Chimpansee geboren in Artis

Amsterdam, 3 juli 2012

Het jong is al voor publiek te zien
Zondagochtend rond de klok van 07.00 uur is chimpansee Saphira voor de eerste keer moeder geworden. Toen de verzorgers zondag in Artis aankwamen zagen ze de moederkoek én Saphira’s opgezwollen vulva . De moeder van Saphira (oma), liep op dat moment met het jong rond. Vermoedelijk wilde ze haar dochter even rust gunnen en haar helpen met de eerste zorg van het jong. Na een paar uur nam Saphira het jong weer van haar moeder over. Het kleine chimpanseetje is een mannetje. Hij drinkt al volop bij Saphira en is zojuist geïntroduceerd in de groep.

Ontwikkeling
Het jong weegt ongeveer 1 kilo. Dit is veel minder dan een mensenbaby, maar voor chimpanseebaby’s is het een normaal gewicht. Saphira draagt haar jong nu op haar borst, zodat het jong makkelijk melk kan drinken. Na 5 tot 7 maanden verplaatst hij zich naar de rug. Artis heeft een chimpanseegroep met drie mannetjes. Wie de vader van het jong is, is niet bekend. Dit is ook niet belangrijk. Bij de opvoeding van chimpansees speelt de vader namelijk geen enkele rol. De eerste twee jaar is een jong volledig afhankelijk van de moeder en voedt ze haar jong, samen met de andere vrouwtjes van de groep,op.

Bedreigd
De chimpansee (Pan troglodytes) is een bedreigde diersoort. Door toename van het aantal mensen, is hun leefgebied aangetast. Andere bedreigingen zijn ziektes zoals Ebola, politieke instabiliteit en stroperij voor bushmeat en huisdierenhandel. De chimpansee leeft in vochtige of droge wouden en de beboste savanne van Equatoriaal Afrika.