Diergaarde Blijdorp presenteert vandaag haar Masterplan 2030. Dit plan geeft de koers voor de komende 10 jaar weer. Daarin staat de bijdrage aan natuurbehoud voorop met als logische speerpunten dierenwelzijn, educatie, onderzoek, fokprogramma’s en een klimaatpositieve en circulaire bedrijfsvoering.
Ruime verblijven voor olifanten en gorilla’s
In het Masterplan 2030 is veel aandacht voor nieuwe verblijven voor de olifanten en gorilla’s. Als Europees stamboekhouder van de Aziatische olifanten maken we voor hen meer ruimte. Het huidige buitenverblijf wordt richting de huidige bongoweide sterk vergroot met ‘oliducten’ over het pad. In fase 2 wordt het buitenverblijf verder uitgebreid voor een speciale bullengroep.
Mede ingegeven door de aanstaande verbouwing van de Rivièrahal, krijgen Bokito en zijn familie (de westelijke laaglandgorilla’s) een nieuw eigentijds verblijf. In de zuidrand van de ‘oude’ tuin komt een duurzaam binnenverblijf en geschakeld daaraan een bosrijk en groot buitengebied.
Natuurbehoud
Het thema van het Masterplan is ‘Natuurlijk in Blijdorp’. Erik Zevenbergen, directeur van Diergaarde Blijdorp: “Met de natuur in de wereld gaat het niet goed. Diergaarde Blijdorp is in de bevoorrechte positie om daar, samen met onze omgeving, wezenlijk iets aan te kunnen veranderen. We willen echt het verschil maken. Dat doen we onder andere met hoogwaardig onderzoek, brede educatie en cruciale fokprogramma’s.
In 2030 wil Blijdorp een vooraanstaande rol spelen in de wereld op het gebied van natuurbehoud en dierenwelzijn en een substantiële bijdrage leveren aan behoud en herstel van biodiversiteit. Door reservepopulaties van bedreigde diersoorten te behouden kunnen deze in de toekomst, indien de omstandigheden dit mogelijk maken, weer uitgezet worden in het wild.
“Diergaarde Blijdorp wil ook met bijzondere ontmoetingen en verhalen meer mensen dichter bij de natuur te brengen. Digitaal en fysiek. We willen bezoekers betrekken en tot ambassadeurs maken voor natuurbehoud. Immers, alleen als je ergens van houdt, kun je er goed voor zorgen.”
21 rijksmonumenten èn de Rotterdamse ontmoetingsplek
Daarnaast wil Blijdorp uitgroeien tot een dierentuin van wereldklasse met twee miljoen bezoekers, met moderne en ruime verblijven, uitstekende faciliteiten en een duurzame bedrijfsvoering. Maar Blijdorp is ook een prachtige groene oase in een alsmaar groeiende wereldstad die befaamd is om haar architectuur. De 21 rijksmonumenten van de Diergaarde zijn in 2030 allemaal gerestaureerd en herbestemd, waaronder het meesterwerk van Sybold van Ravesteyn (1889-1983), de Rivièrahal. Dit centrale bouwwerk binnen het unieke totaalontwerp krijgt weer haar oorspronkelijke bestemming terug: de Rotterdamse ontmoetingsplek, bijvoorbeeld met horeca- en tentoonstellingsfaciliteiten. De restauratie is omvangrijk en vergt uiterste inspanningen op het gebied van middelen, vakmanschap en ondernemerschap.
Eerste stappen in 2020
In de zomer van 2020 wordt het voorplein naast de historische ingang heringericht en het flamingoverblijf overnet. In de loop van dit jaar wordt ook begonnen met de restauratie en omvorming van de bergdierenrots (rijksmonument) naar een Himalayagebied voor kleine panda’s. Tegelijkertijd wordt er in het Oceanium gewerkt aan het project ‘Eilandhoppen. Dit omvat een nieuw tropisch gedeelte voor endemische eilanddieren van Madagaskar, Komodo en Galapagos.
De eerste fase van de restauratie van de Rivièrahal start in 2021 en bestaat uit de herinrichting van de Victoriaserre. De botanische invulling met de reuzenwaterlelie Victoria amazonica in de centrale vijver blijft de basis.
Samenwerken
Blijdorp is een Rotterdams icoon met een geschiedenis van 163 jaar maar levenslustiger dan ooit. Het Masterplan 2030 laat zien dat Diergaarde Blijdorp daadwerkelijk een substantiële bijdrage wil en kan leveren aan behoud van de natuur. Dat kan en wil Blijdorp niet alleen.
Erik Zevenbergen: “We zorgen voor een gezonde, duurzame bedrijfsvoering, waardoor we veel plannen uit eigen middelen kunnen financieren. Maar we hebben ook samenwerking en hulp van onze omgeving nodig. We willen graag krachten bundelen met partners, gemeente en overheid maar ook bezoekers, natuurbehoudsorganisaties, Vrienden, vrijwilligers en fans.” Meer informatie vind je op de website https://www.diergaardeblijdorp.nl/masterplan-2030/