Proef met pluktuin in WILDLANDS

Achter de schermen van WILDLANDS wordt een proef gedaan met een pluktuin. Op dit stukje grond van ongeveer 150m2 staan verschillende soorten bloemen, kruiden en planten die bedoeld zijn als verrijking voor de dieren in het park. Daarnaast zorgen deze planten ook voor biodiversiteit in Drenthe, want onder andere bijen en insecten komen graag op deze bloemenpracht af.

Eén van de hoveniers van WILDLANDS, Erik van Dam, beheert de pluktuin. Hij bezocht in augustus 2017 een bijeenkomst voor hoveniers van alle dierenparken in Nederland en werd zo op het idee gebracht. Hij maakte ook medewerkers van de dierverzorging en de diëtiste enthousiast. Zij gaven advies over het soort kruiden, bloemen en planten waar de dieren iets aan zouden hebben. Op een braakliggend stuk land achter de schermen van het park groeien en bloeien nu o.a. goudsbloem (calendua), zinnia, Oost-indische kers, snijbiet, komkommerkruid, zuring en kamille.

Inmiddels hebben de ringstaartmaki’s en bladsnijdersmieren al van de planten uit de tuin gebruik gemaakt; zij aten het aangeboden plantmateriaal op. Maar ook de slingerapen, prairiedogs en de dieren in het Dogondorp zullen er mee verrijkt gaan worden. Zo maken ze eens kennis met een ander aanbod op het gebied van voedsel (met andere mineralen en vitamines) of ze kunnen met de bloemen spelen.

Hovenier Erik hoopt de pluktuin in de toekomst flink uit te breiden en vindt de proef nu al geslaagd: “Ik heb gezien dat de dieren plezier hebben met de planten en dat er al verschillende insecten op de bloemen afkomen. En wie weet kunnen we in de loop van tijd zelfs bijenkasten in de pluktuin plaatsen!”