Chimpansee geboren in Artis

foto Ronald van Weeren, Artis

Amsterdam, 23 maart 2012

Na een draagtijd van bijna 8 maanden is chimpansee Amber vanochtend vroeg bevallen van een gezond jong. De groep chimpansees in Artis is nu uitgebreid naar 10. Toen de verzorgers vanmorgen in Artis aankwamen, zagen zij Amber binnenkomen in het verblijf met haar hand op de buik. Al snel zagen zij het jong, stevig tegen de moeder aangedrukt. Het jong was nog nat. Het andere jong van Amber, Wakili is heel beschermend voor zijn broertje of zusje.

Ontwikkeling
Chimpansees wegen bij de geboorte bijna 2 kilo. Veel minder dan een mensenbaby. De eerste maanden draagt de moeder haar jong op de borst, na 5 tot 7 maanden gaat het op de rug. Bij de opvoeding van chimpansees speelt de vader geen enkele rol. De eerste twee jaar is een jong volledig afhankelijk van de moeder en voedt ze haar jong ook daadwerkelijk op. Ze geeft het jong melk, ze beschermt het en leert haar jong hoe het zich moet gedragen in de groep. De band tussen moeder en kind is levenslang, zo ook de band tussen broers en zussen van dezelfde moeder.

Spelen
Jonge en volwassen chimpansees spelen veel. Tijdens het spelen worden levenslange vriendschappen gesloten en sociale banden versterkt. Deze banden zijn belangrijk in de groep, aangezien bij chimpansees niet per se het sterkste mannetje de leider wordt, maar de politiek handigste chimpansee.

Bedreigd
De chimpansee (Pan troglodytes) is een bedreigde diersoort. Door toename van het aantal mensen, is hun leefgebied aangetast. Andere bedreigingen zijn ziektes zoals Ebola, politieke instabiliteit en stroperij voor bushmeat en huisdierenhandel. De chimpansee leeft in vochtige of droge wouden en de beboste savanne van Equatoriaal Afrika