Zuid-Amerikaanse tapir geboren in Artis

20130416_artis_watermeloenAmsterdam, 16 april 2013

Eerste kalf van tapirpaar Carlo en Ydra

In Artis is afgelopen woensdag een Zuid-Amerikaanse tapir geboren. Het is een mannetje en hij heet Alexandro. Vanaf vandaag loopt hij buiten op de Pampa tussen de lama’s, mara’s, capybara’s en grote miereneters. Ondanks het feit dat het kalfje in stuitligging (met het achterwerk naar beneden) werd geboren, verliep de worp voorspoedig. De verzorgers hadden woensdagochtend al het vermoeden dat de worp snel zou plaatsvinden. Ydra liep onrustig door haar stal en wilde niet eten. Rond 15.00 uur lag het kalfje naast haar in het stro, terwijl ze hem schoonlikte. Moeder en kalf zijn enkele dagen binnengebleven, omdat het kalfje eerst goed moest drinken. Het jong is het eerste kalf van tapirpaar Ydra en Carlo. Vandaag om 14.00 uur gaan Ydra en het kalfje naar buiten.

Europees fokprogramma
De Zuid-Amerikaanse tapir is een kwetsbare diersoort omdat er nog veel op de tapir wordt gejaagd. Daarom bestaat er voor deze soort een Europees fokprogramma. Met de geboorte levert Artis een belangrijke bijdrage aan dit programma.

camouflage
Het jong heeft een bruine vacht met witte strepen en stippen en lijkt daarmee niet op zijn ouders. Volwassen Zuid-Amerikaanse tapirs zijn bruin. De kleuren van het jong vormen een perfecte camouflage, hierdoor is het jong vrijwel onzichtbaar als het tussen lage begroeiing ligt. De Zuid-Amerikaanse tapir leeft voornamelijk in Brazilië, Venezuela, Colombia en Paraguay. Hun voedsel bestaat vooral uit fruit, gras, bladeren en planten.

verschillende soorten
Zowel in Zuid- en Midden-Amerika als in Zuidoost-Azië komen tapirsoorten voor. Artis heeft naast de Zuid-Amerikaanse tapir (Tapirus terrestris) ook de Maleise tapir (Tapirus indicus) in haar collectie. De Zuid-Amerikaanse tapir is bruin en de Maleise tapir is zwart met een wit middenlijf.