Koninklijke Burgers’ Zoo evenaart Apenheuls grootste gorillagroep van Nederland

Foto Theo Kruse / Koninklijke Burgers’ Zoo

Foto Theo Kruse / Koninklijke Burgers’ Zoo

Arnhem, 28 november

Koninklijke Burgers’ Zoo evenaart Apenheuls grootste gorillagroep van Nederland (15 dieren totaal) dankzij bijzonder vruchtbaar jaar met 5 geboortes

Met de geboorte van het jong van Westelijke laaglandgorilla N’Aika komt de teller in het 100-jarige jubileumjaar van Koninklijke Burgers’ Zoo op maar liefst 5 geboortes in totaal te staan. Door de nieuwste aanwinst groeit de Arnhemse gorillagroep tot 15 dieren in totaal, waarmee Apenheul wordt geëvenaard met de grootste gorillagroep van Nederland. Nooit eerder in de geschiedenis van het Arnhemse dierenpark werden in één jaar zoveel jonge gorilla’s geboren. Het geslacht van de jongste telg is nog onbekend.

Natuurlijke samenstelling gorillagroep

De gorillagroep van Koninklijke Burgers’ Zoo kent een zeer natuurlijke samenstelling. Zilverrug Bauwi is met ruim 24 jaar de onbetwiste leider van de groep, waarin de drie ervaren vrouwen N’Gayla (20,5 jaar), Shatilla (16,5 jaar) en Nimba (bijna 15 jaar) voor een solide basis zorgen. De nog relatief jonge dames Makoua (9,5 jaar), N’Aika (bijna 9 jaar) en Shaila (bijna 7 jaar) hebben net als de rest van de groep momenteel heel wat te stellen met het uitdagende gedrag van de puberende man Likale (bijna 12 jaar), die binnen enkele maanden naar een andere dierentuin verhuist. Vrouwtje N’Washi en mannetje Nakouh (beide 4 jaar) zijn voor gorillabegrippen nog erg jong en net zo afhankelijk als mensenkinderen op diezelfde leeftijd. Mannetje Nukta is nog maar net 7 maanden oud. De tweeling N’Hasa (man) en N’Kato (vrouw), geboren op 13 juni 2013, is nu vijf maanden oud. Het jong van Makoua, dat een mannetje blijkt te zijn, is een maand oud en nog in afwachting van een geschikte Afrikaanse naam. Het jong van N’Aika is deze week geboren en vandaag vijf dagen oud.

Kritieke fase goed doorgekomen

Westelijke laaglandgorillavrouw N’Aika is met haar bijna 9 jaar nog een vrij jonge moeder. Afgelopen zaterdag 23 november werd haar eerste jong geboren en bij alle diersoorten geldt dat de eerste levensdagen een kritieke fase vormen. Vooral bij een eerste jong gaat het door de onervarenheid van de moeder nog wel eens mis. Om die reden hebben de dierverzorgers en biologen de pasgeboren gorilla de afgelopen dagen extra in de gaten gehouden en is besloten om moeder en jong eerst alle rust te gunnen om deze kritieke fase goed door te komen. N’Aika en haar jong zijn de eerste levensdagen gelukkig goed doorgekomen: de jonge gorillavrouw gedraagt zich als een goede moeder en het jong drinkt heel regelmatig.