Giraffes stappen over op duurzame soja

Arnhem, 2 november 2010

Vijftien dierentuinen, verenigd in de NVD (Nederlandse Vereniging van Dierentuinen), nemen een belangrijke gezamenlijke stap in de verduurzaming van de diervoeders.

Alle diëten waarin soja voorkomt, worden vanaf deze maand gebaseerd op verantwoorde soja. De giraffe, grootverbruiker van soja in dierentuinen, staat symbool voor dit initiatief. Presentator Ronald Duong van het televisieprogramma de Keuringsdienst van Waarde zal daarom de eerste duurzame soja-maaltijd aan een giraffe ‘serveren’.

Voor giraffes en andere dieren houdt dit in dat er een speciaal geconcentreerd voer moet worden gemaakt. Dat wordt een brokje of pellet genoemd wat bestaat uit bijvoorbeeld tarwe, haver en maïs. Deze pellets bevatten naast extra vitamines en mineralen vaak een extra hoeveelheid eiwit afgestemd op de behoefte van de diersoort. Als eiwitbron is de boon van de sojaplant het meest geschikt omdat deze veel eiwit bevat. Zo zijn er pellets speciaal voor verschillende soorten herkauwers, zoals giraffes samengesteld, maar ook voor primaten en watervogels specifiek gericht op de behoefte van die diersoort.

In totaliteit voeren de Nederlandse Verenigde Dierentuinen circa 600 ton pellets per jaar aan de dieren waarvan een groot deel afkomstig is van Arie Blok Diervoeding uit Woerden. De Nederlandse dierentuinen willen geen soja meer voeren van producenten die soja verbouwen ten koste van waardevolle natuurgebieden, zoals tropisch regenwoud. Daarom hebben de diervoedingsdeskundigen van de Nederlandse Vereniging van Dierentuinen, verzameld in de NVD-voedingsgroep, een inventarisatie uitgevoerd hoeveel kilogram pellets waar soja in verwerkt is, gevoerd wordt. Vervolgens is daaruit berekend hoeveel soja er in die pellets verwerkt is en hoeveel soja elke NVD-dierentuin afneemt.

Met Arie Blok Diervoeding heeft de NVD-voedingsgroep afgesproken om over te gaan op goede soja. Er zal in het vervolg Proterra soja besteld worden door Arie Blok Diervoeding, die verwerkt zal worden in de pellets. De extra kosten gemaakt voor de aanschaf van de ProTerra soja zullen naar rato worden doorberekend aan de NVD-dierentuinen.

Het verwerken van goede soja past in het beleid van de NVD dierentuinen om zoveel mogelijk goede en duurzame diervoedingsproducten te verstrekken aan hun dieren.