Komodovaranen na 74 jaar weer in Artis

20130409_artis_komodovaraanAmsterdam, 9 april 2013

Grootste hagendissensoort ter wereld in Reptielenhuis te zien

Vandaag is een bijzondere dag voor Artis. Voor het eerst in 74 jaar zijn er weer komodovaranen in het Reptielenhuis. In Artis leefden tussen 1926 en 1939 komodovaranen. Hiermee was Artis in 1926 de eerste dierentuin ter wereld met deze diersoort. De net in Artis gearriveerde komodovaranen zijn in 2011 geboren. Ze zijn ieder ongeveer één meter lang en kunnen uitgroeien tot drie meter. Het is nog onduidelijk of het mannetjes of vrouwtjes zijn. De dieren zijn nog te jong om het geslacht van te kunnen bepalen.

Grootste hagedissensoort ter wereld
De komodovaraan (Varanus komodoensis) is een hagedis uit de familie varanen. De komodovaraan staat bekend om zijn lengte. Het is de grootste hagedissensoort ter wereld. De komodovaraan is door het kleine verspreidingsgebied een erg kwetsbare diersoort en is daardoor van bescherming afhankelijk. Zijn grootste bedreigingen zijn het verdwijnen van hun prooidieren, stroperij en verkleining van hun habitat door de mens. Komodovaranen kunnen tijdens één maaltijd 80 procent van het eigen lichaamsgewicht opeten. Vanwege de grote elasticiteit van de maag en de grote bek en keelopening kunnen ook grote brokken vlees naar binnen worden gewerkt. Ook zijn de kaken flexibel waardoor een prooi binnen korte tijd kan worden opgegeten.

Leefgebied
De komodovaraan komt voor in Indonesië op Komodo en op een aantal andere eilanden van de Kleine Soenda-eilanden.