Reuzenmiereneter geboren in ZooParc Overloon

Foto: ZooParc Overloon

Voor het eerst is er in ZooParc Overloon een reuzenmiereneter geboren! Het gaat goed met moeder en haar jong, die zeker de eerste paar maanden vastgeklampt op moeders rug zal blijven zitten. De verzorgers hebben al wel het geslacht kunnen bepalen: het blijkt om een mannetje te gaan. Reuzenmiereneters worden in de natuur bedreigd door jacht en het verdwijnen van hun leefgebied. Voor het behoud van de soort is er een Europees Fokprogramma voor reuzenmiereneters in dierentuinen opgericht, waar de dieren in ZooParc Overloon onderdeel van uitmaken. 

 

Foto: ZooParc Overloon

“Voor moeder Tousle is dit haar eerste jong, dus het is dan altijd spannend hoe het gaat. Het was een zware bevalling voor Tousle, maar inmiddels is ze weer helemaal aangesterkt. Met het jong gaat het hartstikke goed, die drinkt vanaf het begin al goed bij de moeder”, zegt dierverzorger Steven van den Heuvel. De reuzenmiereneters zijn in hun binnenverblijf zichtbaar voor bezoekers.

 

 

Reuzenmiereneters
De smalle snuit en lange tong zijn kenmerkend voor de reuzenmiereneters. Met zijn klauwen breekt een reuzenmiereneter een mieren- of termietennest open. Wanneer hij zijn neus hier in steekt, kan hij zijn tong 150 keer per minuut uitsteken waardoor hij zo duizenden insecten opeet. Een reuzenmiereneter beschermt zijn lange klauwen goed: hij loopt op zijn polsen.