Dierentuinen redelijk tevreden over 2010

Amsterdam 5 januari 2011. In het afgelopen jaar hebben de 15 dierentuinen, die lid zijn van de Nederlandse Vereniging van Dierentuinen (NVD) een kleine 9,8 miljoen bezoekers getrokken. Dat is ongeveer 7 % minder dan in 2009. Dit lagere resultaat is – naast de recessie, waardoor soms toeristen wegbleven – voor het grootste deel te wijten aan het slechte dierentuinweer van het afgelopen jaar: de stevige en langdurige winter aan het begin en eind van 2010, de warme juli – en natte augustusmaand zorgden ervoor dat veel bezoekers andere activiteiten gingen zoeken. Toch zijn de dierentuinen niet erg ontevreden: de abonnementhouders kwamen veel vaker en ook het bedrijfsleven wist vaker de dierentuin als locatie te vinden.

Het jaar 2010 begon al meteen met een forse en langdurige winterperiode. Dat maakte meteen duidelijk dat de dierentuinen bijzonder afhankelijk zijn van het weer. De hoogtijdagen in het voorjaar (voorjaarsvakantie, Pasen) verregenden helaas. Niet alle tuinen gingen gelukkig in aantallen achteruit: o.a. Safaripark Beekse Bergen en Apenheul wisten in 2010 meer bezoekers te trekken.

Overigens zorgden de moeilijke financiële situatie van Dierenpark Emmen en de onverwachte forse subsidiekorting bij Diergaarde Blijdorp voor een enorme hoeveelheid steunbetuigingen en publiciteit van bezoekers die de dierentuinen een warm hart toedragen. Bij een overzicht van de 10 meest populaire dagattracties waren de dierentuinen met 7 parken dik vertegenwoordigd!

Natuurlijk zijn er ook mooie dingen te zien geweest in de dierentuinen: DierenPark Amersfoort opende in juni het nieuwe olifantenverblijf het Rijk der Reuzen, in Blijdorp en Ouwehands Dierenpark werden ijsbeertjes geboren, die in de loop van 2011 ook buiten te bewonderen zullen zijn. In 2010 bestond Dierenpark Emmen 75 jaar en ze kregen daar een olifantje er bij net als in Blijdorp. In Dierenpark Wissel werden voor het eerst jongen van de textorwevers grootgebracht. Safaripark Beekse Bergen completeerde de Big Five met het opnemen van de buffel in de collectie. Grote mensapen kregen ook jongen: een bonobo en orang oetan in Apenheul, een gorilla in GaiaPark en een orang oetan in Ouwehand. Bijzonder was ook de geboorte van een dwergnijlpaard in Zoo Parc Overloon.

De dierentuinen bleven druk bezig met vernieuwingen: in Apenheul werd het nieuwe duurzame gebouw de St@art door HKH Prinses Maxima geopend, in Dierenrijk werd de grote volière gebouwd evenals in Blijdorp. Ouwehands Dierenpark opende een compleet nieuw dienstencentrum, waardoor de voeding voor de dieren efficiënter kan worden bereid en uitgedeeld. Artis ontving een prijs voor het mooiste relatietijdschrift voor hun leden en in Aqua Zoo Friesland kwamen zeldzame rode brulapen de collectie verrijken.

In 2011 zullen de NVD tuinen zich samen met de Europese tuinen aangesloten bij de Europese Vereniging van Dierentuinen (EAZA) inzetten voor de grote apen: gorilla, orang oetan, chimpansees, bonobo’s en gibbons. Hun leefgebieden worden ernstig bedreigd door menselijk toedoen en door middel van activiteiten en een brede campagne willen de NVD tuinen de bezoekers daarbij betrekken. Kortom, een goede reden om in 2011 weer de dierentuin te bezoeken!