Japanse delegatie komt dwergnijlpaardjong Asabi opzoeken in Zoo Parc Overloon

Overloon, 23 januari 2012

Op woensdag 25 januari aanstaande, om 13:00 uur ontvangt het dwergnijlpaardje Asabi in Zoo Parc Overloon hoog bezoek uit Japan. De Japanse delegatie, bestaande uit de directeur en dierenarts van de Japanse dierentuin Ishikawa Zoo en een afgezant van het ministerie van Ishikawa, komt alvast kennis maken met het inmiddels ruim één jaar oude dwergnijlpaardje. Asabi zal in het voorjaar haar grote reis naar Japan gaan maken waar zij in de dierentuin van Ishikawa de nieuwe publiekslieveling zal worden. Om de reis van Asabi goed te laten verlopen en haar verblijf in de Japanse zoo zo aangenaam mogelijk te maken, wordt met de huidige verzorgers van Asabi in Zoo Parc Overloon gesproken over haar verzorging, haar huidige verblijf en het transport naar Japan. Ook wethouder Ronnes van Boxmeer zal aanwezig zijn om de Japanse afvaardiging een warm welkom te heten.

Asabi heeft op 23 november 2011 haar eerste verjaardag gevierd in Zoo Parc Overloon. Ze is daarmee oud genoeg om op eigen benen te kunnen staan. Asabi is nu nog veel in het gezelschap van moeder Bagatelle, maar regelmatig wordt ze al gescheiden van haar moeder om alvast te wennen aan de nieuwe situatie. Dit gaat haar heel goed af, ze zoekt haar eigen weg en voelt zich prima op haar gemak in haar eentje. Een hele normale ontwikkeling voor een dwergnijlpaard omdat dwergnijlpaarden solitaire dieren zijn en als ze volwassen zijn het liefst alleen leven.

Komend voorjaar is het zover, dan maakt Asabi haar lange reis naar Japan. Als het allereerste dwergnijlpaard van de Ishikwaw Zoo is Asabi een grote aanwinst. De diertuin in Japan wil zich dan ook goed voorbereiden op de komst van dit bijzondere dier en gaat daarom woensdag in gesprek met dwergnijlpaardenverzorgers van Zoo Parc Overloon. Zo wordt onder andere het  transport van het dwergnijlpaardje besproken, zoals hoe groot moet de transportkist zijn en hoe kan haar huid tijdens de reis goed nat worden gehouden?  Ook wordt het huidige dierenverblijf van Asabi geïnspecteerd zodat de Japanse zoo richtlijnen heeft voor haar verblijf aldaar. Het bezoek van de Japanners zal ervoor zorgen dat Asabi zich snel thuis zal voelen in haar nieuwe verblijf.

Eenmaal in Japan zal Asabi worden opgenomen in het Aziatische fokprogramma voor dwergnijlpaarden en hopelijk zal ze, net als haar ouders, een bijdrage kunnen leveren aan het voortbestaan van deze ernstig bedreigde diersoort. Dwergnijlpaarden komen oorspronkelijk voor in West-Afrika, met name in tropische bossen langs rivieren.