Zeehondjong Aqua Zoo Friesland weer voor de schermen

Leeuwarden, 10 september 2012

Dinsdag 11 september om 11 uur is het zo ver: zeehondjong Millie zal in Aqua Zoo Friesland worden herenigd met haar familie. De afgelopen vijf weken heeft het jong achter de schermen doorgebracht om vis te leren eten. Inmiddels werkt ze met gemak haar vismaaltijd weg en kan ze terug naar haar ouders en 1 jaar oudere zus.

Het zeehondjong werd donderdag 7 juni geboren. Moeder Loes zorgde vanaf het begin goed voor de kleine en het jong groeide als kool. Na een week of zes vinden zeehondenmoeders het goed geweest. Ze laten hun jong minder vaak en minder lang drinken. Het jong valt daardoor flink af en zal van de honger op een gegeven moment worden gedwongen zelf zijn eerste vis te gaan vangen. In dierentuinen krijgen zeehonden de vis aangereikt door dierverzorgers en dat is voor sommige jonge zeehonden wel erg spannend. Zo ook voor dit zeehondjong. Daarom werd besloten om het jong achter de schermen te plaatsen om haar daar stapsgewijs kennis te laten maken met het eten van vis.

Het jong werd direct nadat ze uit het verblijf was gehaald, gewogen en het bleek dat ze bijna net zoveel woog als met haar geboorte. Gelukkig had het jong, die de naam Millie heeft gekregen, al vrij snel door dat een vis prima voedsel is. In korte tijd at de jonge dame een heel aantal kleine haringen op een dag en haar lichaamsgewicht nam daardoor ook weer toe.

Om het zekere voor het onzekere te nemen, is Millie nog een aantal weken langer achter de schermen gehouden zodat ze een goede reservelaag vet heeft kunnen opbouwen. Het kan maar zo zijn dat ze de eerste dagen na haar terugkomst in het ruime verblijf nog niet de kant op komt voor een vis en weer een beetje afvalt. De verwachting is dat het jong binnen een week gewoon met haar ouders en zus naar de vaste voerplek komt en daar haar eigen maaltijd opeist.