Drachtige neushoorn uit Blijdorp Live te volgen via webcam

Indische neushoorn Namaste in verwachting van een jong. Foto: Diergaarde Blijdorp/Rob Doolaard

Indische neushoorn Namaste uit Diergaarde Blijdorp is (hoog)drachtig. Dat blijkt uit hormoononderzoek en een echo. De draagtijd bij een Indische neushoorn is ca. 16 maanden. Met zo’n lange draagtijd is het lastig om de datum heel precies vast te stellen. Uitgaande van de dekking op 28 oktober 2015 wordt de bevalling in januari of februari verwacht.

Namaste heeft al vollere uiers en de melkproductie lijkt al wat op gang te komen.  Ze gaat vaker liggen dan normaal. Dit kunnen al voortekenen zijn van een naderende bevalling. De eerste voorbereidingen zijn al getroffen. Zo is er een webcamverbinding tot stand gebracht met de kraamkamer. Bezoekers kunnen Namaste de komende tijd vanuit de eigen huiskamer volgen via www.diergaardeblijdorp.nl/neushoorn/  Met een beetje geluk is de bevalling dus live te zien!

De verzorgers kijken ‘s nachts ook mee en ze hebben verse houtsnippers op de vloer gelegd om te voorkomen dat het jong na de geboorte uitglijdt. Uit voorzorg is tijdelijk het waterbassin afgesloten.

Namaste is een ervaren moeder die al zes jongen heeft voortgebracht. De geboorte van het laatste jong is al weer ruim vier jaar geleden. De toekomstige vader, Gujarat, is weer terug naar Planckendael, zodat Namaste het hele verblijf voor zichzelf heeft en in alle rust kan bevallen.  Bij de opvoeding speelt hij ook geen rol, want neushoorns leven solitair, behalve in de paartijd.

Indische neushoorns komen in hun natuurlijke leefgebied alleen nog voor in enkele reservaten in Noord-India en Nepal waar zij tegenwoordig gelukkig effectief worden beschermd tegen stropers.