Okapi Kamina uit Blijdorp hoogdrachtig: Volg haar via webcams en vlogs

Foto: Blijdorp / Rob Dolaard

Okapi Kamina is hoogdrachtig. Als alles goed gaat, wordt dit de eerste okapi-geboorte in het nieuwe Congogebied in Blijdorp (geopend in 2015). De dracht duurt in totaal ca. 15 maanden. Kamina is zelf in Rotterdam geboren. Blijdorp kent een lange historie met okapi’s. In 1957 kwamen de eerste dieren naar Rotterdam. Toen was er nog niet veel bekend over deze mysterieuze diersoort. Blijdorp heeft vanaf het begin veel succes gehad met de voortplanting. Het is extra bijzonder dat er in het 160e jubileumjaar van de Diergaarde weer een okapi geboren wordt. Het wordt Kamina’s zesde jong. De vader is Ngwani.

In Blijdorp zijn nu vier volwassen okapi’s te bewonderen in een stuk Afrikaans regenwoud: de twee mannen Ngwani en Rab en moeder Kamina met haar in 2013 geboren dochter M’buti. Het Congo- gebied werd eind maart 2015 geopend en heeft het grootste okapi-binnenverblijf ter wereld. De okapi’s leven hier samen met tropische vogels in een natuurlijke omgeving. De bedreigde okapi is familie van de giraffen en wordt ook wel bosgiraffe genoemd. Deze schuwe diersoort is pas rond 1900 ontdekt en komt allen voor in het ondoordringbare oerwoud in Congo waar ze worden bedreigd door o.a. stroperij en houtkap. De dieren hebben een prachtige bruine fluweelachtige vacht en een uniek streeppatroon op het achterwerk.

Foto: Blijdorp / Rob Dolaard

Voor de naderende bevalling (mei/juni 2017) zijn er webcams in de kraamstal geplaatst. Zullen ze de populaire neushoorncams overtreffen qua kijkcijfers? Deze werden rond de neushoornbevalling in één maand ruim 1,2 miljoen (!) keer bekeken via de site en de Blijdorp-app. Tijdens de bevallingsnacht was het een gezellige drukte online waarbij fans ‘meepuften’ en meeleefden. We verwachten dat de bevalling van Kamina ook door veel fans gevolgd zal worden.

Dierverzorgster Kim zal regelmatig vloggen over de okapi’s en de voorbereidingen voor de aanstaande geboorte. De recente NeushoornVlogs zijn maar liefst ca. 470.000 keer bekeken.

Tot nu toe heeft Kamina om en om een dochter en een zoon gebaard. Dit waren achtereenvolgens Kabinda, Kimdu, Kibibi, Kheri en M’buti. Je zou dus verwachten dat het nu weer een hengstje wordt… We zijn benieuwd!

Iedere avond en tijdens de bevalling is Kamina live te volgen via www.diergaardeblijdorp.nl/okapi