Mandril geboren in Artis

Amsterdam, 22 september 2011

In Artis is gisteren rond 09.30 uur in de ochtend een mandril geboren. Het jong wordt stevig door de moeder vastgehouden, waardoor de verzorgers het geslacht nog niet hebben kunnen bepalen. Tijdens de eerste dagen na de geboorte laten moeder en jong elkaar niet los. Het jong klampt zich vast aan de moeder, zodat het goed bij haar tepel kan. Na een paar weken maakt het jong zich voorzichtig van haar los, om wat zelfstandig rond te klauteren en kan het geslacht vastgesteld worden.

blauwe teelballen
Mandrils leven in een harem en staan bekend om hun gekleurde kop en achterwerk. De mannen die aan het hoofd staan van een harem, de alfamannetjes, zijn het meest kleurrijk. Pas als dit alfamannetje oud wordt en het leiderschap verliest, zal een ander mannetje uit de groep felle kleuren krijgen. Een haremhouder heeft een blauwe, paarse en rode tekening op het gezicht. Ook is de kin feloranje. De kont is blauw of lichtpaars. Zelfs de teelballen van de mannetjes zijn lichtblauw. Vrouwtjes zijn altijd minder gekleurd en twee keer zo klein als de mannetjes. Vrouwen stijgen in aanzien als zij jongen krijgen. Hoe meer jongen, hoe groter de status binnen de groep.

kwetsbare diersoort
Mandrils (Mandrillus sphinx) komen voor in de tropische regenwouden van Zuid-Kameroen, Gabon en Kongo-Brazzaville. Het is een kwetsbare diersoort, waarvan ieder jaar de populatie afneemt. Dit is de tweede mandril die dit jaar in Natura Artis Magistra is geboren. Los van de mensapen is de mandril de grootste apensoort ter wereld.