Leeuwenwelpjes Blijdorp: eerste stapjes buiten

Rob Doolaard/Diergaarde Blijdorp

Rotterdam, 22 februari 2012

Vandaag zijn de Aziatische leeuwenwelpjes uit Diergaarde Blijdorp voor het eerst naar buiten geweest. Ze zijn in november geboren en verbleven drie maanden in alle rust in de kraamkamer. Via webcambeelden konden echte fans stiekem live meegluren en zien hoe de leeuwtjes opgroeiden, sliepen, speelden en begonnen rond te waggelen. Nu pas zijn ze groot genoeg om de buitenwereld te verkennen onder begeleiding van moeder Shantee.

De welpjes zijn een mannetje en een vrouwtje. Het was voor de jonge leeuwtjes een heel avontuur om hun eerste stapjes buiten te zetten na een periode van relatieve rust. Shantee toonde zich een zorgzame moeder. Zij nam ze onder haar hoede en hielp ze ‘een pootje’ als dat nodig was.

Op een latere datum zullen de welpjes geleidelijk kennis maken met hun vader Kumar en tantes Bente en Naui. Bij mooi weer zijn de leeuwtjes vanaf nu dagelijks buiten te zien. Anders zijn ze binnen te bewonderen.

Aziatische leeuwen zijn zeer zeldzaam. Leeuwen zijn eigenlijk typisch Afrikaanse dieren, maar er is er een klein plekje in Azië waar ook nog een paar honderd Aziatische leeuwen voorkomen. Dit is in het Girreservaat in India. Door dit kleine verspreidingsgebied is de Aziatische leeuw een erg kwetsbare diersoort. Des te belangrijker dus dat er ook in dierentuinen een levensvatbare populatie wordt opgebouwd. De twee welpjes zijn dan ook zeer welkom!

Ze hebben nog geen namen. Blijdorp hoopt dat zij worden geadopteerd via het dieradoptieprogramma.