Geslacht van pasgeboren mandril in Ouwehands Dierenpark Rhenen is overduidelijk

Rhenen, september 2015

Foto: Ouwehands Dierenpark Rhenen

Er is geen twijfel mogelijk over het geslacht van de op 15 augustus in Ouwehands Dierenpark geboren mandril. De ingezonden foto van een bezoeker laat overduidelijk zien dat het een mannelijk jong betreft. Moeder en jong maken het nog steeds erg goed. Het is acht jaar geleden dat deze ervaren moeder voor het laatst een jong heeft gekregen. De draagtijd van een mandril bedraagt ongeveer 180 dagen en meestal wordt er één jong geboren.

De mandril is een van de grootste en opvallendste apensoorten. De mannen zijn opvallend gekleurd om de vrouwtjes te imponeren en om vijanden af te schrikken. Er heerst een duidelijke rangorde in de groep. De volwassen man is de baas, zijn kleuren zijn dan ook het felst. Daarnaast is een mannetje aanzienlijk groter dan een vrouwtje. De complete mandrillengroep is te zien in Umkhosi, de Afrikaanse speelsafari in Ouwehands Dierenpark. De groep in Ouwehands Dierenpark bestaat momenteel uit één mannetje, vier volwassen vrouwtjes en één jonge man.