Goeldi, wasbeer en doodshoofdaap geboren in Zoo Parc Overloon

Overloon, 30 juli 2012

In Zoo Parc Overloon heeft afgelopen weken bij de goeldi’s, krabbenetende wasberen en de doodshoofdapen gezinsuitbreiding plaatsgevonden. Het geslacht van de pasgeboren goeldi, krabbenetende wasbeer en doodshoofdaap is nog niet bekend; dit wordt bepaald als de dieren wat ouder zijn. Alle drie de jongen maken het goed en zijn al goed gewend in hun groep. Een ware babyboom in Zoo Parc Overloon deze zomer want al eerder zijn bij de pelikanen, rendieren, knobbelzwanen en zebramangoesten ook jongen geboren.

Mini gorilla
Het goeldi-jong is twee weken geleden op de wereld gezet. Een goeldi is een dwergapensoort: een volwassen aapje is slechts 25 centimeter groot en weegt ongeveer 500 gram. Het pasgeboren jong is inmiddels ongeveer 10 cm groot en weegt tussen de 30 en 60 gram. Een goeldi lijkt door zijn pikzwarte vacht en de vorm van zijn gezicht op een mini gorilla, ook al is het geen familie van de gorilla’s. Voor de oplettende bezoeker is het jong al goed te zien. Hij zit als een soort dasje om de nek van zijn moeder gewikkeld. Om de nek of op de rug van zijn moeder voelt het jong zich veilig, wel moet het jong zich goed vastklampen, want goeldi’s zijn goede springers; de moeder kan wel 3,5 tot 5 meter ver springen!

Krabbenetende wasbeer
De groep krabbenetende wasberen in Zoo Parc Overloon heeft er ook een jong bij gekregen. Inclusief het jong leven er nu zeven krabbenetende wasberen in het dierenpark. Het wasberenjong maakt het erg goed en ligt de komende weken nog in het nest waar het geboren is. Pas als het groot en sterk genoeg is, zal het zijn eerste stappen in het buitenverblijf zetten en zichtbaar zijn voor publiek. De jonge wasbeer zal dan van zijn soortgenoten leren hoe in bomen te klimmen en op zoek te gaan naar voedsel. Zoals de naam al doet vermoeden, eten krabbenetende wasberen het allerliefst krabben en schaaldieren.

Jong doodshoofdaapje
Bij de zwartkopdoodshoofdapen is ook voor nageslacht gezorgd. Afgelopen week kwam daar een gezond jong ter wereld. Dit is het eerste jong dat in Zoo Parc Overloon geboren is sinds deze groep doodshoofdapen een plek heeft gekregen in het dierenpark. Het gaat erg goed met het jonge aapje. Vanaf de eerste dag gaat het al mee op de rug van moeder naar buiten. Direct na de geboorte weegt het jong ongeveer 100 gram en zal als volwassen dier ongeveer 750 – 1.000 gram gaan wegen. Het doodshoofdaapje zal alleen door moeder worden groot gebracht; vader bemoeit zich niet met de opvoeding.