Neushoorn Namaste uit Blijdorp is zwanger

Rotterdam, 17 oktober 2012
LIVE TE VOLGEN VIA DE WEBCAM

De Indische neushoorn Namaste uit Diergaarde Blijdorp is drachtig. De bevalling wordt in november verwacht. Dat bleek eerder al uit bloedonderzoek en is bevestigd door een echo-onderzoek. Namaste is een ervaren moeder die al vijf gezonde jongen ter wereld heeft gebracht. Nog niet eerder was het in Blijdorp mogelijk om een echo te maken van een drachtige neushoorn, omdat neushoorns meestal niet gemakkelijk te benaderen zijn. Na veel oefening en geduld hebben de verzorgers Namaste zover gekregen dat ze nu gaat liggen voor haar wekelijkse voetpedicure en hierdoor werd het ook mogelijk om een echo te maken. Dat is best bijzonder te noemen. De verzorgers hebben het jong nu in de baarmoeder zien bewegen als onomstotelijk bewijs dat er een bevalling aanstaande is.
Van de echo, zowel het stilstaande als het bewegende beeld, is een YouTube-film gemaakt. Daarnaast is er een webcamverbinding tot stand gebracht met de kraamkamer, zodat bezoekers Namaste de komende tijd zelfs vanuit hun eigen huiskamer kunnen volgen. Zowel het echo-filmpje als de webcams zijn nu te bekijken via www.diergaardeblijdorp.nl/neushoorntje

Met een beetje geluk is de bevalling dus live te zien! De draagtijd van een Indische neushoorn is bijna 16 maanden. Namaste is al behoorlijk in gewicht toegenomen, maar gedraagt zich verder hetzelfde als anders. De toekomstige vader, Fanindra, is naar een andere dierentuin verhuisd, zodat Namaste het hele verblijf voor zichzelf heeft en in alle rust kan bevallen.
Indische neushoorns komen in hun natuurlijke leefgebied alleen nog voor in enkele reservaten in Noord-India en Nepal, waar zij helaas ernstig worden bedreigd door stroperij.