IJsbeertweeling geboren in Diergaarde Blijdorp

20141217_blijdorp_ijsbeertjesRotterdam, 17 december 2014
Gluur mee in de kraamkamer via de webcams

Blijdorp weet het nu heel zeker: ijsberin Olinka uit Blijdorp heeft een tweeling. Op de beelden van de webcam die in het kraamhol is geïnstalleerd zijn twee kleine ijsbeertjes te zien. Het zijn broertjes en/of zusjes (geslacht nog niet bekend) van de populaire ijsbeer Vicks (2010). De tweeling is geboren op dinsdag 2 december. De Diergaarde heeft twee weken de adem ingehouden tot duidelijk was dat de beertjes in goede gezondheid verkeerden.

Bij de geboorte is een ijsbeerbaby heel kwetsbaar. Het is niet veel groter dan een cavia en volledig hulpeloos. Het ligt doorgaans in de oksel van de moeder waar zich de melkklieren bevinden. Omdat de jongen zo kwetsbaar zijn, blijft het altijd spannend of het goed blijft gaan. Moeder Olinka is gelukkig een ervaren moeder die al vaker jongen heeft grootgebracht van dezelfde vader, Eric. Haar laatste jong Vicks is inmiddels aan een vrouwtje gekoppeld en woont in Frankrijk.

De kraamruimte ligt geïsoleerd van publiek en verzorgers om de absolute rust van een ijshol zoveel mogelijk te benaderen. Het minste geringste geluidje kan de rust verstoren met als gevolg dat de jongen het niet redden. De komende maanden blijven moeder en haar jongen in winterrust en zal de tweeling zoveel mogelijk moeten aansterken. Vader Eric blijft buiten te zien in zijn eigen deel van het ijsberenverblijf en heeft waarschijnlijk geen weet van het jonge leven in het kraamhol. IJsberen leiden een solitair leven en mannetjes zijn niet betrokken bij de opvoeding van de jongen.

Als de tweeling sterk genoeg is om hun moeder te volgen, zullen ze naar buiten komen. Als alles goed gaat, zal dat pas begin voorjaar zijn. Bezoekers kunnen moeder en jongen tot die tijd via de webcambeelden live volgen op: www.diergaardeblijdorp.nl/ijsbeer/

De laatste keer dat er in Blijdorp een tweeling is geboren was in 1996 met ijsbeertjes Taco en Winner. In totaal zijn er acht ijsbeerjongen grootgebracht in Blijdorp. Met de tweeling erbij komt dit op tien! In 2008 opende Blijdorp een nieuw, ruim ijsberenverblijf als onderdeel van het Arctica-gebied. Hier zijn de dieren zowel in als onder water te bewonderen. Er is een apart mannenverblijf en een vrouwengedeelte, dat desgewenst met elkaar kan worden verbonden. Blijdorp wil haar bezoekers laten meebeleven hoe mooi en bijzonder ijsberen zijn en daarmee het besef vergroten van de invloed van klimaatverandering op deze bedreigde diersoort.