Warm winterweer zorgt voor vervroegde schildpadeieren in DierenPark Amersfoort

Amersfoort, 10 januari140110_dpa_egyptische_landschildpad

De in het wild ernstig bedreigde Egyptische landschildpadden hebben door het warme winterweer vervroegd eieren gelegd in DierenPark Amersfoort. De verraste dierverzorgers hebben de zeer welkome eieren in de broedstoof geplaatst en nu is het afwachten begonnen.

De Amersfoortse dierverzorgers hoopten over een kleine maand op legsel bij de Egyptische landschildpadden, maar zagen de dieren opeens deze week al een nest in het zand graven. Er zijn twee eieren gevonden die in de broedstoof zijn geplaatst. ‘‘Deze dieren zijn erg zeldzaam en nemen daarom deel aan een speciaal fokprogramma’’, vertel de reptielencurator Nils Dijkgraaf. ‘‘Twee jaar geleden legden zij één keer eerder eieren, maar deze bleken niet bevrucht. Over ongeveer drie weken kunnen wij de nieuwe eieren schouwen om te kijken of wij dit jaar wel jonge schildpadjes kunnen verwelkomen.’’

Het geslacht van de toekomstige schildpadjongen wordt bepaald door de temperatuur tijdens het broeden. Het park hoopt op vrouwtjes en heeft de broedkast daarom op 32 graden Celsius gezet. ‘‘Het scheelt slecht één graad, maar dit bepaalt wel het geslacht van deze schildpadden’’, vertelt Nils Dijkgraaf. ‘‘Bij 30 °C of iets lager komen er mannetjes, iets boven 31 °C vrouwtjes.’’

In DierenPark Amersfoort wonen twee Egyptische landschildpadvrouwtjes en één mannetje. Deze dieren zijn qua formaat niet te vergelijken met de reuzenschildpadden die verderop in het DinoPark leven. ‘‘Wanneer je de relatief grote eieren van deze kleine schildpaddensoort ziet, ben je toch weer even verbaasd, vertelt reptielenkenner Nils Dijkgraaf. ‘‘De toekomstige ouders zijn zelf ongeveer vijftien centimeter en hun eieren hebben het formaat van een pingpongbal.’’ Als de eieren bevrucht blijken, kruipen er over ongeveer drie maanden minischildpadjes uit het ei in DierenPark Amersfoort.