Girafje geboren in Dierenpark Emmen


7 oktober, 2011

In de Savannestal van Dierenpark Emmen heeft giraffe Hidaya (Afrikaans voor Cadeau) eergisteren aan het eind van de middag een gezond jong ter wereld gebracht. De kudde giraffen liep nog buiten op de savanne, toen een van de verzorgers zag dat er een bevalling aanstaande was. Die werd nog niet verwacht, want zij is met haar vier en een half jaar nog een vrij jonge giraffe.

De verzorgers hebben de giraffes op stal gezet, waarbij Hidaya en de ervaren moeder Augusta samen apart kwamen te staan. Al heel snel plofte het baby-girafje ter wereld. Giraffes bevallen nu eenmaal staande. Bijzonder was de brul die Hidaya daarbij uitte en het antwoord dat ze kreeg van de andere giraffen, want deze langnekken maken zo goed als nooit geluid.

Augusta vervulde de rol van vroedvrouw uitstekend. Zij bevrijdde de pasgeborene van de geboortevliezen rond de kop en likte het jong om het te activeren. Daarna volgde Hidaya haar goede voorbeeld en toonde zich een prima moeder.

De verzorgers hebben inmiddels vast kunnen stellen dat het een hengstje is. Hij heeft de naam Akintunde (Afrikaans voor “Er is weer een jongen gekomen) gekregen”, omdat hij het derde hengstje is dat dit jaar in Emmen ter wereld kwam. Akintunde staat inmiddels stevig op de poten en heeft ook al bij zijn moeder gedronken. De giraffen blijven in verband met het weer nog even op stal, waar bezoekers van het park de pasgeborene ’s middags kunnen komen bewonderen.