Succesvolle hyena-introductie in DierenPark Amersfoort

20140512_amersfoort_hyenaAmersfoort 8 mei 2014

Een succesvolle hyena-introductie vanochtend in DierenPark Amersfoort. Hyenamannetje Balai (twee jaar, afkomstig uit het Duitse Osnabrück) en hyenavrouwtje Osagie (drie jaar, afkomstig uit het Italiaanse Bussolengo) mochten voor het eerst kennismaken. De twee hyena’s gingen vandaag voor het eerst samen in het verblijf en toonden al interesse in elkaar. Belangrijk voor DierenPark Amersfoort; het park is coördinator van het Europese fokprogramma voor gevlekte hyena’s.

In een ‘gezonde’ hyenarelatie is het vrouwtje dominant. “Wij kiezen er daarom bewust voor om het mannetje eerst het verblijf in te laten gaan, zodat het dier rustig de tijd heeft om het verblijf te verkennen”, vertelt hoofdverzorger Willem Verdonck. “Het mannetje is over het algemeen schuchterder dan het vrouwtje en dat bleek ook deze keer zo te zijn. Een gezonde situatie dus.”

De hyena’s moeten natuurlijk nog wennen aan hun nieuwe verblijf. Hun nieuwe onderkomen moet eerst goed worden verkend. “Goed om te zien dat het vrouwtje Osagie hierin leidend is en het mannetje Balai volgzaam. Nog beter om te zien is dat Balai wel genoeg ruimte krijgt van Osagie om overal aan te snuffelen. Zij is de baas, maar toont ook tolerantie”, zegt Willem.

DierenPark Amersfoort is de coördinator van het Europese fokprogramma voor gevlekte hyena’s. Het is de bedoeling dat dit kersverse koppel gaat zorgen voor nakomelingen. “Het is natuurlijk te vroeg om te zeggen dat de liefdesvonk al is overgeslagen, maar een goed begin is dit zeker”, vertelt Willem.