Ouwehands Dierenpark Rhenen werkt samen met WNF aan reuzenpandabeschermingsproject in China

Foto van reuzenpanda met jong in Baishuijiang Nature Reserve in Gansu Province. Hier hangen 260 cameravallen, die worden gebruikt om wilde dieren te fotograferen of filmen voor onderzoek.

Ouwehands Dierenpark gaat zich inzetten voor de bescherming van reuzenpanda’s in het wild. Het betreft een project van het Wereld Natuur Fonds (WNF) in China. Ouwehands Dierenpark maakt dit vandaag bekend ter gelegenheid van het Chinees Nieuwjaar, 28 januari 2017.

Ouwehands Dierenpark heeft WNF daarnaast als inhoudelijke partner gevraagd. De natuurbeschermingsorganisatie gaat samen met Ouwehands Dierenpark in Pandasia, het verblijf van de reuzenpanda’s, zorgen voor bezoekersinformatie over bescherming van reuzenpanda’s in het wild.

Robin de Lange, directeur van Ouwehands Dierenpark, over de samenwerking met WNF: “Het Chinees Nieuwjaar luidt altijd het begin van iets nieuws in waarin geluk en voorspoed de hoofdrol spelen. De nieuwe samenwerking met WNF past helemaal bij de komst van Wu Wen en Xing Ya dit voorjaar. Het is voor ons heel belangrijk dat bezoekers in Ouwehands Dierenpark genieten van deze bijzondere dieren en tegelijkertijd meer leren over de bescherming van reuzenpanda’s in het wild.”

WNF-directeur Kirsten Schuijt: “Dankzij gerichte bescherming is het aantal reuzenpanda’s in het wild gelukkig weer gestegen tot een kleine 2.000. Toch is de kans om ze in de vrije natuur te zien heel klein. Veel mensen kunnen straks wel komen kijken naar de twee reuzenpanda’s in Rhenen. Zij zijn in feite ambassadeurs voor hun soortgenoten in het wild. We vertellen de bezoekers dan ook graag wat we in het veld doen aan bescherming van deze prachtige dieren.”

Ecoducten naar Nederlands model

De samenwerking in het veld van Ouwehands Dierenpark en WNF concentreert zich op de belangrijkste pandagebieden in de provincie Sichuan. Verbetering, herstel en verbinding van hun leefgebied staan centraal in dit project. WNF is hier onder meer bezig met aanplanten van bamboebossen, het aanleggen van ecoducten (waarvoor Nederland als voorbeeld geldt) om de impact van wegen en spoorlijnen te verminderen, en onderzoek naar gedrag en verspreiding van de panda’s met behulp van automatische camera’s.

Ouwehands Dierenpark doneert jaarlijks een bedrag van 1 miljoen dollar aan de Chinese overheid voor de reuzenpanda’s. Het grootste deel hiervan wordt besteed aan bescherming van de reuzenpanda in het wild.

Foto van reuzenpanda in Baishuijiang Nature Reserve in Gansu Province. Hier hangen 260 cameravallen, die worden gebruikt om wilde dieren te fotograferen of filmen voor onderzoek.