Neusapen verhuizen van Singapore naar Apenheul

20130903_apenheul_neusaapApeldoorn, 3 september 2013

Neusapen verhuizen van Singapore naar Apenheul
Apeldoorns dierenpark enige buiten Azië met neusapen

Goed nieuws voor neusaap Bagik in Apenheul. De neusaap krijgt gezelschap van twee soortgenoten. Het Apeldoornse dierenpark heeft de neusapenmannen Goalie (3) en Jeff (4) mogen ontvangen vanuit de dierentuin in Singapore. Daarmee is het nog steeds de enige dierentuin buiten Azië met deze opvallende apen. Apenheul wil een voortrekkersrol innemen in de ontwikkeling van een fokprogramma voor deze zeldzame dieren.

Oplossing voor eenzame neusaap
Afgelopen jaar zijn de soortgenoten van Bagik hem helaas ontvallen. Dat resulteerde in een onnatuurlijke situatie voor een neusaap, die gewend is om met soortgenoten samen te leven. Bagik heeft daarom tijdelijk gezelschap gehad van de Javaanse langoer Carrot. “Dat was een groot succes, want de twee konden het goed met elkaar vinden”, vertelt Warner Jens, hoofd dierverzorging, “maar het is geen structurele oplossing. We zijn daarom in gesprek gegaan met de dierentuin in Singapore, waar Bagik geboren is. Ze hebben vertrouwen in onze expertise en ervaring met bladetende apen en staan daarom twee jonge neusapenmannen aan ons af.”

‘De Nederlander’
Neusapen zijn opvallende, grote apen. Vooral de mannen met hun bizar grote, rossige neuzen en dikke buiken zijn bijzonder om te zien. Deze kenmerken leverden de aap in Indonesië de naam ‘Orang Belanda’ op, wat vrij vertaald ‘de Nederlander’ betekent. De neus van Goalie en Jeff is nog niet volgroeid. Dat zal de komende maanden gebeuren en daar kunnen bezoekers van Apenheul ooggetuige van zijn. De neusapen zijn namelijk al direct te zien voor publiek.

Apenheul zet fokprogramma op
Apenheul en Singapore Zoo gaan zich gezamenlijk inzetten voor een fokprogramma voor neusapen. Warner Jens: “Voor honderden bedreigde apensoorten is al een fokprogramma, maar niet voor de neusaap. Dat is opmerkelijk, want het gaat niet goed met neusapen in het wild en ook in dierentuinen zijn ze schaars. Samen met Singapore Zoo nemen we het voortouw in het opzetten van een internationaal fokprogramma.” Apenheul heeft al jarenlang ervaring in het coördineren van fokprogramma’s. Het dierenpark hoopt dan ook een actieve rol te kunnen spelen in het fokprogramma voor neusapen en uiteindelijk wellicht een fokgroep neusapen te houden.