Kleine panda, doodshoofdapen en talingen geboren in Aqua Zoo Friesland

Leeuwarden, 8 augustus 2012

In de diercollectie van een dierentuin vinden ieder jaar vele verschuivingen plaats. Dieren vertrekken naar andere dierentuinen, nieuwkomers worden geïntroduceerd, dieren worden geboren en dieren overlijden. Zo heeft Aqua Zoo Friesland alleen al de afgelopen weken diverse veranderingen in de diercollectie ondergaan. Er zijn onder andere een kleine panda, doodshoofdapen en roodschoudertalingen geboren, maar helaas zijn ook een aantal van de pasgeboren talingen overleden. Verder is één van de zeehonden verhuisd naar een dierentuin in België, terwijl de keizertamarin juist een nieuw maatje heeft gekregen. En soms is een dier slechts tijdelijk niet zichtbaar voor bezoekers, zoals het in juni geboren zeehondjong die momenteel achter de schermen verblijft.

14 juli is in Aqua Zoo Friesland een kleine panda geboren. Kleine panda’s planten zich in dierentuinen niet heel goed voort, maar het koppel in Aqua Zoo Friesland heeft nu voor het derde jaar op rij voor beschuit met muisjes gezorgd. Omdat de sterfte onder pasgeboren panda’s zeer hoog is, worden moeder en jong zoveel mogelijk met rust gelaten door de dierverzorgers. Bezoekers zullen helaas nog even moeten wachten voordat ze een blik op de jonge telg kunnen werpen: het jong zal de komende maanden in het binnenverblijf doorbrengen.

Bezoekers kunnen al wel kennis maken met de twee doodshoofdapen die 12 juli zijn geboren. In dezelfde nacht bevielen twee doodshoofdapenvrouwen van een jong. Beide jongen zitten bij hun moeder op de rug en gaan elke dag mee naar buiten. Het is verbazingwekkend dat de jongen, hoe klein ze ook zijn, niet van de rug van hun moeder vallen terwijl die door de bomen klimmen, klauteren en springen.

Het leven van een roodschoudertaling begint met een sprong van jewelste. Deze kleine eendensoort broedt namelijk in holen op grote hoogte. In Aqua Zoo Friesland had het vrouwtje daarom een nestkastje van de dwergapen uitgekozen om haar kostbare broedsel in te leggen. Direct na het uitkomen van de eieren verlaat moeder het nest en de pasgeboren kuikens volgen haar direct. Net als in de natuur sprongen de vijf eendjes moeders achterna en landden 1,75 meter lager op de strolaag van het verblijf. Zoals altijd blijft het echter spannend of jonge dieren de eerste kritieke dagen na hun geboorte overleven. De vijf roodschoudertalingen waren niet heel sterk en helaas zijn vier van de vijf jongen een dag na hun geboorte overleden. Eén jong maakt het gelukkig goed en wordt achter de schermen door moeder opgevoed.

Wie gelukkig de eerste kritieke dagen wel heeft overleefd, is het zeehondenjong die begin juni is geboren. Moeder zorgde goed voor haar dochter en ze groeide als kool. Na een week of zes is een zeehondenmoeder het zogen echter zat en zal ze haar jong steeds minder laten drinken; het jong zal uit zichzelf vis moeten gaan eten. Het jonge vrouwtje in Aqua Zoo Friesland kwam echter niet naar de dierverzorgers voor een eigen visje. Voor de zekerheid is daarom besloten om het jong achter de schermen te plaatsen waar ze vis leert eten. Zodra ze zelfstandig vis eet, zal het jonge vrouwtje weer worden herenigd met haar familie.