Grévy zebra geboren in Artis

Amsterdam, januari 2015

Grévy zebra geboren in Artis

Na een draagtijd van iets meer dan 13 maanden is op 9 januari rond half twee in Artis een Grévy zebra geboren. Het is een hengst. Voor Artis is het de eerste geboorte van 2015. Het veulen blijft voorlopig nog even binnen. Het heeft al goed gedronken bij zijn moeder. Na een paar dagen zal hij zijn eerste stapjes buiten op de Savanne zetten.  De kudde bestaat nu uit tien zebra’s: 1 hengst, 1 ruin, 6 merries en 2 veulens. 

De Grévy zebra heeft al de eerste slokjes gedronken. Foto Artis Ronald van Weeren

geur, geluid en strepen

Grévy zebra’s (Equus grevyi) staan binnen een uur na hun geboorte op hun poten. Het veulen blijft dicht bij de moeder en herkent haar de eerste dagen aan haar geur en geluid. Later herkent hij het unieke strepenpatroon van de moeder. De merrie houdt andere zebra’s op afstand zodat zij en het jong zich aan elkaar kunnen gaan hechten.

M2E1L0-0R336B386

Europees fokprogramma

De Grévy zebra is een bedreigde diersoort. Hun leefgebied in Kenia en Ethiopië wordt kleiner en ze concurreren met vee om waterbronnen, waar vaak een hek omheen staat. Ook wordt er op ze gejaagd om hun huid en vlees. Om de soort te behouden is er een Europees fokprogramma en een internationaal stamboek.

Bekijk een opname van de nachtcamera in het zebraverblijf via artis.nl/zebra-geboren