Zeldzaam slurfhondje geboren in Blijdorp

fotograaf Sylvia Kroos

fotograaf Sylvia Kroos

Rotterdam, 13 februari 2014

De tweede in een Europese dierentuin

In Diergaarde Blijdorp is een zeldzaam steppeslurfhondje geboren. Slurfhondjes komen in dierentuinen zeer sporadisch voor. Er zijn in totaal maar vier slurfhondjes in Europese dierentuinen: drie in Blijdorp en een in Antwerpen Zoo die vorig jaar in Blijdorp is geboren! Het recente jong is het tweede slurfhondje dat in Blijdorp en in een Europese dierentuin is geboren. De moeder van beide jongen heet Gloria en de vader is Gambit. Blijdorp is blij dat het zo goed klikt tussen dit stel, want het heeft heel wat voeten in de aarde gehad om Gloria aan een partner te koppelen. Binnen Europa lukte dit dus niet maar uiteindelijk bracht de Amerikaanse huwelijksmarkt uitkomst, ook al zijn steppeslurfhondjes hier ook maar beperkt voorradig. Gambit verhuisde in juli 2012 in een speciaal voor hem ontworpen transportkistje vanuit Denver naar Rotterdam. De Diergaarde hoopt in de toekomst nog meer onverwante steppeslurfhondjes te kunnen verwerven om zo een fokprogramma binnen Europa op te kunnen zetten.

Jonge slurfhondjes zijn na de geboorte niet meteen te zien omdat ze zich goed verbergen in hun nestje van houtsnippers en blaadjes. De kleine slurfhond is voor het eerst gesignaleerd door een bezoekster die als bewijs een foto maakte. De vader van het jong woont tijdelijk achter de schermen om moeder en jong rust te gunnen.

Slurfhondjes zijn geen hondjes maar grote springmuizen (dus insecteneters) van zo’n 30 centimeter groot. Met hun grappige slurfje zoeken ze de hele dag in de bodem naar voedsel. Ze zijn vooral overdag actief en leven in bossen en struikgewas van oostelijk Afrika. Het geslacht van het jong is nu nog niet bekend maar in de wandelgangen wordt het al Guusje genoemd.