos. Het mannetje maakte twee weken geleden kennis met buurvrouw Sien. Het vrouwtje blijkt drie gifgroene eieren te hebben achtergelaten.

Bij deze grote loopvogels broedt niet de vrouw, maar de man de eieren uit. “Het mannetje heeft de eieren verzameld en gisteren hebben wij hem voor het eerst zien broeden”, vertelt dierverzorger Dik Eenink. “Na drie eieren te hebben gelegd, is het vrouwtje weer naar haar eigen onderkomen gegaan. Deze vogels leven namelijk alleen.” De geëmancipeerde vader in spé neemt de verdere zorg voor de eieren en later de kuikens op zich.

Foto: DierenPark Amersfoort

Het is de eerste keer dat er kasuaris-eieren zijn gelegd in de Amersfoortse dierentuin. “Het is voor ons een spannende tijd, want het broeden duurt wel 55 dagen en in zo’n periode kan er van alles gebeuren”, vertelt de dierverzorger. “Alles ziet er tot nu toe top uit, maar laten wij het ei niet prijzen voor het een kuiken is.” Als alles goed gaat, verwachten de dierverzorgers rond Pinksteren kasuaris-kuikens te verwelkomen in DierenPark Amersfoort.

Safaripark Beekse Bergen verwelkomt binnenkort zeeleeuwen in haar ruime watergangen!

Foto: Safaripark Beekse Bergen

Voor het eerst in de geschiedenis komen er zeeleeuwen naar Safaripark Beekse Bergen.
De ruime watergangen die door Safaripark Beekse Bergen kronkelen vormen straks het grootste verblijf voor zeezoogdieren in heel Europa: nog voor de zomer nemen er zeven Californische zeeleeuwen hun intrek. Voor het eerst in de geschiedenis van Safaripark Beekse Bergen komen er zeezoogdieren naar het park. Het is een eerste stap in een uniek plan. Uiteindelijk gaan de zeeleeuwen hun verblijf delen met Zuid-Afrikaanse zeeberen. De Californische zeeleeuwen ‘leren’ de zeeberen straks hun weg te kennen in het gebied dat ruim tien hectare groot is. Met de komst van deze dieren staat een educatieve campagne rondom plastic afval in oceanen, de grootste bedreiging voor zee(zoog)dieren, centraal.

Schets: Safaripark Beekse Bergen

Bezoekers van Safaripark Beekse Bergen kunnen de zeeleeuwen straks op meerdere plaatsen in het park bewonderen: vanaf de boot tijdens een bootsafari of tijdens een educatieve voederpresentatie op het strand aan de rand van het Kongoplein. ‘We kunnen de dieren zo ongelooflijk veel ruimte bieden, dat is uniek. De zeeleeuwen hebben de keus uit vele plaatsen om even de kant op te klimmen en zo kunnen onze bezoekers ze echt ontdekken tijdens hun safari,’ zegt zoölogisch manager Martin van Hees.

 

 

Foto: safaripark Beekse Bergen

Zeeleeuwen en zeeberen
Naast de zeven Californische zeeleeuwen verwacht Safaripark Beekse Bergen over een aantal jaar ook Zuid-Afrikaanse zeeberen te verwelkomen in het gebied. Dat kan niet meteen, omdat zeeberen moeilijker te trainen zijn. Bij zeezoogdieren is een dagelijkse training zeer belangrijk. Met name om medische controles uit te kunnen voeren is het van groot belang dat de dieren gewend zijn aan hun verzorgers en hun aanrakingen. De zeeleeuwen die naar het Safaripark komen zijn al getraind voor deze medische doeleinden (zoals bloedprikken en gebitcontrole), en bij zeeleeuwen in het algemeen is het ook niet heel lastig om ze te trainen. Bij Zuid-Afrikaanse zeeberen is dit moeilijker maar ze zijn wel snel geneigd om gedrag van andere dieren over te nemen. Daarom mogen de zeeleeuwen nu eerst zelf het gebied ontdekken.
 

 

Plastic soup
Safaripark Beekse Bergen koppelt de komst van de zeeleeuwen aan een campagne rondom de plastic soup. De grote afvaleilanden die op de oceaan drijven zijn een enorme bedreiging voor zee(zoog)dieren. Voor zeeleeuwen, die voornamelijk in kustgebieden leven, is het zwerfafval op de stranden een groot gevaar. Onder andere tijdens de educatieve voederpresentaties wordt straks aandacht besteed aan deze problematiek.

Blijf op de hoogte
Het is nog onbekend wanneer de groep zeeleeuwen exact in Safaripark Beekse Bergen zal aankomen vanuit hun huidige verblijfplaats in een dierentuin in Lissabon. Safaripark Beekse Bergen heeft een speciale pagina op haar website waar ze haar bezoekers op de hoogte zal houden van alle ontwikkelingen: www.safaripark.nl/zeeleeuwen

Safaripark Beekse Bergen is verkozen tot ‘Beste dierenpark van Nederland’

Safaripark Beekse Bergen is vandaag, tijdens de uitreiking van de Diamond Themepark Awards, trotse winnaar geworden van de publieksprijs ‘Beste Dierentuin van Nederland’. Ook de geboorte van het Afrikaanse olifantje Madiba werd bekroond met de titel ‘Mooiste geboorte’ en de bussafari won de award voor het ‘Leukste avontuur in de zoo’. Stichting Wildlife, die zich o.a. vanuit Safaripark Beekse Bergen voor diverse natuurbehoudsprojecten inzet, mocht de prijs voor ‘Beste verdienste’ in ontvangst nemen.

Foto: Safaripark Beekse Bergen

Foto: Niels de Wildt (midden), parkmanager van Beekse Bergen, neemt samen met rangers Rick en Stijn de mooie prijzen met veel trots in ontvangst.

Tijdens de Diamond Themepark Awards, een gezamenlijk initiatief van websites gericht op attractieparken en dierentuinen in België en Nederland, beoordelen dierentuinbezoekers parken in heel de Benelux. Dit jaar stemden maar liefst 47.000 dierenliefhebbers op hun favoriete dierenpark. “Tijdens deze zevende editie is Safaripark Beekse Bergen, net als vorig jaar, verkozen tot ‘Beste dierenpark van Nederland’. Beekse Bergen is geen traditionele dierentuin. Het is zoveel meer, niet alleen voor de bezoeker, maar ook voor de dieren zelf. Er is dan ook enorm veel te ontdekken tijdens een dagje Beekse Bergen,” zegt Patrick Joossens, initiatiefnemer van de Diamond Themepark Awards.

Continue in beweging
Safaripark Beekse Bergen is continue in beweging. “We investeren in het park om gasten een optimale beleving te bieden. De winst van deze publieksprijs geeft aan dat dit wordt gewaardeerd door onze bezoekers, een beter compliment kunnen we niet krijgen!”, zegt Niels de Wildt, parkmanager van Beekse Bergen. Dit jaar wordt er in Beekse Bergen ook weer flink geïnvesteerd. Een voorbeeld is de vernieuwing van de volledige route van de auto- en bussafari, waar nieuwe verblijven voor de dieren en een betere beleving voor bezoekers wordt gerealiseerd.

ARTIS start restauratie eerste en oudste museum van Amsterdam

Vanmiddag werd in aanwezigheid van stadsdeelvoorzitter Boudewijn Oranje het fundament gelegd van het ARTIS-Groote Museum. De restauratie van het eerste en oudste museum van Amsterdam is daarmee officieel van start gegaan. De restauratie vormt het sluitstuk van de vernieuwingen die ARTIS in 2003 is begonnen. In het Groote Museum wil ARTIS de samenhang tussen mens en natuur in onze huidige tijd centraal stellen. Vroeger was het museum een ontmoetingsplaats voor de leden van het Genootschap Natura Artis Magistra, dat werd opgericht in 1838. ARTIS wil dit prachtige monument haar belangrijke rol teruggeven en de oude functies van samenkomst en het bestuderen van natuur nieuw leven inblazen.

Fundamentlegging
ARTIS-directeur Haig Balian gaf in zijn welkomstwoord aan: “Na 162 jaar is dit meesterlijke gebouw toe aan een grondige restauratie, zodat het Groote Museum weer door het publiek kan worden beleefd”. Vervolgens sprak Boudewijn Oranje, voorzitter stadsdeel centrum Amsterdam, over de aanwinst die het Groote Museum voor de stad Amsterdam zal zijn en over de voortrekkersrol die ARTIS heeft op het gebied van duurzame bouw. Over ARTIS zei hij: “ARTIS is juist die plek in de stad waar alle Amsterdammers elkaar kunnen vinden”. Allard Stapel sprak namens het Wereld Natuur Fonds, dat in de programmering gaat samenwerken met ARTIS . Cees van ’t Veen (algemeen directeur Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed) sprak zijn waardering uit voor de liefde en zorg die ARTIS in haar 27 monumenten steekt. Cor van Zadelhoff, mede-sponsor restauratie Groote Museum deed een oproep om bij te dragen aan de restauratie van het Groote Museum.

Tijdens het programma waren verwijzingen naar het verleden en symbolische elementen met elkaar verweven. Zo hielpen kinderen van ARTIS-medewerkers traditiegetrouw mee, net als tijdens de eerste steenlegging van het Groote Museum in 1850. Muzikanten speelden Toccata uit L’Orfeo van Monteverdi, terwijl een dwarsbalk naar buiten werd getild. De balk ondersteunde de vloeren van het Groote Museum. De partners die de restauratie mede mogelijk maken, spijkerden koperen plaatjes met een persoonlijke boodschap op de ruim twaalf meter lange balk die symbool staat voor hun fundamentele steun.

Duurzame bouw
ARTIS is voorloper op het gebied van duurzaam restaureren. Zo wordt veel aandacht besteed aan de isolatie van het gebouw en komen er zonnepanelen op het dak. De grootste investering in duurzaamheid is al gedaan: de installatie voor een warmte koude opslag onder het Artisplein, die naast het Groote Museum ook de Ledenlokalen en andere onderdelen van ARTIS bedient.

Eerste fase
De eerste fase in de restauratie van het Groote Museum bestaat uit het herstellen van de verrotte fundering en het realiseren van een kelderverdieping. Om een extra verdieping te creëren, moet er vijf meter de diepte in gegraven worden. De kelderverdieping zal dienen als ontvangstruimte voor het nieuwe museum. In een latere fase worden de beneden- en bovenzalen gerestaureerd. De unieke kwaliteiten van het gebouw zijn daarin leidend. De 19de-eeuwse interieurs die met name in de bovenzalen grotendeels nog intact zijn, blijven bewaard.

Wereld Natuur Fonds
In het Groote Museum zal de relatie tussen mens en natuur in onze huidige tijd centraal staan. Het Wereld Natuur Fonds is daarbij een belangrijke partner in de programmering. Kirsten Schuijt, directeur van het Wereld Natuur Fonds, vindt dat de plannen met het Groote Museum naadloos aansluiten bij het werk van het Wereld Natuur Fonds: “Een museum over biodiversiteit, wildernis en de relatie tussen mens en natuur is een unieke kans voor WNF om niet alleen onze boodschap uit te dragen, maar juist ook om het grote publiek te vragen om met ons mee te denken over oplossingen.”

Apenheul weer open

Foto: Apenheul

Op vrijdag 14 april opent Apenheul zijn deuren weer na de gesloten winterperiode. Bezoekers kunnen rekenen op veel jonge dieren. Bij de ringstaartmaki’s zijn maar liefst zeven baby’s geboren en ook bij de populaire doodshoofdapen worden kleintjes verwacht. Het apenpark trapt het nieuwe seizoen bovendien af met een speciale openingsactie.

> klik hier voor een impressie van de apen die weer buiten zijn <

Gratis apenspotkaart
De bijna 300 apen in Apenheul zijn inmiddels weer buiten te vinden tussen het groen. Hiervan loopt bijna de helft los tussen het publiek. “Omdat het soms best een uitdaging is om alle apen te vinden in ons grote, groene park, hebben we voor bezoekers een gratis apenspotkaart ontwikkeld”, vertelt Susan Fledderus, manager Marketing & Beleving. “Zo geven we bezoekers handvatten om alle apen te vinden en meer over ze te leren.”

Natuurbehoud
Naast apen spotten krijgt het onderwerp natuurbehoud extra aandacht. Nieuw zijn de ecoreizen naar Madagaskar die het apenpark dit jaar voor het eerst organiseert. Hier steunt het Apenheul Natuurbehoudfonds een groot natuurbehoudproject ter bescherming van de zeldzame blauwoogmaki. “Door ecoreizen te organiseren, brengen we mensen in contact met natuurbehoud”, legt Susan Fledderus uit. “De zeldzame blauwoogmaki is ook in Apenheul te bewonderen. Een mooi voorbeeld van de manier waarop we dieren in Apenheul ambassadeur laten zijn voor hun soortgenoten in het wild. Bovendien hebben we in het park geïnvesteerd in vernieuwde presentaties over al onze natuurbehoudprojecten.”

Openingsactie
Apenheul start het seizoen met een speciale openingsactie. Bezoekers die hun kaartje via de website van Apenheul kopen, krijgen van 14 april t/m 21 mei toegang voor slechts € 15,-. Bovendien krijgen kinderen van 3 t/m 12 jaar in deze periode zolang de voorraad strekt een gratis spotpakket met handige items die het apen spotten nog leuker maken.

Seizoen 2017
In 2017 is Apenheul van 14 april t/m 5 november dagelijks geopend van 10.00 tot 17.00 uur. Van 15 juli t/m 27 augustus is het park open van 9.00 tot 18.00 uur. Meer informatie is te vinden op www.apenheul.nl.

Eindelijk weer een mannelijke zeeleeuw in ARTIS

Foto: Ronald van Weeren / ARTIS

Na vier jaar kunnen de vrouwelijke zeeleeuwen weer paren
Vanaf vandaag is er voor het eerst in vier jaar een mannelijke Californische zeeleeuw te zien in ARTIS. Vanochtend gleed de vijfjarige zeeleeuwenman voor het eerst het water in van zijn nieuwe verblijf. De komst van de mannelijke zeeleeuw valt in het kader van het Europese fokprogramma voor Californische zeeleeuwen (Zalophus californianus) waar ARTIS aan deelneemt. In ARTIS zal hij samenleven met vier vrouwelijke Californische zeeleeuwen van twintig, negentien, veertien en zeven jaar oud. Om de groepsstructuur en het natuurlijke gedrag van de zeeleeuwen in stand te houden, is het belangrijk dat er een man in de groep is. De mannelijke zeeleeuw is nu nog te zien in een apart bassin. Voor het voortplantingsseizoen in mei aanbreekt, wordt hij geïntroduceerd bij de vrouwelijke Californische zeeleeuwen.

Foto: Ronald van Weeren / ARTIS

De mannelijke zeeleeuw zal niet alleen gezelschap krijgen van vier vrouwelijke zeeleeuwen, maar ook van eiders (Somateria mollissima) en Afrikaanse pinguïns (Spheniscus demersus). Dit is voor het eerst gedaan bij ARTIS, in de natuur leven deze dieren niet samen. Om het natuurlijke gedrag van de dieren te stimuleren, probeert ARTIS zoveel mogelijk interactie tussen verschillende diersoorten te bevorderen. Het bij elkaar brengen van meerdere diersoorten in één verblijf, zorgt ervoor dat de leefomgeving voor de dieren interessanter wordt. Ze krijgen door deze sociale verrijking meer prikkels.

Beachmaster
Californische zeeleeuwen zijn van nature sociale dieren, die in het voortplantingsseizoen harems vormen. Een haremgroep is een groep met vrouwelijke dieren die wordt geleid door een mannelijk dier. Een mannelijke zeeleeuw is duidelijk groter dan een vrouwelijke zeeleeuw, iets wat vaker voorkomt bij dieren die in een haremsysteem leven. De gorilla is een ander voorbeeld, en de ‘gewone’ leeuw trouwens ook. Het verschijnsel waarbij de man er duidelijk anders uitziet dan de vrouw, noemen biologen ‘seksuele dimorfie’. Bij zeeleeuwen wordt de man ook wel beachmaster genoemd, want in het paarseizoen laat hij door zijn gedrag zien dat er maar één de baas is in zijn groep. Op de rotsen of op de stranden waar de vrouwelijke zeeleeuwen met jongen liggen, zit hij in een opgerichte houding, dus met de kop omhoog. Hij maakt indruk met zijn brede kop met kam, en grote, zwarte lijf, en schorre gebrul.

El Niño-effect
In het wild leven er zo’n 155.000 Californische zeeleeuwen langs de westkust van Noord-Amerika, met als centrum het kustgebied van Californië. Volgens de IUCN (International Union for the Conservation of Nature) gaat het in het algemeen goed met de Californische zeeleeuw. Toch vonden er in de jaren ’13, ’14 en ’15 diverse massastrandingen plaats van éénjarige, uitgehongerde zeeleeuwenpups. De zeeleeuw is een indicatiesoort: een soort waaraan je kan zien hoe het met het ecosysteem is gesteld. Het aanspoelen van de hongerpups is een signaal dat er in het ecosysteem iets mis is. De wateren van de Stille Oceaan waren in die jaren veel warmer dan normaal door het El Niño-effect. Als gevolg daarvan hield de voedselvis zich veel noordelijker op en lukte het de jongen niet om die vis te halen.

Erik Zevenbergen nieuwe directeur van Diergaarde Blijdorp

Foto: Diergaarde Blijdorp

Erik Zevenbergen wordt de nieuwe directeur van Diergaarde Blijdorp. Op 1 augustus neemt hij de leiding over van Jaap de Jong, waarnemend directeur sinds het vertrek van Marc Damen in de zomer van 2016.

Erik Zevenbergen (52) woont in Rotterdam en is al vele jaren verbonden aan het Libanon Lyceum, waarvan de laatste jaren als rector. In deze functie heeft hij o.a. de Wereldklassen XL, het Technasium en Bèta Challenge geïntroduceerd. Nieuwe onderwijsvormen die aansluiten bij de eisen en wensen van de hedendaagse maatschappij. Met de Diergaarde en Rotterdam heeft hij een warme band. In zijn jeugd bracht hij al vele uren door in Blijdorp. Als Rotterdammer heeft hij van nabij kunnen volgen hoe het Blijdorp uit zijn jeugd zich ontwikkelde tot één van de topattracties van Nederland. Erik heeft de ambitie om de bekendheid van Blijdorp als Rotterdams instituut in Nederland en daarbuiten te blijven vergroten. Zijn educatieve en economische achtergrond komen daarbij goed van pas.

Erik Zevenbergen: “Ik vind het een voorrecht om bij zo’n prachtige en gerenommeerde Rotterdamse instelling aan de slag te kunnen. Het onderwijs en Diergaarde Blijdorp hebben veel overeenkomsten qua cultuur en uitdagingen voor de toekomst. Herkenbaar is het belang van innovatie maar ook de passie en betrokkenheid van de medewerkers. Ik wil graag samen met hen voortbouwen op het succes van Blijdorp als een van Europa’s mooiste dierentuinen.”

Hein van der Loo, voorzitter Raad van Toezicht: “Erik voldoet aan het profiel van een zakelijke en inspirerende leider: een aanvoerder en boegbeeld. Met zijn achtergrond als innovatieve onderwijsmanager onderschrijft Erik het belang van natuurbehoud en educatie in de positionering van dierentuinen in het algemeen en Blijdorp in het bijzonder.”

Roze pelikaan dood en eieren verdwenen uit ARTIS

Foto: Ronald van Weeren / ARTIS

ARTIS heeft aangifte gedaan van dierenmishandeling, inklimming, diefstal en vandalisme. In de nacht van zondag op maandag is er een inklimming geweest. Onbevoegden zijn ARTIS binnengedrongen en hebben schade aangericht. De rust van de roze pelikanen, die midden in het broedseizoen zitten, is ernstig verstoord. Een van de roze pelikanen (Pelecanus onocrotalus) heeft een gebroken poot opgelopen en is vervolgens doodgegaan. Ook zijn er tien van de veertien eieren verdwenen, die de roze pelikanen aan het uitbroeden waren.

De afgelopen weken zijn er in samenwerking met de politie meerdere mensen na nachtelijke inklimmingen aangehouden en zijn er boetes uitgedeeld. Het ongewenst bezoek houdt geen enkele rekening met het dierenwelzijn en veroorzaakt veel stress bij dieren. ARTIS wordt beveiligd op verschillende wijzen, maar heeft toevallig geen camerabeelden die de dierenmishandeling bevestigen.

We leven in een tijdperk waarin de mens allesbepalend is, en waarin tegelijkertijd de afstand tussen mens en natuur groter is dan ooit. Dierentuinen moeten naar aanleiding van deze verschuiving een nieuwe rol vervullen. ARTIS wil hier een voortrekkersrol in hebben. Een plek bieden waar de dieren nabij zijn, en waar mensen de natuur kunnen beleven. En tegelijkertijd een plek bieden waar de discussie over de relatie tussen mens en natuur kan worden gevoerd. ARTIS-directeur Haig Balian: ”Deze inklimming, waarbij de daders kennelijk geen enkel besef hebben van het effect van hun gedrag op de dieren, maakt des te meer duidelijk hoe belangrijk de rol van ARTIS is.”

Kasuarissen maken eindelijk kennis met elkaar in DierenPark Amersfoort

Foto: Dierenpark Amersfoort

Nadat mannetje Jos en vrouwtje Sien al 3,5 jaar lang buren van elkaar waren, hebben de helmkasuarissen dan eindelijk echt kennis met elkaar gemaakt. “De dame liet duidelijk merken dat zij interesse had in een ontmoeting met de buurman, dus daar hebben wij voor gezorgd”, vertelt hoofddierverzorger Bas Aalders.

De kasuaris is een opvallende loopvogel. “De vrouwtjes zijn wat groter dan de mannetjes en hebben duidelijk de broek aan”, legt Bas uit. “De man bouwt zelf een nest, waarna de vrouw even langskomt en een aantal eieren legt. Zij gaat er vervolgens weer vandoor en het mannetje mag het verder helemaal zelf ‘uitzoeken’.” Hij broedt binnen 55 dagen de eieren uit en brengt de kuikens in zijn eentje groot.

Foto: Dierenpark Amersfoort

De helmkasuarissen leven in het DinoPark waar zij met hun grote poten, dinoachtig loopje en felle kleuren goed passen. In juni kunnen alle vaders rond Vaderdag net als de kasuaris alleen met hun kinderen tijd doorbrengen. Tijdens Vadernacht beleven de papa’s samen met hun zonen en/of dochters een spannende nacht in het DinoPark. De ticketverkoop voor dit evenement start morgen (woensdag 5 april) om 12.00 uur via de website van de dierentuin. Jos en Sien lijken elkaar te mogen, nu is het wachten op de eerste, felgroene eieren in DierenPark Amersfoort.

Safaripark Beekse Bergen blij verrast met de bijzondere geboorte van twee gevlekte hyena’s!

Foto: Mariska Vermij van Dijk / Safaripark Beekse Bergen

Safaripark Beekse Bergen is opnieuw blij verrast met een wel heel bijzondere geboorte. Gevlekte hyena Kaidi is in haar eigen gegraven hol bevallen van twee jongen. Moeder en haar pups maken het goed, al is de eerste periode altijd spannend omdat de jongen goed en zelfstandig moeten gaan drinken. Met de komst van deze twee jongen zijn er in totaal zeven gevlekte hyena’s te bewonderen in Safaripark Beekse Bergen. Dit maakt het nu de op één na grootste groep van gevlekte hyena’s in dierentuinen in heel Europa.

 

Foto: Mariska Vermij van dijk / Safaripark Beekse Bergen

In het dierenrijk is de geboorte van deze twee gevlekte hyena’s als interessant te beschouwen omdat vrouwelijke gevlekte hyena’s heel afwijkende genitaliën hebben. Ze hebben namelijk geen vagina maar een pseudopenis waar het jong door geboren wordt. Deze mannelijke eigenschap komt door de enorme hoeveelheid testosteron die vrouwelijke gevlekte hyena’s hebben.

 

 

Mariska Vermij van Dijk / Safaripark Beekse Bergen

Vrouwtjes zijn de baas
Vader Ikoma verblijft ook in Safaripark Beekse Bergen maar hij houdt zich afzijdig van Kaidi en haar jongen: de dames zijn bij gevlekte hyena’s de baas! De vrouwtjes leven samen in een groep met en delen hun hol met verwante vrouwtjes en hun nakomelingen. De mannetjes zijn onderdanig en leven om de clan met vrouwtjes heen.

Gevlekte hyena’s
Met uitzondering van het regenwoud komen gevlekte hyena’s in Afrika ten zuiden van de Sahara voor. De gevlekte hyena’s jagen in de nacht op hun prooi, meestal in een groep. Een hyena alleen lukt het een prooi van ongeveer 150 kg te overmeesteren. Net als de meeste roofdieren pakken hyena’s ook wel eens een prooi af dat gevangen is door anderen.