Pinguïnkuikens krijgen zwemles in DierenPark Amersfoort

20140303_amersfoort_pinquinkuikens
Amersfoort, 3 april 2014

Twee pinguïnjongen zijn gestart met zwemles in DierenPark Amersfoort. Onder begeleiding van de dierverzorger maken de jongen kennis met het water.

Bij de drie maanden oude pinguïnkuikens in Amersfoort hebben bijna alle donsveertjes plaats gemaakt voor een mooi verenpak en dat betekent dat het moment om te leren zwemmen, is aangebroken. ‘‘Het dons houdt het water vast en het is natuurlijk niet de bedoeling dat de kleintjes door het gewicht zinken,’’ legt vogelverzorger Dik Eenink uit. ‘‘De jongen kunnen instinctmatig al zwemmen, maar in de crèche went het tweetal in het peuterbadje alvast aan het water. Zo komen zij niet voor verrassingen te staan als zij in de grote vijver van hun volwassen soortgenoten terechtkomen.’’

Zes tot acht weken nadat de jongen uit het ei zijn gekropen, worden zij naar de pinguïncrèche verplaatst. Hier leren de kuikens naast het zwemmen, ook vis van de dierverzorgers aan te nemen. ‘‘Dit is belangrijk, want zo leren de jongen zelfstandig hun vis te eten’’, vertelt de dierverzorger. ‘‘Zodra zij dit kunnen, is de zorg van hun ouders niet meer nodig.’’ De cursus duurt, afhankelijk van hoe snel het kuiken leert, ongeveer twee maanden. Hierna zijn de jongen tussen hun groepsgenoten te bewonderen in DierenPark Amersfoort.