Geboorte maraboes in Blijdorp

Rob Doolaard/DiergaardeBlijdorp

Rotterdam, 25 januari 2012

Voor het eerst in de geschiedenis van Blijdorp zijn er drie maraboekuikens (exotische ooievaars) geboren: een primeur dus! In twee andere nesten liggen in totaal nog vier eieren. De ouders met jongen bevinden zich in een ruime stal achter de schermen en mogen niet in hun broedgedrag worden gestoord. Toch kunnen de bezoekers van Blijdorp ‘stiekem’ meekijken naar wat zich in de kraamkamer afspeelt op een monitor in de educatieve ruimte van de Dierenkliniek.
Het nest is op de monitor goed te zien. Bij toerbeurt houden de ouders de jongen warm en leveren ze voedsel aan. Als de ouders wisselen, is de kans om de kuikens te zien het grootst. De komende periode zullen zij zich steeds vaker laten zien. De kuikens zijn beslist geen knapperds en ook de ouders behoren niet tot moeders’ mooiste met hun karakteristieke kale kop, borstelige kopveren, hangende keelzak en gelige snavel. Maar Blijdorp is erg blij met het resultaat, want er zijn maar weinig dierentuinen die succesvol met maraboes fokken.

Sinds een kleine twee jaar leven de maraboes in een nieuw, natuurlijk aangelegd verblijf, een reusachtige volière van 80 meter lang, 35 meter breed en tien meter hoog. Dit nieuwe onderkomen is mogelijk gemaakt door de Vereniging Vrienden van Blijdorp. Bij aanvang is er een nieuwe groep samengesteld met twee Blijdorpdieren en zes exemplaren uit een Spaanse dierentuin. Het is natuurlijk de kroon op het werk dat het de dieren in deze nieuwe samenstelling en omgeving wel is gelukt om kuikens voort te brengen. De maraboes leven samen met gieren en andere Afrikaanse vogelsoorten. In tegenstelling tot de gieren die ’s winters buiten blijven gaan de maraboes in de winter naar binnen, waar hen een heerlijk verwarmde stal wacht.

Ook al winnen ze dus geen schoonheidsprijs, maraboes zijn wel bijzondere en nuttige vogels. Ze behoren tot de grootste vogels van de wereld en strijden met de Andes-condor uit Zuid-Amerika om de titel ‘grootste vliegende vogel’. Ze hebben een vleugelspanwijdte van 2.60 meter. Maraboes eten zowel dode als levende dieren. Op de Afrikaanse savanne maken ze zich zeer nuttig door het overgebleven aas op te ruimen.