NAAM BEKEND VAN NEUSHOORNTJE IN BLIJDORP

Foto: Diergaarde Blijdorp

De op 14 februari geboren Indische neushoorn uit Blijdorp heeft een naam: Karuna. De naam is gekozen uit bijna 8000 suggesties die mensen instuurden n.a.v. de namenwedstrijd van Diergaarde en het AD. De winnaar is Arina de Waal uit Vlaardingen. In haar uitgebreide motivering stond: “De naam betekent ‘een hart vol mededogen voor alle wezens’.

 

In deze tijd van polarisatie wordt de hele wereld een stukje mooier voor iedereen.” Veel deelnemers aan deze bijzondere namenwedstrijd kwamen met creatieve variaties waarbij vaak werd verwezen naar het leefgebied van de Indische neushoorn: Noord-India en Nepal. De naam is voor de verzorgers makkelijk uit te spreken en af te korten, zoals vantevoren was meegegeven in de voorwaarden. De jury bestond uit AD-columniste Fidan Ekiz en Sunny Blom en Constance Alderlieste van Diergaarde Blijdorp.

Foto: Diergaarde Blijdorp

 

Vanwege het mooie weer mag Karuna dagelijks naar buiten. Daar heeft ze regelmatig haar ‘dolle uurtje’ waarbij ze hard door het verblijf galoppeert en vrolijke sprongen maakt. Naar verwachting zal het ook niet lang meer duren tot ze het waterbassin in durft te gaan.

’s Werelds eerste kunstmatige inseminatie van kwetsbare krokodillensoort in ARTIS

Foto: ARTIS

In ARTIS is deze week een kunstmatige inseminatie gedaan bij een onechte gaviaal (Tomistoma schledelii). Voor zover bekend is dat een wereldwijde primeur. ARTIS houdt de kwetsbare krokodillensoort al sinds 1887. Er leven naar schatting 2.500 onechte gavialen in het wild. De onechte gaviaal komt voor in Maleisië, zuidelijk Myanmar en op de Indonesische eilanden Borneo, Java en Sumatra.

Er is nog heel veel onbekend over voortplanting bij onechte gavialen. Omdat het mannetje paringsgedrag vertoonde – het blazen van bubbels naar het vrouwtje – was er aanleiding om te kijken of het mannetje gezond zaad had. Mannelijke gavialen hebben een penis, die verstopt zit in hun cloaca. Bij de paring brengen ze die in de cloaca van het vrouwtje in. Net als vogels hebben reptielen een cloaca, een opening waar zowel darm-, urine- als geslachtsopeningen in uitkomen.

Door handmatige stimulatie werd het sperma afgenomen. Onder de microscoop was te zien dat het sperma goed bewegend zaad bevatte – voor zover bekend is dit nooit eerder te zien geweest. Nadat het sperma gezond was bevonden, werd bij het vrouwtje een echo gedaan. Er waren follikels zichtbaar: het perfecte moment voor bevruchting. Vervolgens is het sperma bij haar via een katheter naar binnen gebracht.

De kunstmatige inseminatie is verricht in samenwerking met deskundigen van de vakgroep Verloskunde, Voortplanting en Bedrijfsdiergeneeskunde van de Universiteit Gent, en na eerder advies van de Universiteit van Queensland in Australië.

Een succesvolle inseminatie betekent niet dat er ook een bevruchting zal plaatsvinden. Dat zal waarschijnlijk in de zomer blijken: over de draagtijd van een onechte gaviaal is weinig bekend. De incubatietijd als de eieren eenmaal gelegd zijn, is ongeveer 90 dagen, afhankelijk van de temperatuur.

Foto: ARTIS

Waterpoelen en moessonregen
In ARTIS leven twee onechte gavialen: een vrouwtje van 51 jaar en een mannetje waarvan de leeftijd onbekend is. Gavialen kunnen wel 100 jaar oud worden. De onechte gavialen van ARTIS maken deel uit van het Europese fokprogramma. ARTIS investeert in meer ruimte voor de dieren, en investeert in meer wetenschappelijk onderzoek. ARTIS besloot slechts één krokodilsoort te houden, de bedreigde onechte gaviaal, om zo meer ruimte voor hen te creëren.

In 2013 werd het verblijf van de dieren opnieuw ingericht, zodat ze er makkelijker konden paren en eieren konden leggen. De waterpoelen werden verdiept en er werd een waterval aangebracht. Ook zijn oevers gecreëerd om eieren op te kunnen leggen. Om de luchtvochtigheid van hun leefgebied na te bootsen, is een moessonregen-simulatiesysteem geïnstalleerd. Toen een natuurlijke bevruchting uitbleef, is besloten onderzoek te doen naar de vruchtbaarheid van beide dieren en tot kunstmatige inseminatie over te gaan.

Broedplaats in Indonesië
Ook buiten het ARTIS-Park is ARTIS betrokken bij het behoud van onechte gavialen. Zij steunt een project in het Danau Sentarum National Park in Indonesië dat zich richt op het behoud van onechte gaviaal. De grootste bedreigingen voor de onechte gaviaal zijn het verlies van leefgebied door ontbossing en agricultuur, de jacht en het verwijderen van eieren uit nesten. De veenmoerassen in Danau Sentarum National Park vormen een belangrijke broedplaats en zijn essentieel voor het voortbestaan van deze soort.

Babyolifant laat niet lang meer op zich wachten in DierenPark Amersfoort

Foto: Dierenpark Amersfoort

Het wachten op het jonge olifantje is voor de dierverzorgers van DierenPark Amersfoort echt begonnen. “Wij verwachten dat Indra nu elk moment kan bevallen”, vertelt hoofdverzorger Bas Aalders. “Na een dracht van 22 maanden is het aftellen eindelijk begonnen.”

 Vanaf morgenavond blijft er iedere nacht een dierverzorger slapen in het binnenverblijf van de grijze reuzen. “Het wordt tijd om mijn hangmat uit de kast te halen, want ik zal morgen als eerste bij de olifanten overnachten”, vertelt Bas. “Het is voor ons erg leerzaam om de kudde te observeren tijdens de bevalling”. De moeder van de zwangere Indra en de aanstaande broer en zus van de kleine zullen bij de bevalling aanwezig zijn. De dierverzorgers verwachten geen complicaties tijdens de bevalling.

 

Foto: DierenPark Amersfoort

In het olifantenverblijf hangen vier webcams waarmee de olifantenfamilie via de website van de Amersfoortse dierentuin door alle belangstellenden kan worden gevolgd. “Wij gaan ons uiterste best doen een smsje te versturen wanneer het kleintje bijna wordt geboren, zodat iedereen de kans krijgt dit bijzondere moment live met ons mee te beleven”, vertelt de hoofdverzorger. Door ‘Olifantje’ te sms’en naar 1008 kan men zich voor € 1,50 aanmelden voor dit sms-alert, de opbrengst komt ten goede aan het Wildlife Fund. “Op deze manier kunnen wij de olifanten in het wild helpen en kan niet alleen ik, maar iedereen meekijken met de olifantenbevalling.” De olifanten zijn live te volgen via www.dierenparkamersfoort.nl/olifantje.

 

Dwergnijlpaard op komst in GaiaZOO Kijk LIVE mee

Foto: GaiaZOO

Het zal niet lang meer duren. Dwergnijlpaard Torpedo uit GaiaZOO verwacht binnenkort haar 7e jong! Het vrouwtje kwam 12 jaar geleden als een van de eerste dieren naar de Zuid-Limburgse dierentuin en heeft samen met mannetje Dikael al 6 jongen op de wereld gezet. De dierverzorgers verwachten op korte termijn een jong dwergnijlpaardje in het binnenverblijf aan te treffen. Via de website van GaiaZOO kan men nu al LIVE meekijken in de kraamkamer.

 

 

Foto: GaiaZOO

LIVE meekijken
In het binnenverblijf van de dwergnijlpaarden hebben de dierverzorgers een camera geplaatst. Zo kunnen zij goed in de gaten houden wanneer het jong wordt geboren. Anders dan bij nijlpaarden werpt het dwergnijlpaard haar jong op het land, in plaats van in het water. Daarom is de geboorte waarschijnlijk goed te volgen via de Live webcam op de website van GaiaZOO. De dracht van een dwergnijlpaard duurt ongeveer 184 á 210 dagen en een pasgeboren dwergnijlpaard weegt tussen de 4,5 kg en 6 kg. Het jong kan ieder moment geboren worden.

Foto: GaiaZOO

 

Fokprogramma
Dwergnijlpaarden maken deel uit van een fokprogramma (EEP). In Europa werken ruim 350 EAZA-dierentuinen samen voor de instandhouding van bedreigde diersoorten. Binnen EAZA bestaat een gecoördineerd fokprogramma voor dwergnijlpaarden. De dwergnijlpaarden die de afgelopen jaren in GaiaZOO zijn geboren, zijn allemaal via dit programma in andere dierentuinen geplaatst om daar voor nageslacht te zorgen.

 

Mini-ezeltje geboren in DierenPark Amersfoort

Foto: Dierenpark Amersfoort

Er is een mini-ezeltje geboren in DierenPark Amersfoort. ‘‘Het gaat goed met het mannetje”, vertelt hoofddierverzorger Willem Verdonck. “Het jong kan met dit mooie weer meteen lekker naar buiten.”

“Het jong lag niet helemaal goed en kwam niet heel soepel ter wereld”, vertelt Willem. “De dierverzorgers moesten daarom een handje helpen, na 1,5 uur is er een gezonde hengst geboren”. Mini-ezels hebben een draagtijd van een jaar.

 

Ondertussen is het mini-ezeltje aangesterkt en moeder Cleo en haar jong maken het goed. “Het ezeltje huppelt heerlijk mee in het zonnetje met de rest van de kudde”, vertelt de hoofddierverzorger. De nieuwkomer heeft de naam Toni gekregen en is te zien in de Stad der Oudheid van DierenPark Amersfoort.

Zuid-Amerikaanse Tapir Tinus in AquaZoo heeft een adoptieouder gekregen!

Foto: AquaZoo Friesland

De eerste dieradoptie in AquaZoo Friesland is een feit! De Zuid-Amerikaanse Tapir Tinus is het gelukkige dier dat een adoptieouder heeft gekregen. Dit is mogelijk gemaakt door Stichting Wildlife, die sinds kort actief is in AquaZoo Friesland en zich inzet voor diverse natuurbeschermingsprojecten.

 

 

 

Stichting Wildlife
Het geld dat Stichting Wildlife doneert aan meerdere projecten komt van onder andere donateurs en adoptieouders. Mensen die een dier adopteren in AquaZoo Friesland ondersteunen dus belangrijke natuurbeschermingsprojecten! Maar adoptieouders krijgen ook andere privileges. Zo worden ze vermeld in het park en kunnen ze ‘hun’ geadopteerde dier eenmaal per jaar onder begeleiding van een dierverzorger van heel dichtbij ontmoeten.

Vrijwilliger worden
Stichting Wildlife steunen kan ook door vrijwilliger te worden in het park. Op dit moment worden de eerste vrijwilligers opgeleid om over een tijdje rondleidingen te kunnen geven door het park. Iedereen die ouder is dan 18 jaar, de Nederlandse taal beheerst en enthousiast is kan vrijwilliger worden in AquaZoo. En natuurlijk zijn vrijwilligers als eerste op de hoogte van alle nieuwtjes rondom de dieren! Meer informatie over Stichting Wildlife: http://www.stichtingwildlife.nl/.

Reuzenpanda’s arriveren op 12 april in Nederland

Foto Wu Wen: Ouwehands Dierenpark

Woensdag 12 april landen reuzenpanda’s Xing Ya en Wu Wen vanuit China op Nederlandse bodem. De twee reuzenpanda’s, die in oktober 2015 tijdens het staatsbezoek van ons Koningspaar door China symbolisch zijn geschonken aan Nederland, arriveren na een periode van 16 jaar van overleg en voorbereiding nu in Nederland. Na de inspectie door de Chinese autoriteiten van het reuzenpandaverblijf in januari jl. heeft Ouwehands Dierenpark vandaag groen licht gekregen om het transport in gang te zetten. KLM zal deze speciale vlucht vanuit Chengdu, China, naar Amsterdam verzorgen. De verwachte aankomsttijd in Amsterdam is 19.05 uur.

KLM
KLM Cargo is vereerd dat zij de reuzenpanda’s vanuit Chengdu naar hun nieuwe verblijf in Ouwehands Dierenpark mag vervoeren. KLM Cargo is gespecialiseerd in het diervriendelijk en verantwoord vervoeren van uiteenlopende diersoorten en heeft daar gespecialiseerde medewerkers voor in dienst met de kennis en kunde om de dieren zo goed mogelijk te begeleiden op hun reis. KLM heeft als een van de weinige luchtvaartmaatschappijen een eigen dierenhotel op Schiphol. Het is helemaal ingericht op het verzorgen van dieren voor, tijdens en na de reis. In een afgeschermde omgeving zorgen speciaal opgeleide dierenstewards dat de dieren zo comfortabel en veilig mogelijk reizen. Reuzenpanda’s vervoeren komt niet zo heel vaak voor. Toch heeft KLM Cargo al een paar keer eerder reuzenpanda’s mogen vervoeren. KLM Cargo zal deze ervaring gebruiken om Xing Ya en Wu Wen veilig naar Nederland te vliegen. De reuzenpanda’s reizen in speciaal voor hen vervaardigde verblijven.

Aankomst Schiphol 
De dieren zullen bij aankomst door KLM Cargo uit het ruim van het vliegtuig worden gehaald en vervoerd worden naar het KLM Dierenhotel. Hier worden de dieren ingeklaard en vindt er een gezondheidscheck plaats. Vervolgens ontmoeten de Nederlandse pers, Chinese en Nederlandse hoogwaardigheidsbekleders en genodigden voor het eerst de reuzenpanda’s.

Aankomst Rhenen
De vrachtwagen waarmee de twee reuzenpanda’s worden vervoerd, zal een speciale route afleggen door het centrum van Rhenen. Daar wacht hen een warm onthaal, vanzelfsprekend geheel in panda-stijl. Xing Ya en Wu Wen zullen vervolgens in Ouwehands Dierenpark aankomen en in quarantaine gaan. Vanaf de officiële opening, waarvan de datum nog bekend wordt gemaakt, zullen de reuzenpanda’s te zien zijn voor de bezoekers van het dierenpark.

Pandasia
Het verblijf van de reuzenpanda’s maakt onderdeel uit van een groter Aziatisch project ‘Pandasia’, dat onderdak zal bieden aan verschillende Aziatische diersoorten zoals kleine panda’s en muntjaks. De grootte van het gehele gebied is circa 9.000 m², waarvan 3.400 m² is gereserveerd voor het reuzenpandaverblijf. Het verblijf bestaat uit twee delen, een apart binnen- en buitenverblijf voor het mannetje én voor het vrouwtje, meerdere nachtverblijven, een kraamkamer, een koelcel voor bamboeopslag, een veterinaire en een verzorgersruimte. Daarnaast maken een restaurant met Chinees-Aziatische uitstraling en een Pandashop het project compleet.

Foto Xing Ya: Ouwehands Dierenpark

Natuurbescherming reuzenpanda
De reuzenpanda is een bedreigde diersoort en komt alleen in China in het wild voor. De laatste telling heeft aangetoond dat er nog ongeveer 1.850 reuzenpanda’s in het wild leven. Met het ondertekenen van de samenwerkingsovereenkomst met de Chinese Wildlife Conservation Association committeert Ouwehands Dierenpark zich aan een uitgebreid natuurbeschermingsproject met als doel het beschermen van de reuzenpanda in het wild. Naast de komst van de reuzenpanda’s naar Rhenen zal er door Ouwehands Dierenpark jaarlijks een grote financiële bijdrage worden gedaan om de natuurbeschermingsactiviteiten in China te ondersteunen.

Online reserveren verplicht!
Om ervoor te zorgen dat een bezoek aan Ouwehands Dierenpark én de reuzenpanda’s een geweldige beleving is, is het vanaf de officiële opening alléén mogelijk om online tickets te kopen voor het dierenpark.

Over KLM Cargo
KLM Cargo is de vrachtdivisie van KLM en is, naast het vervoer van reguliere vracht, gespecialiseerd in het vervoer van bijzondere lading. Van exclusieve schilderijen en sportauto’s tot wedstrijdpaarden, vee, levende insecten, huisdieren, siervissen en nu de twee reuzenpanda’s panda’s Xing Ya en Wu Wen.

Ringstaartmaki geboren in AquaZoo Friesland

Foto: AquaZoo Friesland

In AquaZoo Friesland is ringstaartmaki Ambony bevallen van haar eerste jong! Het jong is na 4,5 maand draagtijd ter wereld gekomen en maakt het goed. De jonge maki is in de eerste weken nog volledig afhankelijk van moeders goede zorgen en zit vastgeklampt aan haar buik. Vader Rico bemoeit zich weinig met de opvoeding, deze taak laat hij over aan de moeder en tantes van het jong. Ambony en haar jong verblijven zowel in het  binnen- als in het buitenverblijf, dus bezoekers kunnen al op kraamvisite komen! 

Blijde verwachting
Hoogstwaarschijnlijk worden er binnenkort nog meer ringstaartmaki’s geboren, want de verzorgers verwachten dat er meer vrouwtjes in blijde verwachting zijn! De eerste paar weken zit de jonge maki nog vastgeklampt aan de buik van zijn moeder. Daarna verhuist het jong naar haar rug en begint hij al voorzichtig de wereld om zich heen te verkennen en te spelen met zijn soortgenoten. 
 

 

Foto: AquaZoo Friesland

Bedreigde diersoort
AquaZoo is heel blij met deze geboorte, en hoopt dan ook dat de andere maki’s daadwerkelijk in verwachting zijn! Ringstaartmaki’s worden in de natuur helaas bedreigd, voornamelijk door het verdwijnen van hun leefgebied. Voor het behoud van de soort is er een Europees Fokprogramma voor ringstaartmaki’s in dierentuinen opgericht. Geboortes van deze diersoort zijn dus heel positief voor het fokprogramma!

 

 

 

Reuzenmiereneter geboren in ZooParc Overloon

Foto: ZooParc Overloon

Voor het eerst is er in ZooParc Overloon een reuzenmiereneter geboren! Het gaat goed met moeder en haar jong, die zeker de eerste paar maanden vastgeklampt op moeders rug zal blijven zitten. De verzorgers hebben al wel het geslacht kunnen bepalen: het blijkt om een mannetje te gaan. Reuzenmiereneters worden in de natuur bedreigd door jacht en het verdwijnen van hun leefgebied. Voor het behoud van de soort is er een Europees Fokprogramma voor reuzenmiereneters in dierentuinen opgericht, waar de dieren in ZooParc Overloon onderdeel van uitmaken. 

 

Foto: ZooParc Overloon

“Voor moeder Tousle is dit haar eerste jong, dus het is dan altijd spannend hoe het gaat. Het was een zware bevalling voor Tousle, maar inmiddels is ze weer helemaal aangesterkt. Met het jong gaat het hartstikke goed, die drinkt vanaf het begin al goed bij de moeder”, zegt dierverzorger Steven van den Heuvel. De reuzenmiereneters zijn in hun binnenverblijf zichtbaar voor bezoekers.

 

 

Reuzenmiereneters
De smalle snuit en lange tong zijn kenmerkend voor de reuzenmiereneters. Met zijn klauwen breekt een reuzenmiereneter een mieren- of termietennest open. Wanneer hij zijn neus hier in steekt, kan hij zijn tong 150 keer per minuut uitsteken waardoor hij zo duizenden insecten opeet. Een reuzenmiereneter beschermt zijn lange klauwen goed: hij loopt op zijn polsen.

 

Pasgeboren vijfling jachtluipaardjes voor het eerst naar buiten.

Foto: Safaripark Beekse Bergen

De pasgeboren vijfling jachtluipaardjes hebben voor het eerst hun ruime buitenverblijf langs de wandelsafari van Safaripark Beekse Bergen ontdekt. Nadat de eerste durfal meteen met moeder Kate mee naar buiten rende, durfen de andere welpjes na een tijdje ook voorzichtig op ontdekkingstocht te gaan. De jongen hebben inmiddels allemaal een naam gekregen: de twee vrouwtjes heten Luna en Tazi, de drie mannetjes heten Sami, Tamu en Silas. 

 

 

Foto: Safaripark Beekse Bergen

“De welpjes groeien als kool, het gaat hartstikke goed met ze. Nu ze voor het eerst het buitengebied konden gaan ontdekken zie je meteen grote onderlinge karakterverschillen tussen de welpjes. De durfal van de groep rende echt meteen met moeder Kate mee naar buiten, de rest volgde pas nadat Kate heel erg haar best deed om ze naar buiten te krijgen door ze te roepen. Super dat ze uiteindelijk allemaal buiten op ontdekkingstocht zijn gegaan!” zegt verzorgster Milou Meijer.

 

 

De welpjes bewonderen! 

Foto: Safaripark Beekse Bergen

Het was even wachten, maar bezoekers van Safaripark Beekse Bergen kunnen de vijfling nu dan ook eindelijk komen bewonderen. In de ochtend en in de namiddag hebben bezoekers de meeste kans om de welpjes in hun buitenverblijf te bewonderen: tussen de middag doen de kleintjes nog een middagdutje.