Alleenstaande vicuñamoeder krijgt jong in Dierenpark Wissel

Epe, 10 augustus 2011

In Dierenpark Wissel kan deze week flink worden uitgepakt met beschuit met muisjes: bij de Kirk’s dikdiks, langsnuitpotoroes en de vicuña is een jong geboren. De dikdik en de potoroes hebben dit jaar al eerder jongen gekregen; het is echter de allereerste keer in de geschiedenis van Dierenpark Wissel dat er een vicuña is geboren. Moeder en jong vicuña maken het goed en zijn goed zichtbaar voor publiek. Het geslacht van de pasgeborene moet nog worden bepaald, dat zal één dezer dagen gebeuren.

In het voorjaar is het vicuñavrouwtje in haar eentje naar Dierenpark Wissel verhuisd en zodra er een mannetje gevonden was, zou die haar komen vergezellen. Doordat ze alleen is, werd er geen rekening gehouden met een geboorte, maar toch volgde begin deze week een telefoontje naar de hoofddierverzorger: er staken twee pootjes onder de staart van de vicuña uit. Nog geen kwartier later was de kleine geboren en nog een half uur later liep het jong al naast de moeder. In de dierentuin waar de vicuñavrouw vandaan komt, deelde ze haar verblijf met een hengst en ze is dus nog gedekt voordat ze vertrok naar Dierenpark Wissel.

Vicuña’s zijn de kleinste kameelachtigen ter wereld en leven in het Andesgebergte in Zuid-Amerika. Het slanke lichaam en de lange nek en benen geven de vicuña een elegant en sierlijk uiterlijk. De vicuña is veelvuldig bejaagd voor zijn zeer fijne en zachte wol waardoor het dier bijna was uitgestorven. De wol was (en is) zeer gewild en behoort tot één van de meest waardevolle ter wereld. In 1825 werd de vicuña de allereerste beschermde diersoort van Zuid-Amerika. Inmiddels zijn in beschermde gebieden weer grote populaties vicuña’s waardoor ze niet meer als bedreigde diersoort zijn geclassificeerd.

Dikdik en potoroe
In Dierenpark Wissel hebben de Kirk’s dikdiks het erg naar hun zin. Het pasgeboren jong is het dertiende jong dat in het dierenpark geboren is. Vandaag is het één dag oude dikdikjong gewogen, voorzien van een identificatiechip en het geslacht is bepaald: het is een mannetje. Het is bij dikdiks belangrijk om deze handelingen te doen als het jong nog maar één of twee dagen oud is. Daarna is het jong al zo snel dat het bijna onmogelijk is om het nog te vangen.Om deze handelingen te verrichten moet het jong worden vastgepakt.

De dikdik kan met een beetje geluk door bezoekers gespot worden, al is het goed speuren. Ook al kan deze antilopensoort al binnen een paar uur na de geboorte lopen en rennen, het jong slaapt nog veel en verschuilt zich daarbij in het hoge gras.

Het jong van de langsnuitpotoroes is helaas nog niet voor de bezoekers van Dierenpark Wissel te zien. Potoroes zijn buideldieren en net als bij kangoeroes kruipt het jong direct na de geboorte lekker warm bij de moeder in de buidel.