Unieke geboorte van vier helmkasuarissen in Avifauna

Alphen aan den Rijn, 13 oktober 2011

Vogelpark Avifauna is trots op de bijzondere geboorte van vier helmkasuarissen. Deze grote loopvogels uit Nieuw-Guinea en
Noord-Australië worden niet vaak in dierentuinen geboren. Afgelopen jaar zagen in de Europese dierentuinen maar twee jongen het levenslicht. Al vaker kreeg het paartje in Avifauna één of twee jongen, maar vier tegelijk is voor Avifauna en de gehele dierentuinwereld een primeur.

Afgelopen weekend kwamen de vier jongen ter wereld. Avifauna heeft even gewacht met het naar buiten brengen van het nieuws, aangezien de vogelverzorgers eerst zeker wilden weten dat de vier jongen gezond zijn en naar buiten kunnen. Met hun vader lopen ze door hun verblijf waarbij hij de jongen beschermt en laat zien hoe ze hun eten kunnen vinden.

Kasuarissen zijn grote en gevaarlijke loopvogels. Beide ouders leven het hele jaar door gescheiden van elkaar in aparte verblijven. Op het moment dat het vrouwtje eieren wil gaan leggen bouwt het mannetje een nest en worden ze enkele dagen bij elkaar gelaten. Nadat de eieren gelegd zijn, gaat het mannetje op de eieren broeden en gaat het vrouwtje weer haar eigen weg. Net als in de natuur bekommert zij zich niet meer om haar jongen en neemt de man de gehele verzorging op zich.

De helmkasuaris is bekend om zijn sterke klauwen waarmee hij zijn jongen kan beschermen. Met deze wapens kan hij in één haal de buik van een belager openrijten en hem doden.