Chimpansee geboren in Artis

Amsterdam, 27 augustus 2013
_artis_chimp
Moeder houdt haar jong stevig vast
Na een draagtijd van bijna 8 maanden is chimpansee Amber vannacht bevallen van een gezond jong. Toen de verzorgers vanmorgen in Artis aankwamen, zagen zij Amber zitten in een nestje van stro met de baby op haar buik. De moeder houdt haar jong stevig vast. De nageboorte zit er voor een deel nog aan en wordt door de moeder opgegeten. De eenjarige chimpansee Shangwe is erg nieuwsgierig en is veel in de buurt van moeder en jong. Het is nog niet duidelijk of het een mannetje of een vrouwtje is. Vorig jaar is het jong van Amber na een week overleden, het is de komende dagen afwachten of het chimpanseetje goed bij zijn moeder drinkt.

Stijging in rang

Door de komst van het nieuwe jong, stijgt Amber in rang in de groep. Dit was vanmorgen al te zien bij het pakken van het voedsel. Normaal gesproken gaat de hoogste chimpansee in rang voor, in dit geval Tumbili, nu liet hij Amber eerst gaan. Dit deed hij ook omdat zij het voedsel nu harder nodig heeft. Het chimpanseetje weegt ongeveer 1,5 kilo. Dit is veel minder dan een mensenbaby, maar voor een pasgeboren chimpansee is het een normaal gewicht. De eerste maanden draagt de moeder haar jong op de borst, na 5 tot 7 maanden gaat het op de rug. Bij de opvoeding van chimpansees speelt de vader geen enkele rol. De eerste twee jaar is een jong volledig afhankelijk van de moeder en voedt ze haar jong ook daadwerkelijk op. Ze geeft het jong melk, ze beschermt het en leert haar jong hoe het zich moet gedragen in de groep. De band tussen moeder en kind is levenslang, zo ook de band tussen broers en zussen van dezelfde moeder.

Bedreigd

De chimpansee (Pan troglodytes) is een bedreigde diersoort. Door toename van het aantal mensen, is hun leefgebied aangetast. Andere bedreigingen zijn ziektes zoals Ebola, politieke instabiliteit en stroperij voor bushmeat en huisdierenhandel. De chimpansee leeft in vochtige of droge wouden en de beboste savanne van Equatoriaal Afrika.