Jaguar Inaja overleden

20140213_artis_jaguarAmsterdam, 13 februari 2014

dierverzorgers erg aangeslagen door het verlies

De zwarte jaguar van Artis, Inaja, is vandaag aan ouderdom en nierfalen overleden. Zij is 20 jaar oud geworden, jaguars worden gemiddeld 12 jaar oud in het wild. Inaja was ernstig ziek en erg oud, waardoor de dierenarts heeft besloten haar in te laten slapen. Inaja was 6 maanden oud toen zij samen met haar zusje naar Artis kwam. De zusjes leken niet op elkaar. Inaja was zwart, haar vlekkenpatroon was alleen in de zon te zien. Haar zusje, die in 2009 op 16-jarige leeftijd is overleden, had een gele vacht met zwarte ovale vlekken. Inaja was een melanistische jaguar. Melanisme is het tegenovergestelde van albinisme, waarbij een dier een overwegend zwarte kleur heeft.

Inaja leefde samen met andere katachtigen in de Roofdierengalerij. Artis is bezig met grootschalige vernieuwingen om meer ruimte te creëren voor dieren, planten, educatie en erfgoed. Meer ruimte voor de katachtigen hoort hierbij. Artis is 6 december 2013 begonnen met de bouw van een nieuw jaguarverblijf.

Bedreigde status
De jaguar (Panthera onca) leeft voornamelijk in de regenwouden van het Amazonegebied in Zuid-Amerika. Het is een bedreigde diersoort door jacht en aantasting van het leefgebied. Artis steunt het ‘jaguar reintroduction project’ in Argentinië. Dit natuurbehoudproject heeft als doel de jaguar, die van origine voorkwam in deze regio, weer uit te zetten in het Iberá National Park in Argentinië.