Bonobo geboren in Apenheul

2014_apenheul_bonoboApeldoorn, 3 februari 2014

Bonobo-uitwisseling uitgesteld

In Apenheul is op 29 januari een bonobo geboren. Dat het vrouwtje Hortense zwanger was wisten de dierverzorgers, maar dat ze nu al zou bevallen was een verrassing. De baby werd pas over een paar weken verwacht. Door de komst van de baby kan de geplande verhuizing van Hortense en haar oudere zoon Zamba voorlopig niet doorgaan. Apenheul is de enige dierentuin in Nederland waar bonobo’s te zien zijn.

Live bevalling
Dierverzorgers van Apenheul hebben de bevalling van begin tot eind mee kunnen maken en dat is bijzonder. Een bevalling vindt meestal ’s nacht plaats, als het rustig is en de dierverzorgers al naar huis zijn. Het vrouwtje Hortense leek de aanwezigheid van de dierverzorgers geen probleem te vinden en liet hen rustig toekijken. De bevalling was van korte duur: binnen een uur was de baby geboren. Het kleintje, een mannetje, en zijn moeder maken het goed.

Verhuizing uitgesteld
Hortense en haar oudere zoon Zamba stonden op het punt om te verhuizen naar de dierentuin van Keulen. De verhuizing vindt plaats in het kader van het Europese fokprogramma. Bovendien heeft Zamba sinds zijn komst in 2008 zijn draai nooit echt kunnen vinden. Reden om een bonobo-uitwisseling te organiseren. Hortense en Zamba verhuizen naar Keulen en vanuit de Keulse dierentuin krijgt Apenheul twee bonobo’s: Bonnie en Kindu. Nu Hortense een pasgeboren baby aan haar buik heeft zal de verhuizing uitgesteld worden. Wanneer de uitwisseling plaats zal vinden kan Apenheul nog niet zeggen.