Witwang gibbon geboren in Apenheul

Apeldoorn, 21 september 2011

Al in februari wisten de dierverzorgers van Apenheul het zeker: witwang gibbon Kanak is zwanger. Maar naarmate de uitgerekende geboortedatum – eind augustus – verstreek, werden de twijfels groter. Zouden ze het dan toch verkeerd hebben gezien? In de vroege ochtend van vrijdag 16 september, bijna drie weken later dan het dierenpark had verwacht, troffen de dierverzorgers Kanak aan met een gezonde baby die zich stevig vastklemde aan de dikke vacht van zijn moeder.

Bijzonder zeldzaam
Apenheul is apetrots, want de witwang gibbon is één van de meest zeldzame apensoorten die in het dierenpark leeft. In het wild komen zij alleen voor in kleine stukjes oerwoud in Vietnam en Laos. In het naastgelegen China werd jarenlang gedacht dat deze bijzondere diersoort was uitgestorven. Tot twee weken geleden. De witwang gibbon is opnieuw gesignaleerd in China.

Fokprogramma
In de Europese dierentuinen gaat het beter met witwang gibbons. Sinds 10 jaar is er een fokprogramma voor deze apen, waar Apenheul een belangrijke rol in speelt. De familie witwang gibbons in Apenheul is dankzij de pasgeborene uitgebreid tot vijf dieren.

Is het een jongen of een meisje?
Apenheul weet niet of het kleintje een jongen of een meisje is. Het jong is nu nog blond, zodat het niet opvalt tussen de vacht van zijn moeder. Pas op latere leeftijd krijgt het de definitieve kleur van zijn of haar geslacht: zwart als het een mannetje is en blond als het een vrouwtje is. Het is dus nog even afwachten voor Apenheul voordat ze kunnen zien wat het geslacht is van de jongste telg.