Sneeuwbad voor de zeeberen in Aqua Zoo Friesland

Leeuwarden, 7 december 2012

De sneeuw die de afgelopen dagen is gevallen, zorgt in Aqua Zoo Friesland voor prachtige, sprookjesachtige taferelen. De sneeuwvrij gemaakte wandelpaden slingeren langs de met een witte deken bedekte dierverblijven. In de sneeuw is een verscheidenheid aan pootafdrukken van exotische diersoorten te ontdekken en de dieren die een frisse neus halen zorgen voor bijzondere fotomomenten.

Sommige diersoorten passen prima in het winterse decor. De sneeuwuilen zijn met hun bevederde poten en sneeuwwitte verenpak perfect gekleed op het winterse weer. Ook dieren als kleine panda’s en beermarters en zijn van nature gewend aan koude weersomstandigheden en banjeren zonder probleem over besneeuwde takken. De zeeberen hebben het met hun dikke vacht lekker warm en nemen af en toe een ‘sneeuwbad’ door heerlijk door de sneeuw te rollen.

Voor de dierverzorgers en de technische dienst is het hard werken in deze koude periode. Wandelpaden worden sneeuwvrij gemaakt, binnenverblijven worden voorzien van warmtelampen en extra stro en een aantal dierenverblijven moeten zelfs speciaal voor de winter worden aangepast. Zo is het watergedeelte van het pinguïnverblijf al afgezet met hekwerk. Wanneer een deel van de waterpartij in het pinguïnverblijf bevriest, bestaat de kans dat pinguïns onder het ijs terechtkomen en verdrinken. Daarom mogen de pinguïns, zodra het water begint te bevriezen, alleen nog maar op het landgedeelte komen en is de waterpartij ‘verboden gebied’. Maar zolang het alleen nog maar sneeuwt, kunnen de pinguïns nog prima hun baantjes trekken.

De apen die in Aqua Zoo Friesland leven, komen oorspronkelijk allemaal voor in warmere gebieden, waar het fenomeen sneeuw onbekend is. Zij zijn met hun dunne vacht dan ook niet bestand tegen deze koude neerslag. Daarom zitten alle apensoorten tijdens de sneeuw lekker warm binnen. De bezoekers kunnen de apen wel bewonderen door de ramen van de binnenverblijven.