Jubileumjaar bekroond met komst neusaap!

Neusaap komt naar Apenheul

Apeldoorn, 16 juni 2011

Nieuwe apensoort voor Apenheul uniek buiten Azië
Eind juli verwacht Apenheul nieuwe bewoners. Vanuit de dierentuin in Singapore verhuizen drie mannelijke neusapen naar het apenpark. De soort komt alleen voor op Borneo en is slechts in enkele Aziatische dierentuinen te zien. Het is dan ook een grote eer dat deze dieren naar Apenheul komen. Voor bezoekers is het een unieke gelegenheid deze spectaculaire soort van dichtbij te bekijken. Het opvallende uiterlijk van deze aap spreekt zeker tot de verbeelding.

Vrijgezellen
Singapore Zoo is één van de Aziatische dierentuinen met een groep neusapen. De drie mannen die naar Apeldoorn komen, zijn geboren in de zoo en vormen al enige tijd samen een vrijgezellengroep. De Singaporese dierentuin was al langer op zoek naar een partner-dierentuin om een programma voor de instandhouding van deze soort op te zetten. Dat hun keuze nu op Apenheul is gevallen, is een mooie bekroning voor het apenpark dat dit jaar zijn veertigste verjaardag viert.

Fokprogramma
De situatie van neusapen, die in het wild alleen op Borneo voorkomen, is verre van goed te noemen. De wilde populatie is de laatste 40 jaar met ruim 50% afgenomen. Dat komt voornamelijk door verlies van leefgebied. In dierentuinen komen ze uitsluitend in Azië voor. Er is nog geen fokprogramma voor deze dieren in die dierentuinen. Apenheul zal het voortouw nemen in het opzetten van zo’n programma voor deze soort. Ook steunt het apenpark al jaren een natuurbehoudproject in een gebied waar ook neusapen voorkomen. Samen met Singapore worden de mogelijkheden bekeken voor andere projecten.