Leeuwtje en wolfjes geboren in Artis

Amsterdam, 21 mei 2012

Eén van de jonge wolfjes met de moeder Foto Artis Pia Cuijpers

Jonge wolfjes scharrelen al buiten de holen, leeuwtje op scherm te zien

In de nacht van donderdag op vrijdag heeft leeuwin Ti-Cuna na een draagtijd van 100 dagen geworpen. Er is één welpje geboren, dat al een bol buikje heeft van het drinken. Naast het leeuwtje zijn in Artis ook wolfjes geboren, die dit weekend voor het eerst buiten hebben rondgescharreld. Er zijn twee nestjes, van twee verschillende moeders. Wolven werpen in holen onder de grond en blijven daar totdat ze kunnen zien en sterk genoeg zijn om buiten te overleven. De jongen krijgen geen kans om ver van hun holen af te dwalen, want hun moeders houden ze scherp in de gaten.

Leeuwtje
Het geslacht van het jonge leeuwtje (Panthera leo) is nog onbekend. De verzorgers laten de leeuwin en haar welp met rust. Pas op het moment dat Ti-Cuna het toelaat, kunnen de verzorgers vaststellen of het een mannetje of een vrouwtje is. Welpjes worden tot maximaal 10 maanden gezoogd en blijven zeker twee jaar bij hun moeder voor hun opvoeding. Vorig jaar heeft Ti-Cuna ook een jong gehad, Kianga. Zij heeft haar pasgeboren broertje of zusje nog niet gezien. Ti-Cuna houdt haar pasgeboren jong nog op afstand van de rest van de groep.

Hudson Bay wolfjes
Op 30 april zijn in Artis Hudson Bay wolfjes (Canis lupus hudsonicus) geboren. De moeders houden hun jongen veelal verborgen in de ondergrondse holen, maar vanaf dit weekend laten ze de pups af en toe buiten rondscharrelen. In voorbereiding op de geboortes hadden de wolven een gangenstelsel gegraven van meer dan 15 meter lang. Dit zodat zij in alle rust konden werpen. Vorig jaar werden in Artis ook drie wolven geboren.