Zeeleeuwen in Blijdorp eten voortaan duurzame haring met MSC-keurmerk

Rotterdam, 17 oktober 2012

De zeeleeuwen in Blijdorp krijgen vanaf heden alleen nog maar haring met het MSC- keurmerk voor duurzaam gevangen vis van de Marine Stewardship Council (MSC). Voor Blijdorp is dit weer een stap vooruit in de verduurzaming van de Diergaarde. Blijdorp is samen met Artis en Burgers’ Zoo betrokken bij een project van natuurorganisatie IUCN NL om de voeding van dierentuinbewoners en -bezoekers te verduurzamen. In 2010 zijn alle dierentuinen, verenigd in de Nederlandse Vereniging van Dierentuinen, al overgegaan op duurzaam geproduceerde soja (43.000 kilo soja per jaar) in diervoeding.
Vandaag krijgt de directeur van Diergaarde Blijdorp, Marc Damen, het officiële MSC certificaat uitgereikt door Rosalie Bruin van de certificerende instelling SGS Nederland BV. Een belangrijk onderdeel van dit project in Blijdorp betreft educatie aan bezoekers over duurzaam gevangen vis. In het toepasselijke decor van de onderwaterwereld van het Oceanium zal aandacht worden besteed aan duurzame visvangst via verzorgerspraatjes, informatiepanelen, folders en inzet van diverse media. Het is ook onderdeel van het Blijdorp ZOOWild, een evenement vol feestelijke activiteiten rondom natuurbehoud en duurzaamheid.

Met deze gezamenlijke actie hopen de dierentuinen, IUCN NL en MSC dat ook bezoekers en leveranciers van de Diergaarde het goede voorbeeld volgen en MSC gecertificeerde vis gaan nuttigen. De zeeleeuwen eten overigens, afhankelijk van het seizoen, gemiddeld één tot drie kilo haring per dier per dag.

Duurzame visserij is belangrijk voor het behoud van mariene ecosystemen. Het leven in zee wordt bedreigd door overbevissing en bijvangst. Om voldoende vis te behouden voor de toekomst, moet er genoeg volwassen vis in de zee achterblijven die kan zorgen voor nieuwe aanwas. MSC gecertificeerde visserij houdt rekening met de kwetsbare balans in de natuur. Deze vissers gebruiken bijvoorbeeld netten die geen schade aan de zeebodem veroorzaken. Ook kan vis met het MSC-keurmerk helemaal worden terug gevolgd naar de boot waarmee het is gevangen.