Geboortegolf in Blijdorp

foto/Rob Doolaard/Diergaarde Blijdorp

Rotterdam, 8 november 2012

NA NEUSHOORNBABY NU OOK GEBOORTES BIJ DE APEN
Deze week is het druk met kraamvisite in Diergaarde Blijdorp. Na de geboorte van neushoorntje Zwatra op zaterdag 3 november kondigden zich al snel weer twee nieuwe geboortes aan. Bij de gorilla’s beviel moeder Tamani van een jong. De vader is de trotse Bokito. Ook een andere apenfamilie, die van de witkruin-mangabeys, is uitgebreid met een kleine. Babyneushoorn Zwatra heeft er nu dus al twee nieuwe ‘concurrenten’ bij. Bij de Colobus-apen in het savannegebied is eerder dit jaar ook al een kleintje geboren. Alsof dat nog niet genoeg is, wordt er binnenkort ook nog een giraffebaby verwacht.

Met alle pasgeborenen en hun moeders gaat het goed. Ze mogen de hele dag al kraamvisite ontvangen. Het geslacht van de gorilla en de mangabey is nog niet definitief vastgesteld. Bokito heeft al vier dochters verwekt en het lijkt er sterk op dat dit jong weer een dochter is, maar de verzorgers houden nog een slag om de arm. Tamani is een ervaren moeder die haar baby graag aan het publiek toont, maar ze houdt het dicht tegen zich aan zodat het geslacht moeilijk is te zien. Zoals een goede gorillavader betaamt, zorgt Bokito er voor dat de kersverse moeder niet teveel wordt lastig gevallen door de andere familieleden. De gorillafamilie bestaat nu uit tien leden van vier generaties.

De witkruin-mangabeys zijn in het zelfde gebouw ondergebracht. In 2010 behaalde moeder Esperanza een primeur met de allereerste geboorte van deze zeldzame apensoort in Blijdorp. Daarna verblijdde ze de verzorgers met nog een jong en nu heeft ze dus een derde nakomeling. De dieren van deze soort hebben een zeer expressief kopje. Zoals de naam al doet vermoeden, hebben ze een opmerkelijk wit kruintje. Mangabeys zijn tegenwoordig niet erg talrijk in dierentuinen. Van deze soort witkruin-mangabeys leven er momenteel ongeveer 45 verspreid over 12 dierentuinen in Europa. Het Europese fokprogramma wordtwordt gecoördineerd in Barcelona. Witkruin-mangabeys komen oorspronkelijk voor in Ghana.